Pământul este plat – Care este baza celei mai ciudate teorii ale conspirației de pe internet?

Una dintre cele mai bizare teorii ale conspirației din secolul XXI – care pare să fi luat cu asalt forumurile de discuții și rețelele sociale – este că Pământul este plat. Cei care susțin că Pământul este plat spun că secolele de observații care arată că Pământul este rotund (inclusiv fotografiile din spațiu ale astronauților și faptul că există itinerarii de călătorie în jurul lumii) fie sunt greșite, fie fac parte dintr-o operațiune vastă de mușamalizare.

În schimb – susțin adepții teoriei „Pământul plat” – planeta noastră este un disc. Aspectul exact al planetei variază în funcție de cei care propun astfel de teorii. Dar mulți dintre cei care cred că Pământul este plat spun că marginile discului sunt înconjurate de ziduri de gheață.

Ei mai susțin că planetele, Luna și stelele se mișcă pe un firmament de forma unui dom deasupra Pământului. Astfel, ei spun că aceste corpuri cerești se află mult mai aproape de Pământ decât în realitate.

pământul este plat

În această gravură pe lemn, un misionar medieval relatează că a găsit „punctul unde se ating cerul și Pământul”. Imaginea, realizată de Camille Flammarion (1842-1945), astronom și om de știință francez, a fost folosită pentru a ilustra noțiunea că omul Evului Mediu credea că Pământul este plat

Potrivit Live Science, aceasta este o teorie destul de elaborată, alături de multe alte teorii ale consiprației. Dar de ce este această idee atât de atrăgătoare? Se pare că, pentru mulți dintre cei care cred în Pământul plat, sursa este neîncrederea în elita științifică.

Ei doresc să vadă lucrurile cu ochii lor. Iar psihologii spun că acești oameni vor să simtă că aparțin unui grup, caută un sens, sentimentul de a fi în control și senzația de siguranță într-o lume nesigură.

Ai lua în serios teoria potrivit căreia Pământul este plat?

Teoriile care spun că Pământul este plat nu sunt noi. În epoca modernă, originea lor se află la un scriitor englez pe nume Samuel Rowbotham. Acesta a emis niște interpretări originale ale cosmologiei la mijlocul secolului XIX.

În anii ’50 a existat o creștere a interesului, odată cu crearea Societății Internaționale a Pământului Plat. „Reapariția teoriei în ziua de azi pare a se datora platformelor sociale”, este de părere Virem Swami, psiholog social la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, Anglia.

pământul este plat

Samuel Rowbotham a fost unul dintre autorii care au popularizat, în zilele noastre, ideea că Pământul este plat

Celebrități precum rapperul B.o.B. și vedeta TV Tila Tequila au dus la creșterea notorietății acestei teorii. Ei au pus pe Twitter postări în care își exprimau scepticismul față de ideea că Pământul este rotund.

„Mișcarea Pământului plat din epoca internetului este atât de nouă, încât nimeni nu a făcut cercetări psihologice în ceea ce o privește”, a spus Swami. Dar unul dintre studenții săi lucrează la un proiect privitor la acest fenomen chiar acum.

Totuși, psihologii au studiat motivele pentru care teoriile conspirației sunt atrăgătoare în general. „Motivele fac parte din trei categorii mari”, este de părere Karen Douglas, psiholog la Universitatea Kent din Canterbury, Anglia.

Totuși, de ce cred oamenii teoria Pământului plat?

Primul motiv are de-a face cu căutarea adevărului și siguranța cunoștințelor. Oamenii care sunt nesiguri au tendința de a fi atrași de teoriile conspirației. Acest lucru se întâmplă la scară mică și la scară mare.

Un studiu din 2015 a descoperit că, atunci când oamenii simt că nu au control, devin mai deschiși față de ideile privind conspirațiile. Există dovezi care arată că ideile privind conspirațiile proliferează în timpuri de criză socială.

De exemplu, așa s-a întâmplat după atacurile de pe 9/11, potrivit unui studiu publicat anul trecut în jurnalul Memory Studies. Poate părea înspăimântător să îți imaginezi cabale obscure la fiecare colț de stradă, dar teoriile conspirației par a le oferi celor ce cred în ele promisiunea controlului.

„Acesta este oferit sub formă de știință și cunoștințe care lipsesc celorlalți. Ai nevoie de siguranță și control și acestea îți lipsesc, așa că încerci să compensezi”, a afirmat Douglas.

În cele din urmă, teoriile conspirației pot să le ofere adepților un plus de stimă de sine. Aceștia se simt bine în grupurile de care aparțin. Unele studii sugerează că narcisismul și teoriile conspirației sunt legate.

