În acest oraș, soarele nu va mai răsări până pe 22 ianuarie 2022

Locuitorii celui mai nordic oraș din SUA (Utqiagvik, din Alaska) nu vor mai vedea soarele timp de două luni. Ultimul răsărit de care s-au bucurat oamenii a avut loc joi, 18 noiembrie 2021, iar următorul va avea loc pe 22 ianuarie 2022.

Utqiagvik are aproximativ 4.400 de locuitori, care sunt obișnuiți cu noaptea polară. Acest oraș, numit anterior Barrow, este cufundat în întuneric timp de 65 de zile pe an.

Foto: larazon.es

Utqiagvik trece acum prin noaptea polară, care este o perioadă de întuneric aproape total în timpul iernii, fără ca soarele să răsară, un fenomen care se petrece în interiorul cercului polar arctic.

Potrivit Weather.com, „de la mijlocul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii ianuarie, soarele nu se ridică la nord de cercul arctic datorită înclinării Pământului”.

Situat la 530 de kilometri la nord de cercul polar arctic, Utqiagvik nu va fi, totuși, scufundat în beznă completă pentru următoarele două luni.

Foto: Twitter

În schimb, va experimenta „amurgul blând”, un fenomen care se petrece atunci când soarele este la 6 grade sub orizont și creează suficientă lumină pentru a vedea afară.

Acest amurg durează șase ore pe noapte, dar va scădea la trei ore pe noapte până la sfârșitul lunii decembrie. Pentru cei 4.400 de locuitori ai localității Utqiagvik, noaptea polară este ceva normal.

O mare parte a populației este formată din indigeni Ipupiaq. De asemenea, aici se găsesc mai multe stații de cercetare.

După 65 de zile fără lumină solară în această iarnă, probabil că locuitorii abia așteaptă să se bucure de cele 80 de zile fără apus de soare, începând cu luna mai.

Ca să știi mai mult, citește „Jurnalul Annei Frank”

Descoperit în încăperea în care și-a petrecut ultimii ani din viață, jurnalul remarcabil al Annei Frank este o amintire puternică a ororilor războiului și un testament al spiritului uman. În jurnalul ei, copila de doar 13 ani a consemnat impresii vii despre experiențele sale de-a lungul petrecuți în ascunzătoare. Profundă, emoționantă și surprinzător de plină de umor, povestea spusă de Anne Frank este un comentariu fascinant despre curaj și fragilitatea umană, dar și autoportretul unei adolescente sensibile și inteligente, al cărei destin s-a sfârșit tragic.

„Jurnalul Annei Frank” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu