13 curiozități despre Antarctica, deșertul misterios de la Polul Sud

Există multe lucruri despre planeta noastră pe care încă nu le cunoaștem. Acest lucru este în mod special adevărat în legătură cu locurile izolate, greu de atins, unde clima este aspră și neprimitoare.

Antarctica este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Pământ – un deșert de gheață îndepărtat și izolat, care încă ascunde multe secrete. Continentul este atât de mare, încât s-ar spune că oamenii de știință abia încep să-i exploreze întinderile vaste și comorile ascunse.

În acest articol îți prezentăm o listă cu lucruri interesante despre Antarctica, detalii fascinante cunoscute astăzi despre cel mai aspru deșert de pe planetă.

1

În Antarctica există locuri unde nu au căzut precipitații de 2 milioane de ani

curiozități despre Antarctica
Foto: Boston Globe

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre Antarctica. Aproximativ un procent din continentul de la Polul Sud (4.000 de kilometri) este permanent lipsit de gheață. Astfel de zone sunt numite „văi uscate” sau „oaze antarctice”.

Se crede că sunt cele mai aspre deșerturi de pe Pământ și se estimează că aici nu a nins de aproape două milioane de ani.

Potrivit unui studiu al oamenilor de știință australieni, din cauza schimbărilor climatice, zonele fără gheață din Antarctica s-ar putea extinde până la 25% până la sfârșitul secolului XXI. Acest lucru ar putea schimba drastic biodiversitatea continentului.

2

70% din apa dulce se găsește în Antarctica

curiozități despre Antarctica
Foto: Sprawl Calgary

Iată a doua informație de pe lista noastră de lucruri interesante despre Antarctica. Aproximativ 90% din gheața și 70% din rezervele de apă dulce ale planetei se află în Antarctica. Dacă s-ar topi toată gheața de aici, nivelul mărilor lumii ar crește cu aproximativ 60 de metri.

3

În Antarctica se găsesc mai mulți meteoriți decât oriunde altundeva

curiozități despre Antarctica
Foto: Wikimedia

Una dintre cele mai interesante curiozități despre Antarctica se referă la „pietrele căzute din cer”. Potrivit oamenilor de știință, meteoriții cad peste tot cu o probabilitate aproape egală.

Însă, dacă s-ar prăbuși într-un climat umed, precum cel din junglă, meteoriții ar fi erodați de umezeală și oxigen. În Antarctica, unde climatul este extrem de uscat, probabilitatea de apariție a eroziunii este aproape inexistentă.

Pe lângă asta, meteoriții sunt mai ușor de văzut pe suprafața albă a continentului. Uneori, drumul banchizei din estul Antarcticii către ocean este blocat de munți sau alte obstacole.

Dacă banchiza stă pe loc mult timp, vânturile puternice și lumina soarelui pot evapora straturile de la suprafață și pot scoate la iveală un strat de gheață mult mai vechi, pe care se află concentrații mari de meteoriți.

Astfel, peste 20.000 de mostre de piatră din surse necunoscute au fost prelevate începând cu 1976.

4

Curiozități despre Antarctica: Primul om născut aici

curiozități despre Antarctica
Foto: Wikimedia

Iată unul dintre cele mai optimiste lucruri interesante despre Antarctica. În 1978, Emilio Marcos Palma a făcut istorie, fiind prima persoană care s-a născut în Antarctica.

Tatăl său era comandantul detașamentului de soldați argentinieni care era cantonat la Baza de Cercetare Esperanza. De atunci, încă zece copii s-au născut pe continent, însă locul nașterii lui Palma este în continuare cel mai sudic și acest lucru a fost consemnat în Cartea Recordurilor.

5

Cel mai mare aisberg documentat era mai mare decât Jamaica

curiozități despre Antarctica
Foto: Wikimedia

Iată una dintre cele mai ieșite din comun curiozități despre Antarctica. Cel mai mare aisberg din lume care a fost documentat a fost Aisbergul B-15, care avea o lungime de 295 de kilometri și o lățime de 37 de kilometri.

Gigantica bucată de gheață avea suprafața de 11.000 de kilometri pătrați – ceea ce înseamnă că era mai mare decât insula Jamaica. În 2000, Aisbergul B-15 s-a rupt în aisberguri mai mici și a plutit mai departe pe mare.

6

Sub banchiză se află peste 300 de lacuri mari

curiozități despre Antarctica
Foto: Pinterest

Până acum, peste 300 de întinderi mari de apă au fost identificate sub suprafața Antarcticii. Ele nu îngheață datorită căldurii geotermale și a presiunii, sau, spus mai simplu, din cauza căldurii miezului Pământului.

Lacurile fac parte dintr-o vastă rețea hidrologică, aflată sub stratul gros de gheață. Se știe că unele dintre lacuri comunică între ele și fac schimb de apă.