Multe teorii împart lumea în „băieți buni” (de exemplu, starurile cu simț moral de pe YouTube, care pornesc la aflarea adevărului) și „băieți răi” (de exemplu, guvernul sau un anumit grup etnic).

Respingerea lucrurilor fundamentale

Unii dintre cei care cred că Pământul este plat au o motivație religioasă. Adepții acestei teorii fac trimiteri la pasaje biblice care menționează „firmamentul” cerurilor. Pentru alții, credința într-un Pământ plat izvorăște din alte teorii ale conspirației legate de spațiul cosmic.

O astfel de idee este credința că aselenizările au fost trucate. Dacă citești postările de pe grupurile de discuție privitoare la faptul că Pământul este plat, vei vedea că oamenii vorbesc despre NASA, instituție pe care unii dintre ei chiar chiar o urăsc.

pământul este plat

NASA este acuzată că mușamalizează prin toate mijloacele realitatea că Pământul este plat

„O parte a problemei”, afirmă Swami, „este faptul că înțelegerea legilor fizice ale universului este foarte dificilă. Așa că persoanele care susțin că Pământul este plat au dreptate atunci când aduc acuzația de elitism, până la un punct.”

Este nevoie de bani, știință și timp petrecut în învățământul superior pentru a putea să lansezi un satelit în spațiu sau să înțelegi calculele care arată de ce Pământul este rotund. (Totuși, poți dovedi destul de ușor că Pământul este rotund cu câteva metode pe care le poți aplica de acasă.)

„Teoriile care susțin că Pământul este plat simplifică toate lucrurile complexe. Ele nu le cer celor care cred în ele să aibă încredere în știință sau în oamenii de știință”, a mai spus Swami.

Interesant este faptul că studii făcute pe copii sugerează faptul că ideea că Pământul este rotund nu este una care vine intuitiv. Aceasta, deși umanitatea a știut că Pământul este rotund încă de pe vremea grecilor antici.

Elevii școlilor primare vor spune că Pământul este rotund atunci când sunt întrebați, potrivit studiilor din anii ’70 și ’80. Dar întrebările ulterioare relevă faptul că imaginea lor mentală a unui Pământ rotund este destul de confuză.

Copiii spun lucruri trăsnite

Ei cred, de exemplu, că Pământul din spațiul cosmic este rotund. Dar ei au sentimentul că Pământul pe care pășim noi este în mod evident plat. Sau copiii spun că Pământul este rotund, dar că este totuși posibil să cazi de pe marginea lui.

Astfel de idei contradictorii erau comune la copiii cu vârsta de aproximativ 10 ani, potrivit unui studiu din 1985. Până la vârsta de 13 ani, majoritatea copiilor înțeleg că Pământul este sferic, a arătat studiul, deși unii erau contrariați de felul în care funcționează gravitația.

„Din nefericire, odată ce o teorie a conspirației ia avânt, ea este greu de schimbat. Oamenii tind să se agațe de convingerile lor. Argumentele și discuțiile nu fac decât să întărească aceste convingeri. Astfel, oamenii dau dovadă de ceea ce se numește reacțiune psihologică”, a spus Swami.

Ei petrec timpul întărindu-și argumentele și fiind și mai convinși că au dreptate. Soluția acestei probleme pare să fie cultivarea – prin educație – a gândirii analitice și critice. Persoanele care gândesc analitic și critic și se informează constant sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta astfel de convingeri conspiraționiste.

Articole fascinante

 • Nanna spune:

  Of, Doamne, pamantul este atat de plin de oameni bolnavi…si care au o placere de a contrazice pt a le face rau celorlalti, prea plini de ei, cu dorinta de a ne intarata unii impotriva altora! Poate fac parte din Noua Ordine Mondiala?!? Sa fie fericiti!

 • Catalin spune:

  Desigur că e plat. Luna e si ea plată după modelul creerului plat. Am întrebat o broască si mi-a spus totuși că mă însel amarnic : pământul e o baltă !!!

 • marko live spune:

  Cat de tampit trebuie sa fi sa crezi si sa sustii asa o prostie?!?!…pana si Vaticanul a recunoscut viata extraterestra demonstrata, teoria quarcilor dar si boom-ul nasterii uneversale si voi….!D-ne! voi aveti copiii acasa? ce parere au ei despre cretinii lor parinti?!?!

  • cristi spune:

   Marcu, unde ai pus arcu? (fara suparare, dar cazi repede in plasa!)

 • Ana spune:

  Da este plat , o echipa de brazilieni cu toate echipamentele de masurare , laser etc au dovedit ca este plat. Cautati Mike Helmick video …Science proves earth is flat. De ce mint conducatorii tarilor…? Banii si puterea

  • daniel spune:

   Fac pariu ca crezi in dumnezeu!

