Top 9 cei mai activi vulcani din lume – Izvoarele de lavă ale Terrei

Vulcanii se numără printre cele mai puternice forțe ale naturii, iar cei mai activi vulcani din lume degajă o cantitate imensă de energie și au o capacitate e distrugere greu de imaginat.

Aceste conuri din care se revarsă lava au stat la baza formării multor insule și chiar și a unor continente. Savanții îi definesc drept „vulcani activi” pe aceia care au erupt în ultimii 10.000 de ani.

Asta, deoarece se știe că este nevoie de multe milenii pentru ca vulcanii să devină inactivi și să își întrerupă conexiunea cu magma.

Foto: iStock

Pornind de la această definiție, Pământul are 1.500 de vulcani activi. 75% dintre aceștia se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune care cuprinde întinderile de pământ din Oceanul Pacific.

Stabilirea unei liste cu cei mai activi vulcani este o chestiune ușor subiectivă în unele cazuri. Însă, conform noilor cercetări, vulcanul care ocupă primul loc își merită cu prisosință poziția.

Iată, așadar, care sunt cei mai activi vulcani din lume.

9

Santa Maria - Guatemala

Vulcanul Santa Maria
Foto: Orange Smile

Vulcanul Santa Maria se află la 130 de kilometri de Ciudad de Guatemala. Craterul său a fost format în timpul unei explozii care a avut loc în 1902.

Evenimentul a fost considerat una dintre cele mai mari trei erupții din secolul XX și una dintre cele mai mari cinci erupții din ultima sută de ani.

Vulcanul se află între falia Cocos și falia Caraibilor. Ultima erupție a avut loc în martie 2011.

8

Sakurajima - Japonia

Foto: BBC

Sakurajima era un vulcan insular, până când scurgerile de lavă au devenit suficient de abundente pentru a lega insula de Peninsula Osumi.

Acest vulcan a erupt în fiecare an începând cu 1955, reprezentând o amenințare pentru orașul Kagoshima, aflat în apropiere.

În acest moment, este cel mai activ vulcan din Japonia, iar o erupție din 2009 a cauzat mii de decese în zonă. O altă erupție notabilă a avut loc în 1914, după ce vulcanul a „dormit” mai mult de un secol.

Din fericire pentru locuitorii de atunci ai zonei, în zilele dinaintea erupției au avut loc cutremure mari, avertizându-i să se pună la adăpost. După ce a erupt, vulcanul a generat scurgeri masive de lavă, care au legat insula de restul Japoniei.

De fapt, erupția din 1914 a fost atipică pentru vulcani. Nu a fost explozivă, dar a produs scurgeri mari de lavă, care au continuat în lunile următoare. Din cauza acestor scurgeri, lava de pe fosta insulă a acoperit și câteva insule mici, aflate în vecinătatea sa.

7

Galeras - Columbia

Foto: eTurboNews

Vârful vulcanului Galeras se ridică la 4.276 de metri deasupra nivelului mării și este activ de milioane de ani. Prima erupție documentată a avut loc în 1850, după cucerirea spaniolă.

În apropiere se află orașul Pasto, pentru care vulcanul este o reală amenințare. O erupție de acum 500.000 de ani a deversat 15 kilometri cubi de lavă în împrejurimi, având un impact dramatic asupra geologiei regiunii.

În 1978, savanții au crezut că vulcanul „adormise”, însă, după numai zece ani, a erupt. Ulterior, în 1993, Galeras a erupt chiar în timpul unei conferințe despre vulcani, ucigând șase oameni de știință.

Recent, activitatea constantă a vulcanului a cauzat cutremure în orașele din apropiere. Cei ce locuiesc în proximitatea lui sunt expuși mereu riscurilor.

6

Muntele Merapi - Indonezia

Foto: Flickr

Muntele Merapi a produs mai multe scurgeri de lavă decât orice alt vulcan din lume. În octombrie 2010, oamenii din zonele din jur au fost alertați și, pe 25 octombrie, lava a erupt pe versantul de sud al vulcanului.

Erupția a cauzat moartea a aproximativ 400 de persoane, iar mulți oameni care locuiau în apropiere au rămas fără casă.

Merapi este cel mai activ vulcan din întreaga Indonezie. Cea mai recentă erupție, care a avut loc în 2018, a dus la evacuarea zonei.

5

Vulcanul Taal - Filipine

Vulcanul Taal
Foto: Electroverse

Acest vulcan a avut 33 de erupții documentate și se află la 48 de kilometri de Manila. Este cunoscut pentru pierderile de vieți omenești pe care le-a cauzat de-a lungul anilor.

Numărul aproximativ al victimelor este de 5.000 – 6.000 și, dată fiind apropierea vulcanului de zone dens locuite, aceste cifre ar putea crește oricând.

Din 1977 vulcanul este destul de liniștit, însă în 1991 a început să dea semne că ar putea urma în curând o erupție majoră.

4

Muntele Nyiragongo - Congo

Foto: Nkuringo Safaris

În craterul principal al acestui vulcan se află unul dintre cele mai mari lacuri de lavă din timpurile moderne. Situat în Parcul Național Virunga din Republica Democrată Congo, vulcanul este responsabil de circa 40% din toate erupțiile din Africa.

Din 1882, vulcanul a erupt de 32 de ori, iar nivelurile de lavă fluctuează mereu. Vulcanul este o mare amenințare pentru zonele din jur, deoarece scurgerile de lavă se numără printre cele mai distructive caracteristici ale erupțiilor vulcanice.

3

Muntele Vezuviu - Italia

Foto: Flickr

Muntele Vezuviu este situat la doar 9 kilometri de orașul Napoli, din Italia. Aceasta este cea mai dens populată zonă aflată în proximitatea unui vulcan activ din lumea întreagă.

O erupție catastrofală a avut loc în anul 79, când orașul Pompei a fost îngropat sub cenușă și lavă. Dată fiind activitatea vulcanului, se crede că este doar o chestiune de timp până când va surveni o erupție similară.

2

Eyjafjallajokull - Islanda

Eyjafjallajokull
Foto: Britannica

Pe lângă faptul că are cel mai greu de pronunțat nume de pe listă, acest vulcan a erupt chiar în 2010. Cenușa emanată a cauzat o criză internațională de trafic aerian, multe zboruri schimbându-și traseul sau fiind anulate.

Prin urmare, vulcanul a devenit celebru. O pojghiță de gheață acoperă craterul acestui vulcan, caracteristică ce îl diferențiază de ceilalți vulcani de pe listă.

1

Mauna Loa - Hawaii

Foto: Getty

Mauna Loa este cel mai mare vulcan din lume, titlu pe care îl deține de mult timp și pe care l-a pierdut vremelnic în 2013. În 2013, savanții au anunțat că vulcanul subacvatic Tamu Massif era cel mai mare din lume.

Însă acum, oamenii de știință nici măcar nu mai consideră că Tamu Massif este un vulcan, potrivit National Geographic.

Mauna Loa erupe fără oprire de 700.000 de ani – cel mai recent, în 1984.

Din cauza rețelei de lavă din jurul vulcanului, acesta este un mare pericol pentru comunitățile din apropiere.


În continuare, te invităm să afli mai multe despre Anul fără vară: Erupția vulcanului Tambora, catastrofa care a schimbat clima. Apoi, descoperă povestea erupției vulcanului Krakatau, care s-a auzit în jurul lumii.


Distribuie:

Citește în continuare

>