Ce se întâmplă „acolo sus”? Un astronaut a revenit mutant pe Pământ

În spațiul cosmic se întâmplă lucruri ciudate. Studierea efectelor călătoriilor în spațiu asupra organismului uman sunt încă la început.

Oamenii de știință știu prea puține lucruri despre modul în care lipsa gravitației și radiațiile ne influențează organismele. Recent, însă, NASA a descoperit că, pe lângă diverse schimbări minore, astronauții se pot întoarce din misiune cu ADN-ul modificat.

Potrivit unui studiu publicat de agenția spațială americană, călătoria în spațiu îți poate modifica permanent ADN-ul. Cauzele, dar și efectele acestei schimbări nu sunt cunoscute încă.

Gemenii cobai

Calatorii in spatiu - Scott si Mark Kelley
Mark și Scott Kelly. Foto: britannica.com

Astronauții Scott și Mark Kelly sunt gemeni identici. Ambii sunt astronauți, dar, în timp ce Mark a rămas pe Terra, Scott a stat recent un an la bordul Stației Spațiale Internaționale.

După ce s-a întors pe Pământ, el și fratele său au fost ținuți sub observație, timp de un an, de specialiștii NASA. Studierea gemenilor face parte dintr-un proiect derulat de agenția spațială americană.

Acesta se numește The Human Research Project și studiază efectele spațiului asupra corpului uman. Proiectul este realizat pentru a pregăti o eventuală misiune cu astronauți pe planeta Marte, precum și alte călătorii spațiale.

Gemenii identici au un ADN aproape identic. Aceasta îi face candidații ideali pentru studierea efectelor spațiului asupra sănătății mintale și corporale.

Gemenii identici sunt rari, dar astronauții gemeni identici sunt încă și mai rari. De aceea, Scott Kelley a sugerat ca el și fratele lui să fie folosiți de NASA ca subiecți pentru teste.

Există o „genă cosmică”?

Calatorii in spatiu - Scott Kelly
Scott Kelly, pe Stația Spațială Internațională. Foto: nasa.gov

Ceea ce s-a descoperit este destul de ciudat. Multe dintre schimbările în fiziologia lui Scott au revenit la normal după ce acesta s-a întors pe Pământ. Dar au fost depistate și niște schimbări permanente.

Se pare că 7% din ADN-ul lui Scott Kelly a fost modificat permanent. Potrivit cercetătorilor, schimbările depistate la geamănul astronaut trebuie să fi fost cauzate de o forță exterioară, și nu de variația naturală.

NASA spune că modificările ADN-ului lui Scott „erau legate de sistemul lui imunitar, de refacerea ADN-ului, de rețelele de formare a oaselor, de hipoxie și hipercapnie.”

Nu s-a specificat dacă aceste modificări sunt pozitive sau negative. De aceea, NASA a făcut speculații despre existența „unei gene spațiale”, care ar putea fi activată de condițiile din spațiu.

ADN-ul nu e singurul care se modifică

Calatorii in spatiu - Teste medicale
După întoarcerea din spațiu, Scott Kelly a fost supus la sute de teste medicale. Foto: nasa.gov

Anumite predicții în ceea ce privește studierea gemenilor s-au dovedit a fi greșite. Telomerii sunt componente ale cromozomilor care se scurtează odată cu înaintarea în vârstă.

NASA se aștepta ca radiația din spațiu să accelereze scurtarea lor. Dar s-a descoperit că telomerii lui Scott s-au mărit în timpul șederii pe Stația Spațială Internațională.

Însă ei s-au întors la dimensiunea normală la două ore după ce Scott s-a întors pe Pământ. Astfel, au fost zădărnicite speranțele de a afla secretul tinereții veșnice.

Și bacteriile din corp i s-au modificat

Au mai fost făcute și alte descoperiri. În timp ce Scott se afla pe Spația Spațială Internațională, bacteriile din intestinele lui s-au modificat foarte mult. Ele s-au întors la normal doar după ce astronautul a ajuns pe Pământ.

Așa că oamenii de știință nu știu dacă responsabilitatea pentru modificări aparține diferențelor dintre mâncarea consumată sau factorilor de mediu (cum ar fi gravitatea și radiațiile).

NASA a studiat și abilitățile mentale ale lui Scott. Faptul că se afla în spațiu nu a avut niciun efect asupra cogniției sale. Totuși, după întoarcerea pe Pământ, viteza și acuratețea lui mentală au dat dovadă de o ușoară scădere.


Distribuie:

Citește în continuare

 • Carturarul spune:

  Nu cred ca studiul e corect, 7 % e un procent enorm pentru ADN..

  Maimutele au un ADN identic cu al oamenilor in proportie de 98,7 % si stim cu totii cum arata un cimpanzeu.
  La o diferenta de 7 % nu mai apartii speciei umane, esti altceva.

  Vezi articolul:

  http://www.descopera.ro/dnews/9747610-genetic-suntem-aproape-identici-cu-cimpanzeii-de-ce-suntem-totusi-atat-de-diferiti-de-ei

  “La fel ca cimpanzeii, bonobo împart cu oamenii 98,7% dintre gene şi, în timp ce aceste două specii de maimuţe sunt mai apropiate între ele decât de noi (în proporţie de 99,6 %), oamenii de ştiinţă au descoperit că o mică regiune a ADN-ului nostru – reprezentând aproximativ 1,6 procente – se regăseşte numai la bonobo, iar o altă mică zonă de aceeşi mărime, se regăseşte doar la cimpanzei.”

 • >