Pământul este plat: Care este baza celei mai ciudate teorii conspiraționiste de pe internet?

Una dintre cele mai bizare teorii ale conspirației din secolul XXI – care pare să fi luat cu asalt forumurile de discuții și rețelele sociale – este că Pământul este plat.

Cei care susțin că Pământul este plat spun că secolele de observații care arată că Pământul este rotund (inclusiv fotografiile din spațiu ale astronauților și faptul că există rute de călătorie în jurul lumii) fie sunt greșite, fie fac parte dintr-o operațiune vastă de mușamalizare.

pământul este plat
În această gravură pe lemn, un misionar medieval relatează că a găsit „punctul unde se ating cerul și Pământul”. Imaginea, realizată de Camille Flammarion (1842-1945), astronom și om de știință francez, a fost folosită pentru a ilustra noțiunea că omul Evului Mediu credea că Pământul este plat. Foto: Pinterest

În schimb – susțin adepții teoriei „Pământul plat” – planeta noastră este un disc. Aspectul exact al planetei variază în funcție de cei care propun astfel de teorii.

Mulți dintre cei care cred că Pământul este plat spun că marginile discului sunt înconjurate de ziduri de gheață. Aceștia mai susțin că planetele, Luna și stelele se mișcă deasupra Pământului pe un firmament de forma unui dom și se află mult mai aproape de Pământ decât în realitate.

Potrivit Live Science, aceasta este o teorie destul de elaborată, alături de multe alte teorii ale consiprației. Dar de ce este această idee atât de atrăgătoare? Se pare că, pentru mulți dintre cei care cred în Pământul plat, sursa este neîncrederea în elita științifică.

Acești oameni doresc să vadă lucrurile cu ochii lor. Potrivit psihologilor, vor să simtă că aparțin unui grup, caută un sens, sentimentul de a fi în control și senzația de siguranță într-o lume nesigură.

Ai lua în serios teoria potrivit căreia Pământul este plat?

Teoriile care spun că Pământul este plat nu sunt noi. În epoca modernă, originea lor se află la un scriitor englez pe nume Samuel Rowbotham, care a emis niște interpretări originale ale cosmologiei la mijlocul secolului XIX.

În anii ’50 a existat o creștere a interesului pentru această teorie, odată cu crearea Societății Internaționale a Pământului Plat.

„Reapariția teoriei în ziua de azi pare a se datora platformelor sociale”, este de părere Virem Swami, psiholog britanic.

pământul este plat
Samuel Rowbotham a fost unul dintre autorii care au popularizat, în zilele noastre, ideea că Pământul este plat

Celebrități precum rapperul B.o.B. și vedeta TV Tila Tequila au dus la creșterea notorietății acestei teorii. Aceștia au postat pe Twitter opinii în care își exprimau scepticismul față de ideea că Pământul este rotund.

„Mișcarea Pământului plat din epoca internetului este atât de nouă, încât nimeni nu a făcut cercetări psihologice în ceea ce o privește”, spune Swami.

Totuși, psihologii au studiat motivele pentru care teoriile conspirației sunt atrăgătoare în general.

„Motivele fac parte din trei categorii mari”, este de părere Karen Douglas, psiholog la Universitatea Kent din Canterbury, Anglia.

Totuși, de ce cred oamenii teoria Pământului plat?

Primul motiv are de-a face cu căutarea adevărului și siguranța cunoștințelor. Oamenii care sunt nesiguri au tendința de a fi atrași de teoriile conspirației. Acest lucru se întâmplă la scară mică și la scară mare.

Un studiu din 2015 a descoperit că, atunci când oamenii simt că nu au control, devin mai deschiși față de ideile privind conspirațiile. Există dovezi care arată că ideile privind conspirațiile proliferează în timpuri de criză socială.

De exemplu, așa s-a întâmplat după atacurile de la 11 septembrie 2001, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Memory Studies. Poate părea înspăimântător să îți imaginezi cabale obscure la fiecare colț de stradă, dar teoriile conspiraționiste par a le oferi celor ce cred în ele promisiunea controlului.

