7 curiozități despre Sistemul Solar, marele puzzle cosmic

Câte lucruri cunoști despre Sistemul Solar? Pământul este rotund, Mercur este cea mai fierbinte planetă și Soarele este galben, nu? S-ar părea că toate acestea sunt niște adevăruri simple, evidente chiar și pentru cei care nu știu nimic despre astronomie.

Poate că ar fi timpul să reevaluăm lucrurile pe care credem că le știm. Ți-am pregătit o listă cu cele mai frecvente presupuneri greșite despre Sistemul Solar, un ansamblu cosmic mult mai complicat decât pare la prima vedere.

1

Este Pământul o sferă perfectă?

Sistemul Solar
Foto: Pinterest

În mod paradoxal, acest lucru este adevărat și fals în același timp. Forma planetei noastre se schimbă mereu, din cauza mișcării continue a plăcilor tectonice.

Desigur, ritmul în care acestea se mișcă este foarte lent – în medie, cam cinci centimetri pe an. Dar acest fenomen are efecte asupra aspectului planetei, care este, de fapt, departe de a fi perfect sferică.

Totuși, ar trebui să subliniem că imaginea aparent senzațională de mai sus, despre care se presupune că reprezintă forma reală a Pământului, este, de fapt, o reprezentare a gravitației Pământului.

Imaginea arată diferențele de gravitație în diferite puncte de pe planetă.

2

Are Luna o parte întunecată?

Sistemul Solar
Foto: Pinterest

Ideea că razele Soarelui ajung doar pe o parte a Lunii, lăsând cealaltă parte în întuneric permanent, este destul de răspândită. Această credință rezultă din faptul că satelitul natural este întors spre Terra mereu cu aceeași parte, cealaltă fiind imposibil de observat de pe planeta noastră.

Însă, de fapt, Soarele încălzește atât partea vizibilă, cât și partea invizibilă a Lunii.

Adevărul este că durata necesară pentru ca Luna să se rotească în jurul axei sale coincide cu durata necesară pentru a orbita Pământul. Această coincidență cosmică este motivul pentru care vedem doar o singură jumătate a Lunii.

3

Este Mercur cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar?

Sistemul Solar
Foto: Pinterest

Aceasta este o întrebare firească. Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare, de aceea temperatura de la suprafața ei ar trebui să fie mai ridicată decât temperatura de pe celelalte planete.

Dar s-a dovedit că cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar este, de fapt, planeta Venus. Asta, în ciuda faptului că se află cu 50 de milioane de kilometri mai departe de Soare decât Mercur.

Temperatura medie pe timp de zi pe Mercur este de aproximativ 350 de grade Celsius. Spre comparație, pe Venus temperatura poate ajunge la 480 de grade Celsius.

Motivul este atmosfera de pe Venus. Mercur este, practic, lipsită de atmosferă, în timp ce Venus are o atmosferă foarte densă, alcătuită aproape în întregime din bioxid de carbon.

Astfel, se creează un efect de seră foarte puternic, care reține toată căldura solară și face ca Venus să fie o planetă incredibil de fierbinte.

4

Este Soarele doar o minge mare de foc?

Temperatura spre suprafața Soarelui (la nivelul fotosferei) este de 5.500-5.700 de grade Celsius (steaua e mult mai fierbinte spre interior). Așa că este ușor să presupunem că Soarele este doar o uriașă minge de foc.

Totuși, o astfel de comparație nu ar fi exactă. Ceea ce noi presupunem că este foc este, de fapt, energie sub formă de căldură și lumină, produsă de reacțiile termonucleare care au loc în miezul acestei stele.

O reacție termonucleară implică schimbarea unor elemente în altele și este însoțită de emisii de căldură și energie luminoasă.

Această energie trece prin toate straturile Soarelui și ajunge la suprafață (în fotosferă), ceea ce noi percepem ca fiind „arderea Soarelui”.

5

Este Soarele într-adevăr galben?

Sistemul Solar
Foto: Pinterest

Iată o altă informație interesantă legată de Sistemul Solar. Oricine cunoaște puțină astronomie îți va spune că Soarele aparține categoriei de stele cunoscută ca „pitice galbene”. Este, deci, logic să presupunem că are culoarea galben.

Însă, la fel ca toate celelalte „pitice galbene”, Soarele este complet alb. Atunci de ce îl percepem ca fiind galben? Acest lucru se datorează atmosferei Pământului, care dispersează lumina venită de la Soare.

Mai precis, atmosfera împrăștie lumina din gama albastru și violet, astfel încât lungimile de undă rămase ale luminii par galbene. Dacă părăsești atmosfera, Soarele se înfățișează în culoarea lui adevărată.

6

Fără costum, ar exploda astronauții în spațiu?

Sistemul Solar
Foto: Pinterest

Această idee greșită este, desigur, indusă de filmele de la Hollywood despre explorarea Sistemului Solar. În realitate, pielea noastră este suficient de flexibilă pentru a ține organele interne la locul lor.

Pereții vaselor sanguine ar împiedica fierberea sângelui, mulțumită elasticității lor. Mai mult, în spațiu, în lipsa presiunii externe, temperatura la care sângele fierbe este de 46 de grade Celsius, adică semnificativ mai mare decât temperatura corpului uman.

De fapt, ceea ce ar începe să fiarbă în corpul uman ar fi apa din celulele epiteliale. Rezultatul? Corpul uman s-ar extinde într-un astfel de mediu, însă cu siguranță nu ar exploda. Principalul motiv care ar cauza moartea ar fi lipsa de oxigen.

În primele secunde după ieșirea în spațiu fără costum, astronautul ar deveni inconștient. În cel mult două minute, ar deceda.

7

Este Pământul mai îndepărtat de Soare iarna decât vara?

Sistemul Solar
Foto: Pinterest

Aceasta este ultima informație de pe lista noastră privitoare la Sistemul Solar. Dacă iarna este mai frig decât vara, înseamnă că Pământul se află mai departe de sursa de căldură, nu-i așa?

Însă realitatea este exact invers: în timpul anotimpului rece, planeta noastră este cu 5 milioane de kilometri mai aproape de Soare decât vara. Cum este posibil?

Explicația este că, pe lângă faptul că orbitează Soarele, Pământul se rotește și în jurul propriei axe (de aceea există zi și noapte). Axa de rotație a planetei, o linie imaginară care trece prin Polul Nord și Polul Sud, nu este tocmai perpendiculară pe planul orbitei Pământului (planeta e înclinată la puțin peste 23 grade).

De aceea, timp de jumătate de an, o mare parte din căldura Soarelui ajunge în emisfera sudică, iar în cealaltă jumătate de an, în emisfera nordică, rezultând diferența dintre anotimpuri.

Vara din emisfera sudică este mai caldă decât vara din emisfera nordică, datorită faptului că Pământul se apropie cel mai mult de Soare în ianuarie, adică atunci când în emisfera sudică este vară.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „7 curiozități despre Sistemul Solar, marele puzzle cosmic”

Lasă un comentariu