Nuca de mare (Mnemiopsis leidyi), singurul animal cu anus temporar

Precum un curcubeu sau un apus de soare, anusul lui Mnemiopsis leidyi, un animal înrudit cu meduzele și cunoscut drept nuca de mare, este o minune trecătoare.

Anusul este un orificiu prin care sunt eliminate reziduurile solide din sistemul digestiv al unui animal. La majoritatea animalelor, anusul se găsește tot timpul în același loc. Dar Mnemiopsis leidyi nu face parte din „majoritatea animalelor”.

Mnemiopsis leidyi. Foto: Wikimedia

Anusul acestei ființe nu ocupă mereu același loc pe corpul său gelatinos. În loc de o deschidere permanentă, așa-numitul por anal apare doar atunci când nuca de mare trebuie să își facă nevoile fiziologice și dispare imediat după aceea, lăsând în urmă epiderma intactă.

Mnemiopsis leidyi aparține unui grup de nevertebrate marine numite ctenofore. Acestea provin dintr-una dintre cele mai vechi familii de animale, având strămoși care au trăit în perioada cambriană, acum aproximativ 525 de milioane de ani.

Spre deosebire de rudele lor apropiate, meduzele, ctenoforele – în special funcțiile lor corporale – nu sunt bine înțelese, după cum arată lui Sidney Tamm, biolog marin, autor al unui studiu despre sistemul digestiv al ctenoforelor publicat în 2019 și citat de Live Science.

Folosind microscopia video ca să analizeze îndeaproape nucile de mare, Tamm a descoperit că anusurile lor sunt temporare și că defecația are loc printr-o deschidere care apare și dispare cu regularitate.

Nuca de mare adultă are un anus nou în fiecare oră

După ce Mnemiopsis leidyi înghite prada, hrana se mișcă printr-un sistem digestiv format din șase părți. În cele din urmă ajunge într-un stomac central din care pornesc alte canale în care se strâng excrementele și care se sfârșesc brusc aproape de marginea corpului, în forma unor lobi.

Tamm a observat că atunci când nuca de mare este gata să-și facă nevoile, forma stomacului ei se schimbă, îngustându-se, în timp ce canalele anale se lărgesc. Două minute mai târziu, esofagul se blochează, împiedicând hrana să intre în stomac.

În continuare, lobii de la capetele canalelor anale umplute cu particule reziduale încep să se umfle. Pe măsură ce un lob atinge volumul maxim, se deschide un por care eliberează excrementele din corp.

Mnemiopsis leidyi de la Acvariul din Monterey Bay, California. Foto: Wikimedia

Înainte ca porul să se deschidă, epiderma este uniformă și netedă și nu dă semne că porul s-ar mai fi deschis acolo și înainte. Apoi, după ce toate deșeurile sunt eliberate din corp, porul se închide complet și dispare.

De la început până la sfârșit, întregul proces durează două-trei minute la larvele Mnemiopsis leidyi și la exemplarele tinere cu lungimea de până la doi centimetri și patru-șase minute la adulții cu lungimi corporale mai mari.

Prin urmare, larvele și exemplarele tinere dezvoltă un anus nou la fiecare zece minute, în vreme ce la adulți deschiderea apare cam o dată la 60 de minute.

Deocamdată, Mnemiopsis leidyi este singurul animal despre care se știe că are anus temporar.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu