5 cărți ale căror mesaje încă nu au fost descifrate

Majoritatea cărților sunt scrise în așa fel încât să poată fi ușor de citit și înțeles. Altele, în schimb, rămân un mister inclusiv pentru cei mai culți dintre noi. Unele cărți misterioase au rămas nedescifrate fie pentru că așa au vrut autorii lor, fie pentru că au fost scrise în limbi demult uitate.

Cele cinci cărți misterioase prezentate în acest articol le-au dat mari bătăi de cap cercetătorilor și traducătorilor. Ele sunt fie texte religioase obscure, fie cărți despre magie sau coduri de neînțeles.

1

Codex Seraphinianus: O carte dintr-o altă lume

Carti misterioase - Codex Seraphinianus
O pagină ilustrată din Codicele Seraphinianus. Foto: Pinterest

Scris între 1976 și 1978 de italianul Luigi Serafini, Codex Seraphinianus este o operă pe care autorul nu a vrut-o înțeleasă. Din câte se pare, cartea este o enciclopedie despre o planetă imaginară.

Conține inclusiv hărți și desene ale faunei și florei de pe respectiva planetă. Și mai interesant este că Serafini a scris cartea în limba acestei lumi ipotetice.

Întreaga operă este redactată într-un alfabet ciudat. În pofida tuturor eforturilor, enigmaticul text n-a fost descifrat până acum. Dat fiind că textul e de neînțeles, codicele rămâne celebru pentru desenele lui Serafini, care sunt de un suprarealism angoasant.

Un astfel de desen reprezintă un fruct care pare să sângereze, iar altul înfățișează pești sub formă de farfurii zburătoare. Au existat numeroase speculații despre ce ar putea fi Codex Seraphinianus.

Deoarece autorul a refuzat să dezvăluie sensul acestei cărți misterioase, ea rămâne subiectul a numeroase controverse.

2

Cartea lui Soyga

Carti misterioase - Cartea lui Soyga
O pagină din Cartea lui Soyga. Foto: Pinterest

Evul Mediu a fost o perioadă propice pentru cărți misterioase. Totuși, niciuna nu întrece Cartea lui Soyga. Manuscrisul este un tratat despre magie și paranormal care conține pasaje încă nedescifrate.

Cartea este asociată cu John Dee, un gânditor celebru al erei elisabetane, cunoscut pentru legătura sa cu ocultismul. În anii 1500, se spunea că Dee deține singura copie a manuscrisului și că a devenit obsedat de descifrarea sa.

Dee se preocupa în special de tabelele criptate, despre care credea că sunt cheia unor cunoștințe esoterice de mare însemnătate.

Traducerea lor nu era, însă, o sarcină ușoară, deoarece autorul manuscrisului încifrase bine textul. Pentru a înțelege aceste tabele, Dee a cerut ajutorul unui medium celebru, Edward Kelley.

Carti misterioase - John Dee
John Dee a fost un matematician, astronom, astrolog, ocultist și sfetnic al reginei Elisabeta I a Angliei. A murit în 1608 sau 1609. Foto: Wikimedia

Din păcate, Dee a murit înainte de a desluși misterele Cărții lui Soyga. Mai mult, deși s-a crezut că a dispărut, două copii ale cărții au fost redescoperite în 1994, în Anglia.

De atunci, cercetătorii o studiază intens, dar nu au reușit să îi descopere adevărata semnificație.

3

Cărți misterioase: Codex Rohonczi

Carti misterioase - Codex Rohonczi
O pagină din Codex Rohonczi. Foto: Wikimedia

Un document care s-a dovedit imposibil de tradus este Codex Rohonczi. Manuscrisul este vechi de câteva sute de ani și a fost descoperit în Ungaria în urmă cu aproximativ două secole.

Codicele are 448 de pagini și, asemeni altor texte enigmatice, este scris într-o limbă necunoscută. Unii cercetători au susținut că ar putea fi vorba de o formă incipientă de maghiară.

