Descoperire epocală – Rechinii care trăiesc într-un vulcan subacvatic

O echipă de oameni de știință a trimis roboți echipați cu camere de filmat în Kavachi, unul dintre cei mai activi vulcani subacvatici din sud-vestul Oceanului Pacific.

Intenția lor era să studieze activitatea vulcanului, însă ceea ce au descoperit i-a surprins peste măsură.

Locuitori neașteptați

Rechini vulcan 01
Un rechin-ciocan, surprins de camerele de filmare în apele din interiorul vulcanului. Foto: inhabitat.com / National Geographic

Vulcanul Kavachi se află la sud de Insula Vangunu, care face parte din Insulele Solomon. Înconjurat de apă de mare fierbinte și acidă, acest mediu nu este un loc în care te-ai aștepta ca viața marină să prospere.

De aceea au fost atât de șocați cercetătorii când au descoperit animale care trăiau în vulcan și în jurul său. Este vorba de rechini-ciocan, rechini mătăsoși și chiar și o specie rară de rechin somnoros, care trăiește în Oceanul Pacific.

Rechini vulcan 02
Oamenii de știință recuperează una dintre sondele cu care au explorat adâncimile. Foto: CarmieMalubay via Twitter

„Scafandrii care s-au apropiat de marginea vulcanului au fost nevoiți să se retragă din cauza apei fierbinți sau din cauza faptului că pe piele le apăreau arsuri ușoare, din pricina acidului din apă”, a spus Brennan Phillips, un membru al echipei.

Rechinii trebuie studiați

Și totuși, pe rechini mediul potrivnic nu pare să-i afecteze.

„Aceste animale trăiesc în ape mult mai fierbinți și mult mai acide și se pare că acest lucru nu le deranjează.

Acest lucru te face să te întrebi la ce fel de condiții de mediu extreme sunt adaptate aceste animale? Prin ce fel de schimbări au trecut ele? Numai anumite animale pot face față acestor condiții?”, a adăugat Phillips.

Oricât de multă confuzie ar crea această descoperire, este grozav să aflăm că acești rechini au găsit un loc unde sunt feriți de oameni. Cât despre următoarea erupție a vulcanului – nu știe nimeni cum s-ar descurca animalele într-o astfel de situație.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu