9 curiozități despre oceane, dimensiunea misterioasă a planetei Pământ

Talasofobia este denumirea științifică a fricii de mare sau de alte întinderi mari de apă. Când te gândești că oceanul adăpostește unele dintre cele mai înfricoșătoare creaturi care au existat vreodată, te întrebi cum de nu are mai multă lume această fobie…

Totuși, din multitudinea de minunății aflate sub apă, un mare procent încă așteaptă să fie explorat. Iar dintre cele descoperite până acum, îți prezentăm nouă curiozități despre oceane.

1

Cea mai mare parte a oxigenului de pe Pământ provine din oceane

curiozități despre oceane
Fitoplanctonul văzut din spațiu. Foto: Pinterest

Iată prima informație de pe lista noastră cu curiozități despre oceane. Potrivit savanților, în fiecare gură de aer pe care o respirăm se află oxigen produs de plantele oceanice.

Cea mai mare parte a oxigenului este produsă de organisme microscopice care îndeplinesc procesul de fotosinteză, numite „fitoplancton”.

2

Curiozități despre oceane: Sunt abisul întunecat și misterios

National Geographic speculează că 86% dintre speciile de pe Pământ încă nu au fost clasificate. Acest procent ar putea să includă unele dintre cele mai mari și înspăimântătoare animale pe care natura le-a creat vreodată.

Studiul, realizat în 2011, estima că planeta noastră adăpostește 8.7 milioane de specii.

3

Am explorat sub 1% din imensitatea oceanului

Până acum, omul a explorat doar între 5% și 7% din fundul oceanului și mai puțin de 1% din întreaga întindere a oceanului.

4

Curiozități despre oceane: Caracatița uriașă chiar există

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Caracatița uriașă aparține familiei Architeuthidae și este o creatură care trăiește în adâncimile oceanului. Femelele pot atinge lungimea impresionantă de 13 metri, iar masculii – 10 metri, o consecință a fenomenului numit „gigantism de mare adâncime”.

Cercetătorii japonezi au captat primele imagini cu o caracatiță uriașă vie în în habitatul său natural, în 2004. În 2012, un specimen adult viu a fost filmat pentru prima dată pe coasta insulei japoneze Chichijima.

5

Oceanul are canioane, munți și vulcani mai mari decât Everest

Dacă măsurăm munții după înălțimea lor de deasupra nivelului mării, muntele Everest este cel mai înalt din lume, atingând altitudinea de 8.850 de metri.

Însă, dacă măsurăm de la baza aflată adânc în Oceanul Pacific, Mauna Kea, un vulcan inactiv, este mult mai înalt decât Everestul, atingând înălțimea de 10.210 metri.

6

Curiozități despre oceane: Meduzele sunt adevărata amenințare

Deși rechinii par cele mai periculoase creaturi marine, meduzele au ucis de 15-30 de ori mai mulți oameni decât rechinii.

7

Cea mai mare structură compusă din organisme vii este sub apă

Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de recif de corali din lume, având lungimea de 2.300 de kilometri, și poate fi văzută din spațiul cosmic. Structura este compusă din miliarde de organisme minuscule, numite „polipi de coral”.

8

Dorsala Atlantică se întinde pe 64.000 de kilometri

Foto: Pinterest

Dorsala Atlantică, cel mai mare lanț muntos neîntrerupt, se ridică deasupra nivelului oceanului în câteva locuri, precum Islanda. Este de patru ori mai lungă decât Munții Himalaya, Anzii și Munții Stâncoși la un loc.

9

Doar doi oameni au coborât în cel mai adânc loc de pe planetă

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre oceane. Dacă Everestul ar fi scufundat în Groapa Marianelor, vârful muntelui s-ar găsi la 1.6 kilometri sub nivelul apei.

Groapa Marianelor se află la 233 de kilometri sud-vest de Guam (teritoriu SUA) și are aproape 11 kilometri adâncime.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „9 curiozități despre oceane, dimensiunea misterioasă a planetei Pământ”

Lasă un comentariu