Un film recent descoperit cu accidentul de balon de la Polul Nord dezvăluie o cursă disperată pentru supraviețuire

Niciodată să nu subestimezi puterea curiozității. Fără munca exploratorilor curajoși, multe locuri de pe planetă ar fi rămas nedescoperite până astăzi. Pe 11 iulie 1897, Salomon Andrée, un pilot de balon și inginer suedez, și camarazii săi, Nils Strindberg și Knut Fraenkel, au plecat să exploreze Polul Nord într-un balon cu aer cald, numit „Ornen” (sau „Vulturul”).

Așteptările elitei țării erau mari. Dar, imediat după ce a început călătoria, au început și problemele.

Abia când au fost găsite role de film nedevelopat s-a aflat în sfârșit adevărul despre această expediție incredibilă. Aceasta este povestea lor.

polul nord

Pe 11 iulie 1897, suedezul Salomon și alți doi compatrioți au decolat într-un balon cu aer cald. Acesta fusese construit în Paris și denumit „Ornen” („Vulturul”, în traducere). Se simțea presiunea guvernului suedez, care susținea proiectul. Dar și din partea lui Alfred Nobel, fondator al Premiului Nobel.

polul nord

Spre spaima echipajului, călătoria a părut a fi sortită eșecului încă de la început. După ce au parcurs o parte din traseu, s-a întâmplat ceva rău.

Abia după ce s-au descoperit noi role de film oamenii au aflat ce s-a întâmplat cu adevărat cu atâția ani în urmă…

polul nord

Balonul cu aer cald fusese construit de un manufacturier francez. Lui Salomon și oamenilor lui li s-a dat de înțeles că acesta va face față temperaturilor arctice dure. Realitatea, însă, a scos la iveală câteva calcule greșite…

polul nord

Ca să se pregătească pentru decolare, fabricanții au adus o instalație specială pentru a umfla balonul. Aceasta a fost adusă pe insula Danes, Norvegia, la 640 de kilometri nord de Peninsula Scandinavă.

La început, totul părea să meargă potrivit planurilor.

polul nord

După puțin timp, Salomon și cei doi oameni erau gata să-și înceapă expediția către Polul Nord. Acesta nu fusese explorat până atunci. Însă aproape imediat lucrurile au început să meargă prost…

polul nord

La câteva momente după decolare, două dintre cele trei funii pentru direcționare s-au pierdut. Aceasta nu era tocmai o pierdere neglijabilă. Pa lângă faptul că ajutau la cârmit, ele asigurau și stabilitatea aparatului, cântărind 450 de kilograme.

Schimbarea în greutate a făcut ca balonul să se ridice mult mai mult decât era prevăzut.

polul nord

Zborul la o asemenea altitudine a făcut să înghețe cusăturile balonului și să înceapă să scape gaz. Nu se știe de ce Salomon, pilot de balon, fizician și inginer, nu a pus aici capăt călătoriei.

În schimb, el s-a decis să meargă spre Polul Nord.

S-a presupus pentru mult timp că Salomon nu s-a întors din cauza temerii de a fi văzut de cei care așteptau atât de multe de la expediția sa ca unul care a dat greș.  Până la urmă, rușinea avea să fie ultima sa problemă.

polul nord

Între timp problemele cu balonul cu aer cald deveneau critice. Balonul a reușit, totuși, să mai plutească trei zile în derivă pe cerul arctic.

Oamenii erau atât de îngrijorați, încât niciunul nu a dormit. Până la urmă, s-au prăbușit, iar balonul nu avea să mai zboare niciodată…

polul nord

Deși Salomon și echipajul lui erau în viață, ei eșuaseră în pustiu. Din păcate pentru cei trei, erau departe de casă și erau captivi într-unul dintre cele mai necruțătoare locuri de pe Pământ: Polul Nord.

polul nord

Din fericire, balonul lor era echipat cu o trusă de supraviețuire. Fără ea, ar fi murit probabil imediat din cauza temperaturilor arctice. Uimitor este că multe dintre aceste lucruri au fost surprinse pe film.

polul nord

Trusa lor de supraviețuire conținea sănii, bocanci de zăpadă, skiuri, arme și chiar o mică barcă. Mulțumită acestor provizii, se estimează că au reușit să supraviețuiască în condiții foarte grele pentru aproximativ trei luni.

Știau de existența unui depozit cu mâncare și au plecat în căutarea lui.

polul nord

Din fericire, pe lângă donațiile de bere, porto și șampanie primite de la sponsorii călătoriei, luaseră cu ei în balon și o cantitate mare de alimente. În scurt timp, însă, greutatea proviziilor a început să-i încetinească. Așa că au fost obligați să arunce multe din ele.

polul nord

Pentru a compensa, s-au hotărât să folosească puștile și alte arme ca să vâneze urși polari, foci, și chiar și morse. Sperau că vânătoarea va fi de ajuns pentru supraviețuire în lunga lor călătorie spre siguranță.

polul nord

Din fericire, mare parte a expediției a fost surprinsă de fotograful ei, Neil Strindberg. Acesta utiliza un aparat de fotografiat cartografic, care era tehnologia de vârf de atunci.