Dar se pare că unele sunt complet izolate, ceea ce înseamnă că apa din ele se află acolo de mii de ani. Oamenii de știință cred că aceste lacuri ar putea adăposti microorganisme necunoscute încă cercetătorilor moderni.

7

Curiozități despre Antarctica: Aici, câinii de sanie sunt interziși

curiozități despre Antarctica
Foto: Pinterest

În 1911, câinii de tras sania duceau provizii pentru exploratorii norvegieni conduși de Roald Amundsen. Era prima expediție care avea ca scop atingerea Polului Sud.

Apoi, câinii de tras sania au fost folosiți în continuare, însă au fost interziși în 1994. Cauza oficială: temerea că ar putea transmite boli canine focilor sau că ar putea scăpa și deranja viața sălbatică de aici.

8

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată: -98 grade Celsius

curiozități despre Antarctica
Foto: Pinterest

Iată una dintre acele curiozități despre Antarctica care te vor uimi. În 2013, se credea că cea mai scăzută temperatură de pe Pământ, înregistrată în Antarctica, era de -93 grade Celsius.

Însă, în acest an, studiul a fost revizuit și oamenii de știință au anunțat că în cea mai rece zonă de pe Pământ temperaturile pot scădea până la -98 de grade Celsius. Astfel de temperaturi s-au înregistrat în timpul nopții polare, pe durata iernii.

Acest record este cea mai scăzută temperatură care poate fi înregistrată la suprafața Pământului, potrivit oamenilor de știință. Condițiile în care apare o astfel de temperatură includ aerul uscat și cerul senin, care trebuie să persiste timp de mai multe zile.

Dacă acestea ar fi persistat mai mult, temperatura ar fi putut scădea și mai mult, însă cercetătorii cred că este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.

9

În Antarctica există două orașe

curiozități despre Antarctica
Foto: Pinterest

Cel mai mare orașd dintre cele două este Villa Las Estrellas („Orașul Stelelor”), fondat în 1984 de Augusto Pinochet, care dorea să reafirme prezența statului Chile în regiune.

Astăzi, orașul are statutul de stație de cercetare și are o școală, un spital, un hotel, o poștă, internet, beneficiază de televiziune și chiar și de acoperire pentru rețelele mobile.

Celălalt oraș se numește Baza Esperanza și este o stație de cercetare argentiniană. Are 55 de locuitori iarna, inclusiv 10 familii și doi profesori.

Orașul a fost fondat în 1953 și a devenit larg cunoscut în 1978, datorită nașterii lui Emilio Marcos Palma, prima persoană care a venit pe lume în Antarctica.

10

Muntele Erebus este unul dintre puținii vulcani activi permanent

Foto: Deacademic

Muntele Erebus este unul dintre puținii vulcani activi în mod continuu și cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ.

Conține un lac de lavă cu temperatura de aproximativ 927 de grade Celsius, despre care se crede că are adâncimea de câțiva kilometri.

Muntele Erebus este mereu „viu”, emanând gaz și aruncând bucăți de rocă topită și cristale de feldspat, bogate în potasiu, sodiu și silicat de aluminiu.

11

Cea mai ridicată temperatură: 18.3 grade Celsius

curiozități despre Antarctica
Foto: Pinterest

Cea mai ridicată temperatură înregistrată în Antarctica a fost de 18.3 grade grade Celsius și a fost înregistrată în februarie 2020 la Baza de Cercetare Esperanza.

12

În Antarctica există și un bancomat

curiozități despre Antarctica
Foto: Emosurf

Iată și cea mai amuzantă dintre aceste curiozități despre Antarctica. Compania bancară Wells Fargo a instalat un ATM în 1998 în Stația McMurdo, cel mai mare centru științific de pe continent.

Deși se află în apropierea teritoriului Noii Zeelande, ATM-ul eliberează numai dolari.

13

În Antarctica există șapte biserici creștine

curiozități despre Antarctica
Foto: Pinterets

Se pare că religia însoțește omul oriunde s-ar afla. Chiar și în unul dintre cele mai aspre climate din lume, oamenii tot găsesc timp să construiască lăcașe de cult.

Astăzi, pe continentul înghețat se află șapte biserici, toate creștine: „Capela Zăpezilor”, „Capela Sfintei Treimi”, „Capela Catolică Peștera de Gheață”, „Capela Sfântul Francisc de Asissi”, „Capela Sfântul Ivan Rilski”, „Capela Chiliană Santa Maria Reina de la Paz” și „Capela Catolică Sfânta Fecioară din Lujan”.


După ce ai aflat aceste curiozități despre Antarctica, descoperă alte 7 secrete ale tărâmului alb, iar apoi citește despre presupusa piramidă descoperită în Antarctica

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „13 curiozități despre Antarctica, deșertul misterios de la Polul Sud”

Lasă un comentariu