5 convingeri complet greșite despre planeta Pământ

Omenirea descoperă zilnic lucruri noi, iar saltul tehnologic fără precedent din ultimele decenii naște speranțe că, în sfârșit, suntem aproape de a elucida cele mai profunde mistere de pe planeta Pământ.

Am trimis pe orbită sute de sateliți și câteva sonde spațiale au părăsit de mult Sistemul Solar, iar asta ne întărește uneori impresia arogantă că știm totul despre orice. Nimic mai fals!

De la formele vulcanilor, la istoria descoperirilor geografice, îți prezentăm câteva idei greșite despre planeta Pământ care arată cât de ușor se pot perpetua erorile de judecată.

1

Vulcanii de pe planeta Pământ arată întotdeauna ca în imaginea de mai jos. Greșit!

5 convingeri despre planeta Pământ
Volcan de Fuego, din Guatemala, erupe. Foto: Getty Images

Ideea că vulcanii trebuie să fie structuri înalte și conice care se înalță deasupra pădurilor tropicale este, în mare parte, o invenție născută la Hollywood, o încercare de a atinge grandoarea cinematică înfățișând „monstrul din paradis”.

În lumea reală, însă, vulcanii au multe forme și mărimi și pot fi găsiți în orice climat. Puțul cu lavă este foarte rar. Doar șase vulcani de pe planeta Pământ au bazine semipermanente cu lavă vizibilă de pe buza vulcanului.

Cel mai comun tip de vulcan arată foarte diferit de cel din imaginația populară. Vulcanologii estimează că 75-80% din toate emisiile de lavă au loc în ocean. Ar putea există până la un milion de vulcani subacvatici în jurul Globului.

2

Am provocat pagube ireversibile stratului de ozon. Greșit!

Să rememorăm un moment de criză legat de planeta Pământ: în 1984, deasupra Polului Sud a fost descoperită o gaură gigantică în stratul de ozon. Cercetătorii au descoperit imediat cauza.

Molecule numite clorofluorocarburi, folosite la refrigerare, se înfiltraseră în stratul superior al atmosferei. Aici au intrat în reacție cu ozonul, distrugându-l mai repede decât putea să se refacă.

Mai puțin ozon însemna mai puțină protecție în fața razelor ultraviolet. Problema se agrava pe măsură ce stratul se subția. O criză mondială a sănătății părea inevitabilă.

Criza a coincis cu răspândirea cunoștințelor legate de schimbările climatice declanșate de oameni, iar cele două probleme au fost adeseori exagerate. Însă, în timp ce schimbarea climei rămâne o problemă presantă, subțierea stratului de ozon nu mai este o îngrijorare atât de mare.

Substanțele chimice dăunătoare au fost interzise prin Protocolul de la Montreal din 1987. După un deceniu, nivelul de ozon și-a revenit și s-a stabilizat. Gaura din ozon încă există, dar se micșorează.

În câteva decenii, ar trebui ca acoperirea stratului de ozon să fie completă. Pagubele produse stratului de ozon sunt îngrijorătoare, însă ele nr pot servi și ca un semnal.

Când oamenii conlucrează pentru un scop comun, înțeleg problema și sunt de acord să depună cu toții eforturi, chiar și o problemă planetară își găsește rezolvarea.

3

Mările de pe planeta Pământ au întotdeauna zone de coastă. Greșit!

Oceanele sunt întinderi mari de apă, în timp ce mările sunt mărginite de pământ măcar într-o parte. Unele sunt aproape complet încercuite de uscat, de exemplu Marea Mediterană și Marea Neagră.

În alte cazuri, granițele sunt mai neclare și trebuie să urmărim lanțurile de insule pentru a ne dea seama de locul în care o mare devine ocean. Însă, în general, pe planeta Pământ mările au zone de coastă.

5 convingeri despre planeta Pământ
Foto: MpAtlas

Există o singură excepție de la această regulă: Marea Sargaselor, situată în vestul Atlanticului, nu are mase de pământ drept graniță. Granița sa este, de fapt, Curentul Atlanticului de Nord.

Curentul păstrează apele mării calme și limpezi, deși sunt afectate de deșeuri de plastic aduse de departe. Din acest  motiv, marea a căpătat o poreclă pe măsură: Pata de Noroi din Atlanticul de Nord.

4

Columb a descoperit America, iar Magellan a navigat în jurul lumii. Greșit!

5 convingeri despre planeta Pământ
Nava „Victoria” (a lui Magellan) pe o hartă a lui Ortelius de la sfârșitul secolului XVI. Foto: Wikimedia

Călătoriile lui Cristofor Columb sunt încărcate de mituri. Însă celebrul explorator nu a fost primul european care a ajuns în Lumea Nouă (vikingii au fost primii), nu a pus piciorul niciodată în America de Nord și nu credea că Pământul este plat.

În ceea ce-l privește pe Magellan, când a plecat din Spania în 1519, acesta nu avea intenția să navigheze în jurul lumii. Sarcina lui era să găsească un drum vestic în jurul Americii, până la insulele cu mirodenii ale Filipinelor.

A făcut acest lucru, dar a fost ucis de Lapu-Lapu, un șef de trib din Filipine. Oamenii săi au ajuns în Europa cu ultima navă rămasă. Acești 18 oameni (rămași din 270) au fost,de fapt, primii care au navigat în jurul lumii.

5

Everest este cel mai înalt vârf de pe Terra. Greșit! (oarecum)

Vârful Everest. Foto: Wikimedia

Pare de necontestat faptul că Everestul este cel mai înalt munte de pe planeta Pământ. Este cu 200 de metri mai înalt decât K2. Însă aceste date depind de modul în care faci măsurătorile.

Înălțimea de 8.848 de metri a Everestului este distanța dintre vârf și nivelul mării. Dar unii munți continuă și sub nivelul mării. Cel mai impresionant este Muntele Kea, un vulcan din Hawaii.

De la fundul oceanului până la vârf, Muntele Kea ajunge la 10.200 de metri. Dacă oceanele ar seca, acesta ar fi cel mai înalt munte de pe Pământ.

Dacă am măsura distanța de la centrul planetei până la pisc, Everestul ar fi depășit de Chimborazo din Ecuador. Acest munte are doar 6.263 de metri deasupra nivelului mării.

Însă, cum planeta se bombează la ecuator, acest pisc este mai departe de centrul Pământului decât Everestul cu aproximativ 2.000 de metri.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „5 convingeri complet greșite despre planeta Pământ”

  1. 4. Poate că Magellan nu o fi avut intenția să facă înconjurul lumii, dar a luat-o în direcția opusă drumul spre Indii/Filipine de până atunci. Asta indică faptul că s-a gândit că pe o sferă poți să ajungi la aceeași destinație în minim 2 moduri. Cert e că vând-nevrând, cei care au rămas din echipaj și au ajuns acasă au pus astfel în evidență/dovedit (fără să vrea poate) că Pământul e rotund (geoid, dar un fel de sferă).

    5. Depinde totuși și de cum e definită înălțimea unui munte. Dacă e pe așa, atunci oricare punct de pe marginea Gropii Marianelor se află la o înălțime de 11.022 m față de baza sa, așa că ceea ce se spune la punctul 5. e depășit de acest fapt.

    Răspunde

Lasă un comentariu