Un astfel de aparat fusese folosit pentru a cartografia Polul Nord din zbor.

polul nord

Însă, în loc să alcătuiască harta teritoriului necunoscut, aparatul de fotografiat al lui Neil a devenit mijlocul de documentare al acestei călătorii incredibile. Mai mult, toți au ținut jurnale ale expediției.

polul nord

În vreme ce jurnalul lui Neil era cel mai personal, cel al lui Salomon și al lui Fraenkel (al treilea bărbat) notau în detaliu poziția lor geografică. Până la urmă, aceste detalii i-au ajutat pe istorici să reconstituie expediția acestor aventurieri remarcabili.

polul nord

Înainte de descoperirea fotografiilor și a jurnalelor, în 1930, existau puține detalii despre expediție. Deși Salomon și tovarășii săi nu au supraviețuit, informațiile din aceste documente au dezvăluit ceva uimitor…

Istoricii s-au minunat de distanțele uriașe pe care le-au străbătut în condiții aspre. Aceasta, pentru că cei trei călătoreau pe jos și nu aveau multă experiență în explorări înainte de această încercare.

polul nord

Se pare că, la un moment dat, oamenii au încercat să construiască o casă pentru a supraviețui temperaturilor extreme. Locuința lor, al cărei plan poate fi văzut mai jos, a rezistat câteva zile. Construcția s-a prăbușit când gheața de sub ea a crăpat.

polul nord

Evident, cei trei exploratori nu au ajuns niciodată la depozitul cu mâncare. În pofida eforturilor lor, salvarea era pur și simplu prea departe. În scurt timp, toți trei au murit înghețați.

polul nord

Impresionant este că, în ciuda tuturor experiențelor grele, fiecare dintre ei și-a păstrat o dispoziție optimistă. În timpul ultimelor lui zile, Salomon și-a notat în jurnal: „Cu astfel de camarazi, te poți descurca, aș spune, în orice condiții”.

polul nord

Multă vreme, nimeni nu a știut ce s-a întâmplat cu exploratorii curajoși. Mulți acuzau pe nedrept populația indigenă pentru dispariția lor.

Treizeci de ani mai târziu, rămășițele celor trei au fost descoperite la Polul Nord și duse în Suedia, pentru o înmormântare așa cum se cuvine.

polul nord

Lucrurile exploratorilor au fost apoi donate muzeelor locale. Fotografiile au fost expuse la Muzeul Nordic în Stockholm.

În 1952, doctorul danez Ernst Adam Tryde a publicat cartea „Morții de pe insula albă” în care și-a prezentat teoria despre moartea lui Strindberg, Fraenkel și Andrée la Polul Nord. Potrivit lui Tryde, cei trei au murit după ce au fost infestați cu paraziți din carnea de urs.

În 1950, Tryde a studiat carne din mușchii urșilor polari, recuperată de la locul taberei lui Andrée. În laboratorul său din Copenhaga, medicul a descoperit în carnea de urs larve de trichinella (un vierme parazit ce trăiește în mușchii șobolnilor, porcilor și urșilor).

Studiind jurnalele expediției, Tryde a adus și mai multe dovezi că cei trei au fost afectați de boală. Fraenkel a manifestat simptome chiar din prima zi după ce au început să vâneze urși polari, pe 19 iulie.

Pe 27 iulie, deja era foarte slăbit, iar câteva zile mai târziu toți trei aveau febră și vederea le era serios afectată de albul imaculat al zăpezii și „ochi umflați” (simptome ale otrăvirii cu trichinella).

Teoria cauzei morții lui Andrée și a tovarășilor săi din otrăvirea cu carne de urs este acceptată în prezent de majoritatea cercetătorilor preocupați de acest caz. Povestea celor trei camarazi a avut un sfârșit tragic.

Însă, indiferent de cauza morții, expediția lor la Polul Nord și-a câștigat un loc de cinste în istorie.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • Petrică Alexandru spune:

  Extraordinari acești oameni, îi admir foarte mult pe nordici, sunt oameni cu sânge în instalație, păcat că au sfârșit astfel acești temerari.

 • DAN MIHAESCU spune:

  FOARTE INSTRUCTIV SI INTERESANT
  FELICITARE PENTRU REALIZATORI

 • Foarte interesant,nu stiam !Tot respectul pentru cei trei exploratori !

 • Articolul conține foarte multe inexactități.

  PER OLOF SUNDMAN Zborul arctic al inginerului Andree. Editura Univers, București 1974.

  2
  1. Nu au ajuns decat la latitudinea de 82 grade. Pana la Polul Nord mai erau câteva sute de km.

  2.Au ajuns pe Insula New Iceland unde și-au amenajat un adăpost pentru iernare.

  3.Andree și Stridberg au murit de epuizare, iar al treilea membru al expediției s-a sinucis cu o doza mare de barbiturice.

  Ipoteza cu infestare cu Trichinella spiralis este perfect valabila, dar exploratorii au fost afectați și de scorbut datorita regimului alimentar.

 • MIsto aia cu “balonul a inceput sa scape gaz”. Parca era “cu aer cald”…

 • >