Inegalitatea socială a crescut mult în 2018, iar miliardarii și-au mărit averile cu 2.5 miliarde de dolari pe zi, relevă al organizației Oxfam (care militează împotriva sărăciei), citat de Time.com. În timp ce „jumătatea săracă” a omenirii și-a văzut avuția diminuată cu 11%, averile miliardarilor au crescut cu 12%.
De asemenea, superbogații au devenit un grup și mai compact. În 2018, primii 26 cei mai bogați oameni dețineau 1.400 miliarde de dolari, cât cele mai sărace 3.8 miliarde de persoane de pe glob.
Cu un an înainte, în topul miliardarilor se regăseau 43 de persoane. Studiul anual al lui Oxfam, lansat într-o perioadă în care liderii politicii și oamenii de afaceri se pregătesc să se întâlnească la Davos, la Forumul Economic Mondial, subliniază că această inegalitate în creștere arată că lupta împotriva sărăciei nu face progrese.
„Dimensiunea contului tău bancar n-ar trebuie să dicteze câți ani de școală fac copiii tăi sau cât timp vei trăi. Și totuși, aceasta este realitatea în prea multe țări din întreaga lume”, a declarat Winnie Byanyima, director executiv al Oxfam International.
De la criza financiară prin care întreaga lume a trecut în urmă cu un deceniu, numărul de miliardari aproape că s-a dublat, cu un miliardar nou creat la fiecare două zile, între 2017 și 2018. În același timp, cele mai bogate corporații se bucură de cele mai mici impozite din ultimele decenii, se mai arată în raport.
„Guvernele accentuează inegalitatea prin subfinanțarea serviciilor publice, cum ar fi asistența medicală și educația, în timp ce taxează prea puțin corporațiile și cei mai bogați”, arată Oxfam.
Persoanele de sex feminin sunt cele mai afectate de acest decalaj în creștere, potrivit Oxfam.
„Fetele sunt restrase primele de la școală atunci când familiile nu mai au bani să plătească taxele de școlarizare, iar femeile fac ore întregi de muncă neremunerată, îngrijindu-și rudele bolnave atunci când sistemele de sănătate nu există sau nu mai fac față”, continuă raportul Oxfam.
Pentru a soluționa multe dintre aceste probleme, Oxfam propune creșterea impozitelor. Centrul de cercetare estimează că un impozit pe avere de 1% ar fi suficient pentru a educa 262 de milioane de copii și pentru a salva 3.3 milioane de vieți.
Oxfam afirmă că, din 2015, doar 4% din sumele colectate la nivel mondial din taxe provin din impozitarea averilor, cum ar fi moștenirea sau proprietatea. Raportul susține, de asemenea, că cei mai bogați oameni de pe planetă ascund 7.600 de miliarde de dolari în conturi offshore.
Cel mai bogat om din lume, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, are o avere estimată la 112 miliarde de dolari. Doar 1% din averea sa totală este aproape echivalentă cu bugetul pentru sănătate al Etiopiei, țară cu o populație de 105 milioane de locuitori, arată Oxfam.
„Oamenii din întreaga lume sunt supărați și frustrați. Guvernele trebuie să vină acum cu o schimbare reală, asigurându-se că supercorporațiile și persoanele bogate își plătesc cota echitabilă a impozitelor și investind acești bani în asistență medicală gratuită și în educație”, a spus Byanyima.
Într-un lansat în urmă cu un an, Oxfam a constatat că cei mai bogați 1% dețineau nu mai puțin de 82% din toată bogăția creată în 2017.