De la carne sintetică la case de-a gata: Cum ne schimbă viața imprimantele 3D

În anul 1986, inventatorul american Chuck Hull a creat o ceașcă folosind o tehnologie numită stereolitografie, devenind „primul om care a tipărit un obiect tridimensional”.

În cele trei decenii de existență, această tehnologie a evoluat enorm, iar astăzi ne permite să realizăm mai rapid, mai eficient și cu mai puține deșeuri orice obiect din plastic, metal sau material biodegradabil.

Chuck Hull
Chuck Hull. Foto: Industry Week

Imprimantele 3D pot transpune în realitate orice formă preprogramată pe un computer, indiferent că este vorba de imaginea scanată a unui obiect existent sau de un design digital complet nou.

În ultimii ani, imprimantele 3D au devenit tot mai răspândite, iar astăzi este posibil să imprimi aproape orice, de la piese de schimb la case întregi. Totuși, deși sunt importante, locuințele și piesele de schimb nu sunt nici pe departe cea mai mare realizare a imprimantelor 3D.

Oamenii de știință au creat proteze anatomice, alimente sintetice și chiar au început să experimenteze crearea de țesuturi și organe umane folosind aceste dispozitive.

Imprimare 3D
Foto: Forbes

Pe măsură ce piața imprimantelor 3D se dezvoltă și se specializează în nișe tot mai înguste, aceste dispozitive devin tot mai ușor de încorporat în procesul de fabricație a produselor.

Iată, deci, cinci domenii care au evoluat enorm în ultimii ani datorită imprimantelor 3D.

1

Industria alimentară și imprimantele 3D

Îți poți imagina o lume în care la supermarket poți găsi „cărnuri” artificiale, create din paste din plante și imprimate 3D? Sau că ai putea avea acasă un dispozitiv cu ajutorul căruia ai putea face ciocolată sau chiar imprima un polonic, la nevoie?

Aceste idei nebunești ar putea deveni curând realitate, deoarece „carnea” sintetică realizată cu ajutorul imprimantelor 3D și imprimantele specializate în producția de alimente sunt tot mai performante.

Mai multe companii, printre care Modern Meadow, Novameat și Redefine Meat, sunt deja în curs de realizare a unor alternative vegetale la carne.

Aceste alimente seamănă foarte mult cu carnea roșie și sunt „mai ecologice și mai ieftine”, potrivit producătorilor. În videoclipul de mai sus poți vedea câteva dintre aceste produse și procesul de creare a lor.

2

Imprimantele 3D și medicina

Reclama conform căreia „crearea de organe și de țesuturi sintetice va fi următoarea realizare extraordinară din domeniul medical” nu este o exagerare.

Imprimantele 3D ar putea să accelereze considerabil acest proces. Foarte probabil, medicii vor putea în curând să creeze țesuturi și organe individuale care se vor adapta perfect nevoilor pacienților și nu vor fi respinse de organismele-gazdă.

Inima imprimata 3D
Inima realizată de specialiștii israelieni. Foto: CNN

O astfel de realizare ar elimina listele de așteptare pentru transplant și ar salva mii de vieți anual.

Chiar dacă mai este drum lung până la imprimarea de organe întregi, oamenii de știință de la Universitatea Tel Aviv din Israel au reușit deja să creeze o inimă folosind celule umane și o imprimantă 3D.

Deși este o variantă în miniatură, creația cercetătorilor israelieni este foarte apropiată structural și funcțional de inima umană. Alte prototipuri de organe și țesuturi care au fost deja tipărite în laborator sunt urechile și rinichii.

3

Casele de locuit imprimate 3D

Casa imprimata 3D
Casa realizată de cei de la ICON. Foto: Interesting Engineering

Un alt sector care începe să adopte imprimarea 3D este cel al construirii de locuințe. De exemplu, în 2018, compania americană ICON a „tipărit” o casă din beton în doar 24 de ore, cu un cost de doar 10.000 de dolari.

Această tehnologie ar putea fi o soluție eficientă în special în țările în fondul locativ este mult sub nevoile populației. Mai recent, casele tipărite 3D au trecut o altă etapă importantă, reglementarea.

Deși de mulți ani sunt realizate case întregi cu ajutorul tehnologiei 3D, acestea au fost în principal prototipuri care nu respectau reglementările stricte specifice fiecărei țări.

La începutul anului 2020, compania germană de construcții Peri a finalizat primul bloc de locuințe funcțional din Europa realizat integral cu ajutorul acestei tehnologii.

4

Producția 100% personalizată

Un alt mod în care imprimarea 3D ne va transforma viața de zi cu zi este introducerea producției personalizate în proporție de 100%.

Indiferent că este vorba de vehicule, îmbrăcăminte, încălțăminte sau chiar de proteze personalizate, această tehnologie poate ajuta la eliminarea producției în exces (prin realizarea produselor doar la cerere).

Incaltaminte
Foto: All3DP

Imprimarea 3D le aduce beneficii și consumatorilor finali, nu doar companiilor producătoare. Spre exemplu, prin eliminarea producției de serie, clienții vor putea beneficia de îmbrăcăminte personalizată, care li se va potrivi perfect.

De asemenea, încălțămintea și îmbrăcămintea realizate astfel vor fi mai ecologice. Spre exemplu, compania Adidas lucrează deja la crearea unui model de încălțăminte din poliuretan 100% reciclabil.

5

Reparațiile casnice și imprimantele 3D

Printat surub
Foto: Pinterest

Cu toții am fost nevoiți, la un moment dat, să înlocuim un obiect de uz casnic vechi – precum frigiderul sau mașina de spălat – doar pentru că piesa care s-a stricat nu mai era fabricată sau vândută în magazine.

Imprimarea 3D va putea rezolva și această problemă, odată ce orice piesă defectă va putea fi schimbată pe loc, cu costuri minime.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Un comentariu la „De la carne sintetică la case de-a gata: Cum ne schimbă viața imprimantele 3D”

Lasă un comentariu