10 adevăruri fascinante despre creierul uman

Creierul uman este cel mai complex organ și, probabil, cea mai sofisticată creație din univers. Deși este studiat de sute de ani, continuă să ascundă multe secrete și să ne fascineze.

De aceea, numeroși oameni de știință își dedică viața pentru a înțelege cum funcționează acest organ din corpul uman, care stă la baza a tot ceea ce facem. Iată câteva dintre descoperirile lor.

1

Creierul uman consumă 20% din oxigenul din organism, dar reprezintă doar 2% din masa corporală

Creierul uman are nevoie de oxigen pentru a menține sănătoase celulele cerebrale și pentru a emite impulsurile nervoase.

2

Creierul uman poate genera 10-25 de wați, suficient cât să aprindă un bec

Centrul de comandă al organismului este ca o super-rețea de semnale electrice. În fiecare secundă, creierul tprocesează și transmite milioane de mesaje întregului corp uman.

3

Se maturizează complet doar în adolescența târzie

Empatia, capacitatea de a face mai multe lucruri deodată și capacitatea de a lua decizii raționale sunt printre ultimele care se dezvoltă. Mai mult, unele studii au arătat că dezvoltarea creierului poate dura chiar până la vârsata de 20 de ani.

4

Este mai activ când dormim decât atunci când suntem treji

Creierul uman - somn
Foto: Elite Static

În timpul somnului, creierul procesează informații și se pregătește pentru diverse activități. Practic, uneori ia decizii în timp ce noi suntem inconștienți.

5

Este cel mai gras organ din corpul uman

Aproximativ 60% din creierul uman este grăsime. Astfel, creierul este organul cu cea mai mare concentrație de grăsime din corpul unui adult sănătos.

6

Dintre toate speciile, omul are creierul cu cele mai multe circumvoluțiuni

Numărul cutelor este direct proporțional cu nivelul de sofisticare a căilor neuronale și cu intelectul.

7

Nu are receptori de durere

Creierul uman - operatie
Foto: Uber Gizmo

De aceea, operațiile pe creier pot fi realizate chiar dacă pacientul este conștient.

8

În timpul sarcinii, creierul femeilor își reduce dimensiunea

Efectul nu este, însă, ireversibil. La șase luni după naștere, creierul revine la dimensiunile inițiale.

9

Nu-l poți păcăli ușor

Te-ai întrebat vreodată de ce nu te poți gâdila singur? Asta se întâmplă deoarece creierul este capabil să facă distincția între atingerea ta și atingerea altei persoane.

10

E ca un burete

Creierul uman - apa
Foto: Stanford

Creierul uman conține suficientă apă încât să umple o sticlă de 1,5 litri.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „10 adevăruri fascinante despre creierul uman”

Lasă un comentariu