5 curiozități despre planeta Venus (unele chiar inexplicabile)

Iată o serie de curiozități despre planeta Venus care demonstrează că acest vecin cosmic al nostru este unul dintre cele mai ciudate corpuri din Sistemul Solar.

Botezată după zeița romană a dragostei, Venus este vecina Terrei și a planei Mercur și ne bucură în fiecare noapte cu cer senin, fiind cel mai luminos corp ceresc, după Lună.

Venus a fascinat omenirea încă din cele mai vechi timpuri și chiar și astăzi este un izvor de inspirație pentru artiști și savanți, deopotrivă.

De ce spunem asta? Pentru că, mai interesante decât poeziile care descriu Luceafărul nopții sunt, probabil, teoriile lui Immanuel Velikovski, potrivit căror Venus a fost, la origini, o cometă…

1

Curiozități despre planeta Venus: Seamănă (oarecum) cu Terra

curiozitati despre planeta venus 1_redimensionat_compressed
Planeta Venus apare pe cer deasupra Oceanului Pacific. Foto: iStock

Dacă se poate spune că planeta Pământ are o soră în Sistemul Solar, atunci aceasta este Venus. Masa planetei Venus reprezintă aproximativ 81% din masa Pământului, iar mărimea este cam aceeași cu a Pământului.

Raza sa este de 6.052 de kilometri, iar cea a Pământului este de 6.378 de kilometri. Fiindcă mărimile și masele lor sunt atât de asemănătoare, înseamnă că au aproximativ aceeași densitate și, astfel, aproximativ aceeași compoziție.

Însă, sub anumite aspecte, cele două planete sunt cât se poate de diferite. La suprafață, Venus are o temperatură de aproape 482 de grade Celsius, iar presiunea atmosferei sale, compusă din bioxid de carbon, este de 95 de ori mai mare decât presiunea atmosferică de pe Pământ.

Norii de pe Venus sunt compuși din acid sulfuric, iar suprafața planetei Venus este un deșert neprimitor. Mare parte a interesului pentru Venus este legat de faptul că două planete atât de similare sunt, totuși, atât de diferite.

2

Venus este atât de fierbinte din cauza efectului de seră

curiozitati despre planeta venus 2_redimensionat_compressed
Una dintre multele curiozități despre planeta Venus: arahnoidul, o caracteristică imposibil de explicat a suprafeței planetei. Foto: NASA

Iată al doilea lucru interesant de pe lista noastră de curiozități despre planeta Venus. Fiindcă atmosfera sa este atât de densă, planeta este supusă unui puternic efect de seră, care o încălzește.

Deși este mult mai aproape de Soare decât Pământul, Venus absoarbe mai puțină lumină solară, din cauza norilor denși. Totuși, în atmosfera inferioară și la suprafață ajunge suficientă lumină.

Această lumină este absorbită și degajată sub formă de radiație infraroșie. Pe Pământ, radiația infraroșie se întoarce în spațiu. Pe Venus, norii denși de bioxid de carbon țin prizonieră radiația infraroșie, încălzind planeta.

Aceste curiozități despre planeta Venus arată cât de misterios este, de fapt, sistemul nostru solar.

3

Curiozități despre planeta Venus: Se învârte „invers”

curiozitati despre planeta venus 3_redimensionat_compressed
Planeta Venus, având în fundal Soarele, într-o imagine captată de satelitul TRACE al NASA de pe orbita Pământului. Foto: Pinterest

Dacă ai privi sistemul solar de sus, de undeva de deasupra polului nordic al Soarelui, ai vedea că steaua noastră se rotește într-o direcție opusă direcției acelor de ceasornic. Toate planetele se rotesc în același sens, cu două excepții.

Venus se rotește în sensul acelor de ceasornic pe axa sa. Ziua de pe Venus este foarte lungă (echivalează cu 243.7 zile pământene) și este chiar și mai lungă decât anul de pe Venus, care are 225 de zile pământene. Cealaltă ciudățenie este planeta Uranus, care se învârte „într-o rână”.

Încă se dezbate „de ce” Venus se învârte în acest sens. Se crede că motivul ar putea fi efectul fluxului solar asupra atmosferei foarte dense de pe Venus sau coliziuni din trecut cu niște corpuri foarte mari.

4

Atmosfera se învârte mai repede decât planeta

curiozitati despre planeta venus 4_redimensionat_compressed
Emisfera nordică a planetei Venus, observată de sonda Magellan. Foto: NASA

Venus se învârte încet în jurul axei sale, la fiecare 243.7 zile, însă atmosfera sa superioară se învârte complet în jurul planetei la fiecare patru zile.

De ce? Se speculează că această „superrotație”, după cum este numită, este legată de fluxul termal al Soarelui, însă nu s-a căzut de acord asupra unei cauze exacte.

5

Atmosfera lui Venus sa ar putea adăposti viață

curiozitati despre planeta venus 5_redimensionat_compressed
Reprezentare artistică a sondei spațiale Akatsuki pe orbita planetei Venus. Foto: Pinterest

Aceasta este cea mai surprinzătoare informație de pe lista noastră de curiozități despre planeta Venus. Superrotația de pe Venus a fost descoperită prin observarea unor fâșii negre din atmosfera sa.

Nu se știe ce anume sunt aceste fâșii și motivul pentru care superrotația nu le-a distribuit egal în atmosferă. Fâșiile reacționează la lumina ultraviolet.

O posibilitate ar fi ca aceste fâșii să fie o dovadă a existenței vieții microbiene. Suprafața planetei Venus are o temperatură de aproape 482 de grade Celsius, însă, la o distanță cuprinsă între 50 și 60 de kilometri deasupra suprafeței planetei, temperatura și presiunea sunt la fel ca la suprafața Pământului.

Și norii de acid sulfuric? Microbii ar putea fi înveliți în molecule de opt atomi de sulfură (S8), care sunt impermeabili la acidul sulfuric. S8 absoarbe, de asemenea, lumina ultravioletă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „5 curiozități despre planeta Venus (unele chiar inexplicabile)”

  1. Autorul a strecurat o mică eroare matematică. Procentul este de 81%, sau, dacă vrea neapărat să apara numarul 0,81 poate folosi raportul 0,81/1.

    Răspunde

Lasă un comentariu