Secretele Mării Negre: Două epave, vechi de 2.000 de ani, descoperite în adâncuri

În ultima vreme, în adâncurile Mării Negre au avut loc mai multe investigații arheologice. În urma acestora, într-o primă etapă, au fost descoperite rămășițele a 41 de vase, construite între secolele al IX-lea și al XIX-lea.

Recent, o a doua cercetare a dus la identificarea a două epave mult mai vechi. Cele două nave, una romană și una greceasă, au fost ambarcațiuni comerciale și s-au scufundat cu aproape 2.000 de ani în urmă.

Vasul roman, foarte bine conservat

epave_marea_neagra 01

Vasul roman a fost găsit nu departe de orașul Sevastopol (Crimeea), în urma unei scanări cu sonarul. Apoi, scafandrii au coborât la 85 de metri adâncime, pentru a-l explora.

Scafandrii Pavel Lapșin și Roman Dunaev, membri ai Expediției Neptune, s-au aventurat în adâncuri pentru a realiza filmări și fotografii. Apoi, imaginile au fost analizate de experți.

„Vasul și-a păstrat forma, datorită condițiilor neobișnuite din adâncimile Mării Negre, unde nu pătrunde aproape deloc lumina, iar oxigenul lipsește”, a declarat Dunaev.

Istoricul Viktor Lebedinski a studiat imaginile și a declarat că epava este un vas comercial roman, probabil din secolele I-III.

Cum a ajuns arheologul la această concluzie? În primul rând, ancora, care a fost construită conform tehnicilor romane.

O descoperire importantă

epave_marea_neagra 02

De asemenea, imaginile au ajutat și la stabilirea faptului că vasul avea formă circulară și era probabil folosit pentru a transporta încărcături mari.

Epava antică măsoară aproape 22 de metri în lungime și șase metri în lățime.

„Dacă analiza ancorei este exactă și este vorba despre o epavă romană, avem de-a face cu o descoperire unică. Este primul vas roman descoperit în Crimeea într-o stare atât de bună”, a spus Dunaev.

Dacă vor obține suficiente fonduri, membrii Expediției Neptune ar dori să se întoarcă aici și anul viitor, pentru a studia artefactele care ar putea fi ascunse în epavă.

Și grecii și-au lăsat epavele în Marea Neagră

epave_marea_neagra 03
Reproducerea unei galere grecești

Recent, o echipă de la Institutul de Arheologie al Academiei Naționale de Arheologie din Ucraina și de la Institutul de Arheologie Varșovia a făcut încă o descoperire arheologică în Marea Neagră.

Arheologii subacvatici au identificat vas comercial grecesc vechi de 2.500 de ani, scufundat în apropierea coastei regiunii Mikolaiiv.

Aceasta este una dintre cele mai vechi epave găsite în regiune până acum.

„Acest vas este unul dintre cele mai vechi descoperite în nordul Mării Negre. El le-a aparținut marinarilor antici greci, din secolul al V-lea î.e.n. – perioada de colonizare a nordului Mării Negre”, a spus Viaceslav Gerasimov, șeful expediției.

Echipa vrea să își termine cercetările, înainte de a decide ce va face cu epava.

Conservarea este ținta principală, motiv pentru care vasul grecesc va rămâne acolo unde este, cel puțin pentru moment.

Potrivit Greek Reporter, încă nu sunt disponibile imagini sau filmări cu epava.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Secretele Mării Negre: Două epave, vechi de 2.000 de ani, descoperite în adâncuri”

  1. Nu e de mirat, doar țările în care societățile în loc de hoții, jafuri și mișelii preferă științele, cercetează, descoperă și se dezvoltă. România, are posibilități enorme însă, patimile meschine a mișeilor hapsâni și incompetenți care conduc această societate – o mențin în stagnare și subestimare.

    Răspunde

Lasă un comentariu