Experimentul Deep Time: 40 de zile izolați în peșteră, „în afara timpului”

În încercarea de a aduna date despre efectele pe care izolarea totală le are asupra creierului uman, în absența reperelor privind trecerea timpului, 15 voluntari vor petrece 40 de zile într-o peșteră din sudul Franței.

Experimentul a început la data de 14 martie 2021 și, dacă totul va decurge conform planului, se va încheia pe 22 aprilie.

Opt bărbați și șapte femei cu vârste între 29 și 50 de ani vor petrece 40 de zile izolați într-o peșteră, fără acces la telefoane, ceasuri sau alte dispozitive care i-ar putea ajuta să își dea seama de trecerea timpului.

Fără lumină naturală, într-un mediu cu umiditate de 95%

Pestera
Peștera în care s-au izolat voluntarii se numește Lombrives și se află în Munții Pirinei. Foto: Bruno Mazodier

Proiectul se numește Deep Time și a fost conceput de exploratorul franco-elvețian Christian Clot, el însuși participant la experiment.

În timpul petrecut în peșteră, voluntarii sunt echipați cu senzori, care le permit oamenilor de știință de la suprafață să îi monitorizeze în permanență.

„Acest experiment este o premieră mondială. Până în prezent, toate experimentele de acest tip se concentrau asupra studierii ritmului biologic al corpului, dar niciodată asupra impactului acestui tip de «ruptură temporală» asupra funcțiilor cognitive și emoționale ale ființei umane”, a declarat profesorul Etienne Koechlin, director al Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive și Computaționale de la Ecole Normale Supérieure din Paris.

Lipsiți de lumină naturală și fără a avea la îndemână ceasuri, cei 15 voluntari vor trebui să se adapteze la temperatura constantă de 12 grade Celsius și la umiditatea de 95% din peșteră.

Voluntarii generează energie electrică folosind un sistem cu pedale și se alimentează cu apă dintr-un puț adânc de 45 de metri.

„Pierderea noțiunii timpului creează cea mai mare dezorientare, iar misiunea Deep Time își propune să înțeleagă mai bine de ce. În timpul anumitor evenimente, percepția noastră asupra timpului este alterată: timpul pare să treacă foarte încet sau foarte repede, independent de realitatea obiectivă.

Ce se întâmplă atunci? Cum să găsim noțiunea timpului? Care este legătura dintre timpul cognitiv și cel biologic? Care este relația dintre timpul perceput și timpul măsurat?” – acestea sunt câteva dintre întrebările la care oamenii de știință speră să găsească un răspuns, potrivit site-ului oficial al proiectului.

În încercarea de a răspunde la aceste întrebări, oamenii de știință îi monitorizează de la suprafață pe cei 15 participanți, colectând datele transmise de senzori.

Au la dispoziție 1.5 tone de provizii

Lombrives
14 martie 2021. Jurnaliști și membrii ai proiectului ajung la intrarea în peșteră. Foto: Georges Gobet / Le Parisien

Christian Clot, fondatorul Institutului de Adaptare Umană, ONG care organizează experimentul Deep Time, a fost inspirat să realizeze acest proiect de pandemia de Covid-19 și de modul în care aceasta ne-a influențat viața.

De la izbucnirea pandemiei, am fost nevoiți să petrecem perioade lungi de timp în izolare, în ciuda faptului că nu aveam nicio idee despre cum ne va afecta acest lucru.

Arnaud Burel, un biolog în vârstă de 29 de ani și unul dintre voluntarii care participă la experiment, a declarat pentru Le Parisien că a fost de acord să participe din dorința „de a gusta această viață atemporală, care este imposibilă în viața de zi cu zi, din cauza computerelor și telefoanelor mobile care ne amintesc în mod constant noi de trecerea timpului și de obligațiile pe care le avem”.

Clot si echipa
Christian Clot și voluntarii, înainte de a începe perioada de izolare. Foto: Christian Clot / Facebook

Burel crede că nu va fi ușor să petreacă 40 de zile într-o peșteră alături de 14 necunoscuți și că succesul va depinde în mare parte de comunicarea dintre voluntari.

Pentru a organiza Deep Time, Institutul de Adaptare Umană a strâns 1.2 milioane de euro, provenind atât în fonduri publice, cât și din surse private.

Cei 15 participanți nu vor fi plătiți, dar au 1.5 tone de provizii la dispoziția lor în peșteră, pentru a se asigura că pot supraviețui fără intervenții din exterior.

Deep Time a primit multă atenție în Franța, unde inițiativa a fost și lăudată, și atacată. Christian Clot a fost criticat pentru că s-a numit cercetător fără a avea „pregătire științifică formală”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Experimentul Deep Time: 40 de zile izolați în peșteră, „în afara timpului””

  1. Garantat cei 15 vor fi principalii candidati la colonizarea planetei Marte, daca vor avea rezultate satisfacatoare desigur, colonizarea subterana martiana fiind una din solutiile cele mai sustenabile, momentan.

    Răspunde

Lasă un comentariu