  • Luke spune:

   Ana,esti o alta toanta din marea gloata de gugumani care-si imbogatesc cunostintele generale din facebook.Stii cand a fost lansat primul satelit ? Stii cine sau ce tara l-a lansat? Am sa-ti spun foarte pe scurt (ca sa nu-ti lesine neuronii). URSS a lansat in 57 primul satelit,apoi USA in 58,au urmat Anglia,Canada,Italia,Franta si multi altii, sunt 61 de tari care au sateliti in spatiu.
   Tu si altii ca tine spuneti ca sunteti mintiti.Cine va minte? America(NASA)? Pai si Iranul ,Nigeria,Kazahstan,Coreea de sud ,Venezuela……deci 61de tari va mint,sau n-a vazut niciunul ca Pamantul e plat? Nu-ti cer sa studiezi cartile lui Carl Sagan sau Stephen Hawking,e vorba de astrofizica,e ceva de neinteles pt dovlecelul tau,iti recomand site-uri care au stiri zilnice despre B Dragusanu sau Brigitte Sfat…

   • George spune:

    Spune-mi tu mie ce motiv ar avea NASA să te mintă atâta timp cât și ESA respectiv agenția spațială rusă și ISRO declara ca Pamantul este SFERIC .Iar daca nu crezi ce spune niciuna cerceteaza singur si iti dai seama singur de forma Pamantului sunt cel putin 3-4 motive sa crezi ca este un glob.

    • Sue spune:

     NASA nu minte, pur și simplu consumă fondurile altora pentru tot felul de experimente. Sateliții sunt pe pământ, nu în aer. Nu înțeleg cum oamenii pot crede tâmpenia cu pământul rotund suspendat în aer și care se mai și rotește și înaintează. Demonstrați asta practic cu o bilă mică (sau mare), nu cu animații pe calculator. Realizați un pământ în miniatură și arătați cum funcționează chestia asta, apoi aveți dreptul să-i contraziceți pe alții care nu sunt de acord.

  • Bluedeep spune:

   Tu stii ca s-a dovedit acel video ca fake???

 • Doru Dascalu spune:

  Nu am nici pregătirea și nici calitatea să susțin ce formă are Pământul. Eu ca și alții nu putem decât prelua informații din jurul nostru și să le trecem prin gândirea proprie și să ne formăm o opinie. Dar când citesc așa ceva pe un site, ceva nu se pupă logic. Așa că iau globul pământesc și mă uit că america este vizavi peste oceanul Pacific față de Asia. Deci de ce ar fi nevoie de aprobare de survolare a Rusiei de la ruși? Mă uit și pe harta Pământului plat și descopăr că are logică, din america spre Asia, drumul cel mai drept trece peste Rusia. Poate are cineva o explicație logică. Bănuiesc că ruta economică este cea mai scurtă. Cred că vor scoate acest articol până la urmă. Pentru că deja au modificat din el. Prima dată scria clar că zborurile din China în America. Acum au lăsat doar o mică informație la sfârșit. → https://www.air24.ro/news/aeronavele-americane-sunt-supuse-unor-noi-conditii-pentru-a-survola-rusia-4631

 • Sue spune:

  Oamenii de știință sunt doar oameni cu potențial limitat. Ei pot dezvolta la infinit o teorie chiar dacă e greșită. De ce nici acest Swami nu reproduce la scară mică teoria cu pământul rotund, sau ca o sferă, care se rotește în jurul axei sale și înaintează în același timp, fiind suspendat în aer permanent și nimic nu cade, nu se deranjează, nici măcar apele sau pietrele de pe munți. Vreau să demonstreze acești oameni de știință teoria pe care o susțin în mod practic, nu povești ca la școala de partid. Cei care nu gândesc cu mintea lor sunt cei care cred toate câte li se spun fără să cerceteze singuri. Ei nu au capacitatea să gândească nimic cu mintea proprie. Și pământul plat implică o grămadă de știință ce ar fi trebuit cercetată până acum, dar cei care fac cercetări nu sunt fraieri să le dea mură-n gură altora, pentru că e o strategie și asta, dar folosesc deja hărți paralele.

 • nicky spune:

  Cat de prosti si manipulati sunteti?
  Mai bine invatati daca nu stiti dar nu comentati aiurea!
  Pamantul este sferic ,plat se credea a fi acum sute si mii de ani desi nu existau atatea ocazi de analiza si mai ales lansare in spatiu a omului si apoi a satelitiilor.Poze reale inclusiv prin saltelit s-au tot facut si chiar nu v-au dat de gandit?
  Sunteti o multime ca o turma de oi in mare parte si mereu veti crede ce spune si un popa probabil.
  Nucleul pamantului,vulcanii,adancimea oceanelor nu va da de gandit? inaltimea spre cer,stele…

 • >