9 curiozități despre oceane, dimensiunea misterioasă a planetei Pământ

Talasofobia este denumirea științifică a fricii de mare sau de alte întinderi mari de apă. Când te gândești că oceanul adăpostește unele dintre cele mai îngrozitoare creaturi care au existat vreodată, te întrebi cum de nu are toată lumea această fobie… Totuși, din multitudinea de minunății aflate sub apă, un mare procent încă așteaptă să fie explorat. Iar dintre cele descoperite până acum, îți prezentăm nouă curiozități despre oceane.

1. Cea mai mare parte a oxigenului de pe Pământ provine din oceane

curiozități despre oceane
Fitoplanctonul văzut din spațiu

Iată prima informație de pe lista noastră cu curiozități despre oceane. Potrivit savanților, în fiecare gură de aer pe care o respirăm se află oxigen produs de plantele oceanice.

Cea mai mare parte a oxigenului este produsă de organisme microscopice care îndeplinesc procesul de fotosinteză, numite „fitoplancton”.

2. Curiozități despre oceane: Sunt abisul întunecat și misterios

curiozități despre oceane

National Geographic speculează că 86% dintre speciile de pe Pământ încă trebuie să fie clasificate. Acest procent ar putea să includă unele dintre cele mai mari și înspăimântătoare animale pe care natura le-a creat vreodată.

Studiul, realizat în 2011, estima că planeta noastră adăpostește 8.7 milioane de specii.

3. Am explorat sub 1% din imensitatea oceanului

curiozități despre oceane

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Poate crezi că am descoperit mai toate secretele Pământului, însă adevărul este că am explorat numai între 5% și 7% din fundul oceanului și mai puțin de 1% din întreaga cuprindere a oceanului.

Aceste curiozități despre oceane te vor face să privești cu alți ochi planeta pe care trăim.

Doar 5% din fundul oceanului a fost cartografiat într-o oarecare măsură. Cum 70% din suprafața Pământului este acoperită de ocean, înseamnă că ne rămâne de explorat cea mai mare parte din întinderea Pământului.

4. Curiozități despre oceane: Caracatița uriașă chiar există

Caracatița uriașă aparține familiei Architeuthidae și este o creatură care trăiește în adâncimile oceanului. Femelele pot să atingă lungimea impresionantă de 13 metri, iar masculii cea de 10 metri, mulțumită fenomenului numit „gigantism de adâncime mare”.

Cercetătorii japonezi au captat primele imagini cu o caracatiță uriașă vie în în habitatul său natural, în 2004. În 2012, un specimen adult viu a fost filmat pentru prima dată pe coasta din Chichijima.

5. Oceanul are canioane, munți și vulcani mai mari decât Everest

curiozități despre oceane

Dacă măsurăm munții după înălțimea lor de deasupra nivelului mării, muntele Everest este cel mai înalt din lume, atingând altitudinea de 8.850 de metri.

Însă, dacă măsurăm de la baza aflată adânc în Oceanul Pacific, Mauna Kea, un vulcan inactiv, este cel mai înalt munte din lume, atingând înălțimea de 10.210 metri.

6. Curiozități despre oceane: Meduzele sunt adevărata amenințare

curiozități despre oceane

Chiar dacă oamenii se tem cel mai mult de rechini dintre toate creaturile marine, adevărul este că meduzele au ucis de 15-30 de ori mai mulți oameni decât rechinii.

7. Cea mai mare structură compusă din organisme vii este sub apă

Marea Bariera de Corali

Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de recif de corali din lume, având o lungime de 2.300 de kilometri, și poate fi văzută din spațiul cosmic. Structura este compusă din miliarde de organisme minuscule, numite „polipi de coral”.

8. Dorsala Atlantică se întinde pe 64.000 de kilometri

Dorsala Atlantică, cel mai mare lanț muntos neîntrerupt, se ridică deasupra nivelului oceanului în câteva locuri, cum ar fi Islanda. Este de patru ori mai lungă decât Munții Himalaya, Anzii și Munții Stâncoși luați împreună.

9. Doar doi oameni au coborât în cel mai adânc loc de pe planetă

Iată și ultima dintre aceste curiozități despre oceane. Dacă Everest ar fi scufundat în Groapa Marianelor, vârful muntelui s-ar găsi la 1.6 kilometri sub nivelul apei. Groapa Marianelor se află la 233 de kilometri sud-vest de Guam (teritoriu SUA) și are o adâncime de aproape 11 kilometri.


Distribuie:

Citește în continuare

2 comentarii la „9 curiozități despre oceane, dimensiunea misterioasă a planetei Pământ”

Lasă un comentariu