Stăpânii mărilor – 5 lucruri pe scurt despre lumea fascinantă a vikingilor

Timp de secole, simpla rostire a cuvântului „vikingi” a stârnit panică în rândul europenilor. Deși sunt renumiți pentru cruzimea lor, acești oameni au fost mult mai mult decât o națiune de prăduitori.

Vikingii au creat rute comerciale elaborate și s-au stabilit în multe dintre teritoriile pe care le-au cucerit. Erau războinici pricepuți și experți în navigație, stârnind fascinația contemporanilor noștri.

În acest articol, îți prezentăm cinci lucruri despre vikingi, care te vor ajuta să pătrunzi mai ușor în cultura acestor războinici de temut.

1. Vikingii erau navigatori excelenți

Războinicii mărilor - 5 lucruri despre lumea fascinantă a vikingilor

Faptul că vikingii erau pricepuți în arta navigării este binecunoscut. În pofida faptului că foloseau nave ușoare și lungi, care erau ușor abătute de la traseu de vânt și curenți, vikingii au reușit să traverseze Oceanul Atlantic de mai multe ori.

Ei au ajuns până în Islanda și Groenlanda, teritorii în care s-au și stabilit. De asemenea, Leif Eriksson a ajuns în America de Nord cu aproximativ 500 de ani înaintea lui Cristofor Columb.

2. Aveau cadrane solare sofisticate

Războinicii mărilor - 5 lucruri despre lumea fascinantă a vikingilor

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Spre deosebire de navigatorii din Evul Mediu, care se deplasau adesea pe lângă țărm pentru a se putea orienta, marinarii vikingi navigau mii de kilometri în larg, fără a se orienta după linia uscatului. Mai mult, vikingii navigau adesea în zona Cercului Polar.

Numai că, pe timpul verii, atunci acolo când Soarele nu apune niciodată, nu se puteau baza pe stele pentru a se orienta. Pentru a ști în ce direcție se îndreaptă, vikingii foloseau niște cadrane solare din lemn, foarte sofisticate.

În zilele în care era înnorat, ei foloseau niște „cristale magice” (numite „magice” pentru că nimeni altcineva nu înțelegea cum funcționau) care polarizau lumina (mai multe detalii despre aceste dispozitive fascinante, aici).

3. Erau războinici care iubeau ciupercile halucinogene

Războinicii mărilor - 5 lucruri despre lumea fascinantă a vikingilor

Legendele nordice vorbesc despre niște războinici vikingi „nebuni” care izbucnesc într-un acces de furie și violență incontrolabilă în timpul bătăliilor. Un studiu publicat în revista American Journal of Psychiatry în 1956 a lansat pentru prima dată „ipoteza halucinogenă” cu privire la sursa acestei nebunii.

Potrivit autorilor articolului, comportamentul violent al acelor războinici era cauzat de droguri: mai precis, o ciupercă halucinogenă, denumită Amanita muscaria (cunoscută în România sub denumirea populară de Buretele muștelor sau Muscăriță).

4. Au stabilit rute comerciale întinse

Războinicii mărilor - 5 lucruri despre lumea fascinantă a vikingilor

Din cauza condițiilor neprielnice din Peninsula Scandinavă, vikingii i-au atacat pe vecinii lor de la sud. De aceea, sunt înconjurați și astăzi de o reputație sângeroasă.

Cu toate acestea, raidurile nu erau cel mai important lucru în cultura nordicilor. Acești navigatori antici au creat o multitudine de rute și rețele comerciale.

Ei distribuiau în Europa și Asia fildeș de morsă și blănuri de urs polar din Groenlanda, mătăsuri și condimente din Constantinopol și chihlimbar din regiunea baltică.

5. Erau oameni cu puternice rădăcini păgâne

Războinicii mărilor - 5 lucruri despre lumea fascinantă a vikingilor

În cea mai mare parte a istoriei lor, vikingii au fost păgâni și credeau într-o multitudine de zei, printre care Odin, Thor și zeița fertilității, Freya. Zeii vikingilor trăiau în Asgard, o lume conectată de Pământ printr-un pod sub formă de curcubeu, denumit „bifrost”.

Profețiile din mitologia nordică vorbeau despre o bătălie a sfârșitului lumii, denumită Ragnarök, care îi va ucide pe zei și va cauza un potop cataclismic, care va distruge Pământul.

Între secolele al VIII-lea și al XI-lea, unele dintre țintele favorite ale vikingilor erau mănăstirile și bisericile medievale, prost apărate și pline de bogății.

Totuși, la începutul secolului al XII-lea, majoritatea vikingilor se convertiseră deja la creștinism, astfel că atacurile de acest gen au încetat treptat.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu