20 de lucruri mai puțin cunoscute despre corpul uman

În acest articol vom descoperi câteva lucruri uimitoare despre corpul uman. Știai că, dacă întregul corp al unui copil s-ar dezvolta la fel de rapid precum creierul uman, un bebeluș de o lună ar cântări 77 de kilograme? Sau că pielea este cel mai mare organ din corpul uman, iar unghiile și părul sunt compuse din aceeași substanță?

„Mașinăria umană” este cu adevărat fascinantă. Iată, așadar, 20 de lucruri mai puțin cunoscute despre corpul uman.

despre corpul uman - corpul uman_OK
Mai mult de jumătate din oasele corpului se găsesc în mâini și picioare. Foto: Microsofters

1. Aproximativ 50.000 de celule din corpul tău vor muri și vor fi înlocuite cu celule noi în timpul în care citești această frază. Ne construim un strat nou de piele în fiecare lună. Iată un lucru de necrezut despre corpul uman.

2. Există câteva lucruri unice la fiecare dintre noi, și nu este vorba doar de amprentele digitale. Fiecare om are, de asemenea, o amprentă unică a limbii.

3. Fiecare centimetru pătrat de piele conține 6 metri de vase capilare, 3.6 metri de fibre nervoase, 1.300 de celule nervoase 100 de glande sudoripare și 3 milioane de celule.

4. Într-o oră, inima produce suficientă energie pentru a ridica o tonă de oțel la un metru deasupra pământului.

5. Când ne încruntăm, folosim în medie  43 de mușchi ai feței. Pentru a zâmbi, avem nevoie de doar 17 mușchi.

6. Celulele roșii sunt mereu în mișcare. După ce sunt create în interiorul oaselor, celulele fac aproximativ 250.000 de ture – străbat 96.000 de kilometri în fiecare călătorie – prin corpul uman, înainte de a se întoarce la măduva osoasă, unde mor, 120 de zile mai târziu.

7. Corpul unui nou-născut conține 300 de oase. La maturitate, rămânem cu doar 206. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt situate în mâini și picioare.

8. Inima bate, în medie, de 3 miliarde de ori pe timpul vieții unei persoane.

9. Aorta este artera mare care trece prin centrul corpului uman. Are diametrul aproape cât al unui furtun de grădină. În contrast, capilarele, cele mai mici vase sanguine ale corpului, sunt atât de mici, încât e nevoie de zece unul lângă altul pentru a egala grosimea unui fir de păr.

despre corpul uman - creier_OK
În prima lună de viață, creierul unui copil se dezvoltă într-un ritm fenomenal. Foto: Pinterest

10. O persoană obișnuită pierde 100 de fire de păr pe zi și peste un miliard de particule microscopice de piele.

11. Ochiul uman poate să distingă până la un milion de culori diferite și să capteze mai multă informație decât cel mai mare telescop inventat vreodată.

12. Când atingem ceva, semnalul călătorește prin nervi spre creier cu o viteză de 200 de kilometri pe oră.

13. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, dar este și o „farmacie” foarte mare. Pielea secretă substanțe antibacteriene și constituie primul strat de apărare în fața microorganismelor invadatoare. Majoritatea bacteriilor care ajung pe piele mor repede.

14. Stomacul unui adult are capacitatea maximă de 1.5 litri.

15. Unghiile și părul sunt făcute din aceeași substanță – keratină.

despre corpul uman - degetele mari de la picioare_OK
Degetul mare este unul dintre cele mai importante părți structurale ale corpului. Fără el, nu am avea echilibru în mers. Foto: Headtopics

16. În timpul primei luni de viață, un copil învață atât de multe lucruri, încât numărul de sinapse crește de le 50 de trilioane la 1 cvadrilion. În comparație, dacă restul corpului copilului ar răspunde cu o creștere egal de rapidă, acesta ar cântări 77 de kilograme la vârsta de o lună.

17. Asigură-te întotdeauna că încălțămintea ți se potrivește confortabil. Degetul mare este unul dintre cele mai importante părți structurale ale corpului. Acest apendice este responsabil în a ne ajuta să menținem echilibrul și să ne propulseze în față când mergem.

18. Ficatul uman este responsabil pentru mai mult de 500 de procese distincte în corp. Este atât de important, încât dacă unei persoane i se îndepărtează chirurgical două treimi din ficat, organul va crește înapoi la mărimea sa inițială în doar patru săptămâni.

19. Bărbile sunt firele de păr care cresc cel mai repede din întreg corpul uman. Dacă un bărbat obișnuit nu și-ar tunde barba, aceasta ar crește de aproape 9 metri în timpul vieții.

20. O persoană obișnuită respiră de 23.000 de ori pe zi.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „20 de lucruri mai puțin cunoscute despre corpul uman”

Lasă un comentariu