„Acesta este oferit sub formă de știință și cunoștințe care lipsesc celorlalți. Ai nevoie de siguranță și control și acestea îți lipsesc, așa că încerci să compensezi”, a afirmat Douglas.

În cele din urmă, teoriile conspirației pot să le ofere adepților un plus de stimă de sine. Aceștia se simt bine în grupurile de care aparțin. Unele studii sugerează că narcisismul și teoriile conspirației sunt legate.

Multe teorii împart lumea în „băieți buni” (de exemplu, starurile cu simț moral de pe YouTube, care pornesc la aflarea adevărului) și „băieți răi” (de exemplu, guvernul sau un anumit grup etnic).

Respingerea adevărurilor fundamentale

Unii dintre cei care cred că Pământul este plat au o motivație religioasă. Adepții acestei teorii fac trimiteri la pasaje biblice care menționează „firmamentul” cerurilor. Pentru alții, credința într-un Pământ plat izvorăște din alte teorii ale conspirației legate de spațiul cosmic.

O astfel de idee este credința că aselenizările au fost trucate. Dacă citești postările de pe grupurile de discuție privitoare la faptul că Pământul este plat, vei vedea că oamenii vorbesc despre NASA, instituție pe care unii dintre ei chiar chiar o urăsc.

pământul este plat
NASA este acuzată că mușamalizează prin toate mijloacele realitatea că Pământul este plat. Foto: Reddit

O parte a problemei este faptul că înțelegerea legilor fizice ale universului este foarte dificilă. Așa că persoanele care susțin că Pământul este plat au dreptate atunci când aduc acuzația de elitism, până la un punct.

Este nevoie de bani, știință și timp petrecut în învățământul superior pentru a putea să lansezi un satelit în spațiu sau să înțelegi calculele care arată de ce Pământul este rotund. (Totuși, poți dovedi destul de ușor că Pământul este rotund cu câteva metode pe care le poți aplica de acasă.)

„Teoriile care susțin că Pământul este plat simplifică toate lucrurile complexe. Ele nu le cer celor care cred în ele să aibă încredere în știință sau în oamenii de știință”, mi spune Swami.

Interesant este faptul că unele studii făcute pe copii sugerează faptul că ideea că Pământul este rotund nu este una care vine intuitiv. Aceasta, deși omenirea a știut că Pământul este rotund încă de pe vremea grecilor antici.

Elevii școlilor primare vor spune că Pământul este rotund atunci când sunt întrebați, potrivit studiilor din anii ’70 și ’80. Dar întrebările ulterioare relevă faptul că imaginea lor mentală a unui Pământ rotund este destul de confuză.

Copiii spun lucruri trăsnite

Ei cred, de exemplu, că Pământul din spațiul cosmic este rotund. Dar ei au sentimentul că Pământul pe care pășim noi este în mod evident plat. Sau copiii spun că Pământul este rotund, dar că este totuși posibil să cazi de pe marginea lui.

Astfel de idei contradictorii erau comune la copiii cu vârsta de aproximativ 10 ani, potrivit unui studiu din 1985. Până la vârsta de 13 ani, majoritatea copiilor înțeleg că Pământul este sferic, a arătat studiul, deși unii erau contrariați de felul în care funcționează gravitația.

„Din nefericire, odată ce ia avânt, o teorie a conspirației este greu de schimbat. Oamenii tind să se agațe de convingerile lor. Argumentele și discuțiile nu fac decât să întărească aceste convingeri. Astfel, oamenii dau dovadă de ceea ce se numește reacțiune psihologică”, afirmă Swami.

Își petrec timpul întărindu-și argumentele și fiind și mai convinși că au dreptate. Soluția acestei probleme pare să fie cultivarea – prin educație – a gândirii analitice și critice.

Persoanele care gândesc analitic și critic și se informează constant sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta astfel de convingeri conspiraționiste.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

18 comentarii la „Pământul este plat: Care este baza celei mai ciudate teorii conspiraționiste de pe internet?”

