Sufocați de plastic – 10 imagini dureroase ale poluării din apele lumii

În ziua de astăzi, pare imposibil să evităm folosirea plasticului. Aproape toate lucrurile pe care le cumpărăm sunt fie din plastic, fie ambalate în acest material.

Problema nu nu este doar faptul că plasticul se află peste tot, ci că durează aproximativ 450 de ani ca acest material să dispară. Asta înseamnă că niciun obiect de plastic produs în istorie nu s-a degradat până în prezent.

Mai mult, plasticul are un efect devastator asupra vietăților din oceanele și mările lumii, iar tragedia pare departe de orice rezolvare.

Miliarde de tone de deșeuri

Plastic - 01
Foto: nguoi-viet.com

Din cele 9,2 miliarde de tone de plastic de pe Pământ, 6,9 miliarde de tone sunt deșeuri. Asta înseamnă că 6,9 miliarde de tone de sticle de plastic, ambalaje sau alte deșeuri pur și simplu nu au ajuns în coșul de gunoi pentru materiale reciclabile.

Coș care, în cele mai multe spații publice, se află chiar lângă cel pentru gunoi menajer. Plasticul a fost inventat abia la sfârșitul secolului al XIX-lea și nu a intrat pe deplin în producție până în 1950.

Plastic - 02
Foto: chimie-experts.org

Așa că omenirea a reușit „performanța” această problemă imensă în doar 70 de ani.

Dacă am făcut atâtea pagube în mai puțin de un veac, imaginați-vă care ar fi fost rezultatele utilizării plasticului timp de mai multe secole!

Problema nu dispare de la sine

Plastic - 03
Foto: medium.com

În ceea ce privește durata de timp necesară pentru ca tot acest gunoi să se degradeze, răspunsul este descurajant. Plasticul nu se degradează repede, iar cercetătorii estimează că ar putea fi nevoie de 450 de ani ca el să dispară.

Atâta timp cât rămâne în mări și oceane, plasticul ucide, încetul cu încetul, animalele marine. Mulți cred că deșeurile de plastic din oceane constau în sticle de plastic.

Însă mare parte din deșeurile care plutesc pe apele oceanelor sunt formate din bucăți mari.

Plastic 04
Foto: theconversation.com

Plasele de pescuit abandonate, cunoscute drept „plase fantomă”, alcătuiesc o bună parte din deșeurile de plastic din oceane.

De aceea, imaginile cu broaște țestoase care au în jurul gâtului bucăți de plastic sau cele cu păsări marine care își prind picioarele în plasele de pescuit au devenit ceva la ordinea zilei.

Imagini dramatice

Plastic - 05
În Okinawa, Japonia, un crab recurge la un capac de plastic pentru a-și proteja abdomenul moale. Foto: nationalgeographic.com

 

Plastic - 06
O plasă de pescuit abandonată capturează o broască țestoasă de mare în Marea Mediterană, lângă coasta Spaniei. Foto: nypost.com

Broasca țestoasă putea să-și scoată capul deasupra apei pentru a respira, însă ar fi murit, dacă fotograful nu ar fi eliberat-o.

Foto - 07
Foto: nationalgepgraphic.com

Pentru a se deplasa purtați de curent, căluții de mare se agață de iarba de mare sau de alte resturi naturale.

În apele poluate din jurul insulei indoneziene Sumbawa, acest căluț de mare s-a prins de un bețișor folosit pentru igiena personală.

Foto - 09
Prinsă într-o bucată de plastic, această broască țestoasă nu s-a mai putut dezvolta normal. Foto: independent.co.uk

Acest albatros a fost ucis, cel mai probabil, de deșeurile de plastic pe care le-a înghițit. Foto: theguardian.com

Plasticul este unul dintre cele mai nocive materiale inventate de om. Află mai multe detalii despre istoria lui: 5 curiozități despre plastic, materialul ieftin care a ajuns sa ne sufoce.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>