Alții cred că volumul este scris într-un dialect hindi. Totuși, studiile au relevat că limba acestei cărți misterioase nu are niciuna dintre caracteristicile majore ale celor două limbi.

Mai fascinant este că alfabetul limbii din Codex Rohonczi conține cele mai multe caractere din lume, după chineză. Volumul are și 87 de ilustrații, de la peisaje până la conflicte militare.

Unele dintre ele folosesc simboluri religioase caracteristice mai multor credințe, precum creștinismul, hinduismul și islamul. Au existat mai multe traduceri parțiale ale Codex Rohonczi, fiecare unică în felul ei.

Cercetătorii au susținut, pe rând, că este vorba de un text religios, o istorie a valahilor sau o farsă a unui faimos falsificator, Samuel Literati Nemes.

4

Tăblițele Rongorongo

Carti misterioase - Rongorongo
Una dintre cele mai interesante teorii privind simbolurile Rongorongo este că nici măcar băștinașii care le-au scrijelit pe lemn nu știau ce înseamnă. Ei doar au au avut grijă să păstreze și să transmită mai departe texte elaborate de o civilizație antică avansată, care a dispărut. Foto: Wikimedia

Deși nu face parte dintr-o carte propriu-zisă, acest sistem de scriere refuză și acum să se lase descifrat. Rongorongo este un sistem indescifrabil de pictograme care își au originea în Insula Paștelui.

Există puține exemple ale acestei scrieri, printre care câteva sculpturi în piatră și tablete de lemn. Ele continuă să fie cel mai mare mister neelucidat al lingvisticii.

Izolarea în care a trăit civilizația de pe Insula Paștelui înseamnă că Rongorongo a fost dezvoltat fără influența altor limbi. Textele Rongorongo sunt scrise alternativ, de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga.

Deși l-au studiat intens, oamenii de știință n-au reușit să traducă vreo propoziție din Rongorongo. Totuși, ei au reușit să identifice o serie de date calendaristice, dar și informații legate de descendențe genealogice.

5

Cărți misterioase: Manuscrisul Voynich

Carti misterioase - Manuscrisul Voynich
Din când în când, apar cercetători care susțin că au descifrat Manuscrisul Voynich. Până acum, toate afirmațiile de acest gen s-au dovedit nefondate. Foto: Wikimedia

Manuscrisul Voynich este, cu siguranță, cel mai misterios text din lume. Este o carte plină de desene şi înscrisuri, care i-a uimit pe toți criptografii care au încercat s-o descifreze.

Se crede că lucrarea a fost realizată în secolul XV, dar autorul și limbajul în care a fost redactată rămân necunoscute. De-a lungul anilor, manuscrisul a fost studiat de o mulțime de criptografi profesioniști și amatori, inclusiv de spărgători de coduri americani și britanici.

Cu toate acestea, nimeni nu a reușit să descifreze ce vrea să spună manuscrisul lui Voynich. În 2009, cercetătorii de la Universitatea din Arizona au datat hârtia manuscrisului cu Carbon 14, rezultatele arătând că lucrarea a fost creată între 1404 şi 1438.


Dacă te intrigă manuscrisele misterioase lăsate în urmă de strămoșii noștri, îți va plăcea și Oera Linda și misterul Atlantidei: istorie reală, farsă sau biblie nazistă?


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 cărți ale căror mesaje încă nu au fost descifrate”

 1. APRECIEZ , MULT PROBLEMA
  TICA ABORDATA –FOARTE IN
  TERESANTA !…SI DE LUAT AMINTE , POATE UN PIC MAI
  IN AMANUNT , UNELE SUBIEC
  TR*?—-AR FI FOST MAI INCITANT !…. FELICITARI ….
  CELOR ,CARE ,,MUNCESC”! CA
  NOI SA —*AFLAM* !….

  Răspunde

Lasă un comentariu