 1. Of, Doamne, pamantul este atat de plin de oameni bolnavi…si care au o placere de a contrazice pt a le face rau celorlalti, prea plini de ei, cu dorinta de a ne intarata unii impotriva altora! Poate fac parte din Noua Ordine Mondiala?!? Sa fie fericiti!

  Răspunde
 2. Desigur că e plat. Luna e si ea plată după modelul creerului plat. Am întrebat o broască si mi-a spus totuși că mă însel amarnic : pământul e o baltă !!!

  Răspunde
 3. Cat de tampit trebuie sa fi sa crezi si sa sustii asa o prostie?!?!…pana si Vaticanul a recunoscut viata extraterestra demonstrata, teoria quarcilor dar si boom-ul nasterii uneversale si voi….!D-ne! voi aveti copiii acasa? ce parere au ei despre cretinii lor parinti?!?!

  Răspunde
 4. Da este plat , o echipa de brazilieni cu toate echipamentele de masurare , laser etc au dovedit ca este plat. Cautati Mike Helmick video …Science proves earth is flat. De ce mint conducatorii tarilor…? Banii si puterea

  Răspunde
  • Ana,esti o alta toanta din marea gloata de gugumani care-si imbogatesc cunostintele generale din facebook.Stii cand a fost lansat primul satelit ? Stii cine sau ce tara l-a lansat? Am sa-ti spun foarte pe scurt (ca sa nu-ti lesine neuronii). URSS a lansat in 57 primul satelit,apoi USA in 58,au urmat Anglia,Canada,Italia,Franta si multi altii, sunt 61 de tari care au sateliti in spatiu.
   Tu si altii ca tine spuneti ca sunteti mintiti.Cine va minte? America(NASA)? Pai si Iranul ,Nigeria,Kazahstan,Coreea de sud ,Venezuela……deci 61de tari va mint,sau n-a vazut niciunul ca Pamantul e plat? Nu-ti cer sa studiezi cartile lui Carl Sagan sau Stephen Hawking,e vorba de astrofizica,e ceva de neinteles pt dovlecelul tau,iti recomand site-uri care au stiri zilnice despre B Dragusanu sau Brigitte Sfat…

   Răspunde
   • Spune-mi tu mie ce motiv ar avea NASA să te mintă atâta timp cât și ESA respectiv agenția spațială rusă și ISRO declara ca Pamantul este SFERIC .Iar daca nu crezi ce spune niciuna cerceteaza singur si iti dai seama singur de forma Pamantului sunt cel putin 3-4 motive sa crezi ca este un glob.

   • NASA nu minte, pur și simplu consumă fondurile altora pentru tot felul de experimente. Sateliții sunt pe pământ, nu în aer. Nu înțeleg cum oamenii pot crede tâmpenia cu pământul rotund suspendat în aer și care se mai și rotește și înaintează. Demonstrați asta practic cu o bilă mică (sau mare), nu cu animații pe calculator. Realizați un pământ în miniatură și arătați cum funcționează chestia asta, apoi aveți dreptul să-i contraziceți pe alții care nu sunt de acord.

 5. Nu am nici pregătirea și nici calitatea să susțin ce formă are Pământul. Eu ca și alții nu putem decât prelua informații din jurul nostru și să le trecem prin gândirea proprie și să ne formăm o opinie. Dar când citesc așa ceva pe un site, ceva nu se pupă logic. Așa că iau globul pământesc și mă uit că america este vizavi peste oceanul Pacific față de Asia. Deci de ce ar fi nevoie de aprobare de survolare a Rusiei de la ruși? Mă uit și pe harta Pământului plat și descopăr că are logică, din america spre Asia, drumul cel mai drept trece peste Rusia. Poate are cineva o explicație logică. Bănuiesc că ruta economică este cea mai scurtă. Cred că vor scoate acest articol până la urmă. Pentru că deja au modificat din el. Prima dată scria clar că zborurile din China în America. Acum au lăsat doar o mică informație la sfârșit. → https://www.air24.ro/news/aeronavele-americane-sunt-supuse-unor-noi-conditii-pentru-a-survola-rusia-4631

  Răspunde
 6. Oamenii de știință sunt doar oameni cu potențial limitat. Ei pot dezvolta la infinit o teorie chiar dacă e greșită. De ce nici acest Swami nu reproduce la scară mică teoria cu pământul rotund, sau ca o sferă, care se rotește în jurul axei sale și înaintează în același timp, fiind suspendat în aer permanent și nimic nu cade, nu se deranjează, nici măcar apele sau pietrele de pe munți. Vreau să demonstreze acești oameni de știință teoria pe care o susțin în mod practic, nu povești ca la școala de partid. Cei care nu gândesc cu mintea lor sunt cei care cred toate câte li se spun fără să cerceteze singuri. Ei nu au capacitatea să gândească nimic cu mintea proprie. Și pământul plat implică o grămadă de știință ce ar fi trebuit cercetată până acum, dar cei care fac cercetări nu sunt fraieri să le dea mură-n gură altora, pentru că e o strategie și asta, dar folosesc deja hărți paralele.

  Răspunde
 7. Cat de prosti si manipulati sunteti?
  Mai bine invatati daca nu stiti dar nu comentati aiurea!
  Pamantul este sferic ,plat se credea a fi acum sute si mii de ani desi nu existau atatea ocazi de analiza si mai ales lansare in spatiu a omului si apoi a satelitiilor.Poze reale inclusiv prin saltelit s-au tot facut si chiar nu v-au dat de gandit?
  Sunteti o multime ca o turma de oi in mare parte si mereu veti crede ce spune si un popa probabil.
  Nucleul pamantului,vulcanii,adancimea oceanelor nu va da de gandit? inaltimea spre cer,stele…

  Răspunde
 8. Cate ceva, despre ceva .
  Teoria lui Eratostene pe care o putem numi cu indulgenta experiment, nu face dovada unui pamant sferic, cum a crezut ca a demonstrat, ci, din contra dovedeste ca pamantul este plat si nimic alceva. El a considerat ca soarele se afla foarte departe si ca datorita distantei enorme, razele acestuia ajung pe pamant nu rasfirate ci, paralele. Si de aici teoria cu betele si umbrele acestora. El a constatat ca intre doua locatii : Siena si Alexandria, aflate la o distanta de 800 km, umbra unei tije ( bat ) infipta vertical in pamant in prima locatie, este zero cand soarele cade perpendicular pe capul ei , ( la 21 iunie ) si ca umbra din cealalta locatie are o dimensiune masurabila . Concluzia pe care a tras-o a fost ca, umbrele fiind diferite ca masura, conduce la o curbura a pamantului, pe cand pe un pamant plat ar fi egale. Si de aici au urmat calculele pe care le-a efectuat, (ajutat si de umbra unui turn din apropiere ) si obtinerea unei valorii a circumferintei pamantului la circa 40 000 km, preluata apoi si folosita pana in zilele noastre ca valoare foarte apropiata .
  Numai ca masura distantei dintre soare si pamant stabilita tot de Eratostene anterior, “prin calcule de el stiute “, a fost si este o teorie fantezista , neexperimentala si nerealista. Respectiva distanta , s-a tot modificat de-a lungul timpului, pana mai nou astronomii au ” stabilit-o ca batuta in cuie “, la 149.597.870 de km. Realitatea este cu totul alta :
  Daca, Eratostene privea in jur cu atentie, putea observa prin realitatea simturilor lui, ca de fapt soarele este cu mult mai aproape de pamant si ca razele acestuia nu sunt deloc paralele.
  Exemplu : Daca mergi in parc noaptea, ai sa vezi ca razele unui bec situat intr-un stalp inconjurat de copaci, nu cad paralele printre frunze, ci foarte rasfirate . Concluzia pe care o tragi este ca, becul care se afla deasupra pomilor este foarte aproape de coronamentul pomilor si ca razele nu au cum sa cada paralele.
  Dupa ce te-ai convins si mergi apoi sa te uiti la razele soarelui care lumineaza printre nori constati acelas fenomen ca cel de la pomi. Si uite asa logica lui Eratostene, ( fara perceperea realitatii ), s-a evaporat cu toata sfericitatea pamantului si toata polemica ce a urmat. Poate ca a venit vantul printre crengile pomilor si ale norilor si a rasfirat razele, ca altfel, ar fi fost paralele, nu ?.” Nu tot ce zboara se mananca „! Sa ne incredem in primul rand in convingerile noastre, cu conditia sa ne straduim sa cunoastem adevarul si nu altceva. Sa aveti cu totii, zile insorite si minti dezrobite ! Teoriile fara experimente realiste si adevarate raman simple teorii. Nu va ia ameteala ca ne invartim in „spatiu ” cu peste un miliard de rotatii ? Ce spuneti ?

  Răspunde
  • Cred că dacă te mai strofoci mult cu demontarea teoriilor o să fii primul specimen căruia i se acordă premiul Nobel pentru idioțenie dusă la extrem. Ia legătura cu Elon Musk și roagă-l sa-ți rezerve un loc la următoarea lansare in spațiu, poate așa te convingi și tu de tâmpeniile debitate.

   Răspunde
 9. Platistii (adeptii teoriei pamantului plat) sa explice:
  1. Echinoctiile si solstitiile – in timp ce ne indreptam spre vara in Emisfera Nordica, ziua creste si noaptea descreste in timp ce in Emisfera Sudica – ziua descreste si noaptea creste, iar cand Emisfera Nordica se indreapta spre iarna, procesul este invers: ziua descreste si noaptea creste, in timp ce in Emisfera Sudica ziua creste si noaptea descreste, iar la jumatatea distantei (perioadei) dintre iarna so vara (primavara) respectiv vara – iarna (toamna) apar echinoctiile (ziua este egala cu noaptea). Cum explica platistii (adeptii teoriei pamantului plat) acest fenomen ?????……Nu se aude nicun raspuns. Multumesc ! Niciun platist nu a vorbit de asta.
  2. Variatiile de temperaturi dintre zonele polare, tropicale si ecuator. razele Soarelui cad cu cea mai mare intensitate in zonele ecuatoriale, apoi la tropice si scad din intensitate pe masura ce ne indreptam spre zonele polare, deoarece Pamantul fiind rotund, zonele expuse mai mult incidentei radiatiilor solare sunt zonele ecuatoriale, apoi tropicale si apoi cand ne indreptam catre poli incidenta intensitatea razelor solare scade. Iluminati o mingie din lateral cu un reflector (dupa ce marcati zona centrala cu un cerc central – ecuator) ! Si veti vedea concentatie mai mare de radiatie luminoasa si caldura la mijloc (cercul ecuatorial) si pe masura ce ne indepartam de ecuator aceasta concentratie incepe sa scada treptat.
  3. Se stie ca Pamantul este turtit la poli si bombat la ecuator. De ce ? Deoarece forta centrifuga rezultata din rotatia Pamantului (in timp) a produs fenomenul de turtire la poli si bombare la ecuator. Rotiti cu viteza mare si foartre mare un cerc, un balon, , minge in jurul propiiei axe. Veti vedea cum acest obiect devine turtit la poli si bombat la mijloc (la ecuator) ! La fel, rufele in masina de spalat sunt impinse de catre forta centrifuga catre marginea cuvei. Dar in cazul Pamantului apar mai multe forte: centrifuga (in exterior), centripeta (in interior), gravitatia, etc. Toate acestea duc la forma Pamantului turtit la poli si bombat la ecuator. Multumesc pentru atentie !

  Răspunde
  • Ai dreptate. Ei văd că Luna, Soarele, stelele sunt rotunde, se vede cu ochiul liber, dar nu pot gândi logic, este mai ușor să creadă ce zic alții cu IQ la fel de mic. Toate aceste teorii ale conspirației sunt tâmpenii scrise de proști pentru proști fără nici un fundament științific

   Răspunde

Lasă un comentariu