10 curiozități și lucruri mai puțin cunoscute despre planeta Pământ

Pământul… Singura noastră casă, singura noastră speranță, singura planetă pe care – din câte cunoaștem până acum – poate supraviețui omenirea.

Îți propunem să îți testezi cunoștințele parcurgând aceste curiozități despre planeta Pământ. Iată, așadar, zece lucruri fascinante despre corpul ceresc pe care îl numim „casa noastră”.

1

Planeta Pământ nu este o sferă perfectă

De obicei, planeta noastră este reprezentată ca o sferă perfectă, dar aceasta nu este forma sa exactă. Pământul este aplatizat la poli, astfel încât conturul său seamănă mai mult cu o elipsă decât cu un cerc.

Precum în cazul altor planete, gravitația și forța centrifugă produsă de rotația în jurul axei planetei creează cei doi poli (aplatizați) și ecuatorul (puțin bombat).

Astfel, diametrul Pământului la ecuator este de aproximativ 43 de kilometri mai mare decât diametrul de la un pol la altul.

2

Apa acoperă peste 70% din suprafața Pământului

Pe Pământ, apa se găsește în stare solidă, lichidă și gazoasă. În plus, acoperă trei sferturi din suprafața Pământului sub formă de mlaștini, lacuri, râuri, mări și oceane.

Acestea din urmă conțin aproximativ 97% din toată apa de pe planetă.

planeta pământ
Apa acoperă trei sferturi din suprafața Pământului. Foto: energydigital.com
3

Frontiera dintre Pământ și spațiu se află la 100 de kilometri deasupra nivelului mării

Granița dintre atmosfera planetei și spațiu se numește Linia Karman. Aceasta este situată la 100 de kilometri deasupra nivelului mării.

75% din masa atmosferică se află în primii 11 kilometri de atmosferă, măsurați de la suprafața mării în sus.

4

Planeta Pământ este o „planetă de fier”

Pământul este cea mai densă planetă, ocupând locul al cincilea în Sistemul Solar, ca mărime. Cele mai abundente elemente chimice de pe planeta noastră sunt fierul (circa 32%), oxigenul (circa 30%) și siliciul (aproximativ 15%).

planeta pământ
Miezul Pământului este compus în principal din fier. Foto: newatlas.com

Oamenii de știință cred că miezul Pământului este compus în principal din fier (aproximativ 88%).

5

Pământul este singura planetă pe care știm că există viață

Deocamdată, Pământul este singurul corp astronomic pe care există viață. În urmă cu un deceniu, s-a estimat că există aproximativ 8.7 milioane de specii de ființe catalogate (6.5 milioane pe uscat, 2.2 milioane în apă).

Numărul speciilor de pe Pământ fusese estimat anterior la cel puțin 3 milioane și cel mult 100 milioane, așadar o marjă enromă.

Se presupune că Pământul s-a format în urmă cu 4.5 miliarde de ani, iar viața este prezentă pe planeta noastră de o bună bucată de vreme. Proprietățile fizice ale Pământului, istoria geologică și orbita sa au permis existența și dezvoltarea vieții de sute de milioane de ani.

6

Gravitația nu este aceeași peste tot pe Pământ

planeta pământ
Există variații în valoarea câmpului gravitațional al Pământului. Foto: greatlakesledger.com

Spuneam că planeta Pământ nu are forma unei sfere perfecte, ci o formă mai apropiată de o elipsă. În plus, solul terestru este neregulat, iar masa planetei noastre nu este distribuită omogen.

Aceasta determină variații ale valorii câmpului gravitațional. Astfel, de exemplu, pe măsură ce ne deplasăm de la ecuator spre poli, intensitatea câmpului gravitațional crește treptat, deși diferența este imperceptibilă pentru oameni.

7

Pământul este o planetă a extremelor

Planeta noastră este plină de contraste. Varietatea zonelor sale geografice și a climatului său înseamnă, practic, că fiecare regiune are propriile sale particularități.

Există mai mulți candidați demni de luat în seamă pentru titlul de „cele mai fierbinte loc de pe Pământ”, dar unul dintre câștigători este Valea Morții din SUA, unde la 10 iulie 1913 termometrul a indicat 56.7 °C.

La cealaltă extremă se află Antarctica. La stația Vostok, la 31 iulie 1983, instrumentele de măsurare au indicat -89.2 °C.

8

Cea mai mare structură vie de pe planeta Pământ

planeta pământ
Marele Barieră de Corali adăpostește mii de organisme. Foto: Pinterest

Marea Barieră de Corali, situată în largul coastei Australiei, este cea mai mare structură vie de pe planetă, până la punctul că acesta este singura asemenea creație ce poate fi văzută din spațiu.

Se întinde pe mai mult de 2.000 kilometri și găzduiește mii de specii marine. În 1981, a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

9

Este singura planetă cu plăci tectonice active din Sistemul Solar

Mișcarea acestor plăci face ca suprafața planetei noastre să se schimbe constant, ducând la formarea munților, seisme și erupții vulcanice.

Deplasarea acestor plăci joacă un rol esențial și în reglarea temperaturii terestre, contribuind la reciclarea gazelor cu efect de seră, precum dioxidul de carbon.

10

Pământul are propriul său scut de protecție

Câmpul magnetic al Pământului acționează ca un scut împotriva bombardamentelor neîncetate cu particule solare. Acest câmp se întinde de la miezul Pământului până la limita unde întâlnește vântul solar.

Printre altele, câmpul magnetic ajută și la orientarea unor animale (mai ales în timpul migrațiilor) și a noastră, cu ajutorul busolelor.

planeta pământ
Câmpul magnetic al Pământului acționează ca un scut de protecție. Foto: nationflights.com

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu