Ce se ascunde sub statuile din Insula Paștelui

Cu toții am văzut fotografii cu statuile din Insula Paștelui, iar cei mai norocoși dintre noi au reușit chiar să le viziteze. Misterioasele capete care privesc în zare apar peste tot: în reviste de turism, filme documentare și cercetări arheologice.

Puțini știu, însă, că statuile din Insula Paștelui ascund câteva mari enigme arheologice…

Statuile din Insula Paștelui: 1.000 de giganți

statuile din Insula Paștelui
Foto: International Business Times

Peste o mie de capete enigmatice cu greutatea medie de 12.5 tone și înălțimea de aproximativ 4 metri împânzesc Insula Paștelui. Teoria general acceptată este că au fost sculptate de civilizația Rapa Nui între anii 1200 și 1500.

Totuși, nimeni nu a reușit să explice cum a reușit să construiască astfel de monumente un popor cu posibilități tehnice rudimentare. Mai mult, cercetările au scos la iveală că sculpturile gigantice sunt mult mai mari decât par la prima vedere.

De fapt, capetele statuilor sunt doar continuarea unor corpuri îngropate adânc în pământ.

statuile din Insula Paștelui
Foto: Medium

Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de arheologul Jo Anne Van Tilburg, directorul Proiectului Insula Paștelui.

statuile din Insula Paștelui
Foto: Curiosidades da Terra

Echipa a început săpăturile în Insula Paștelui în anul 2010. De atunci, oamenii de știință au dezgropat două statui, ambele având corpuri de aproximativ 7 metri.

statuile din Insula Paștelui
Foto: Find Out Network

Potrivit arheologilor, statuile nu au fost îngropate intenționat. Ele au fost acoperite de pământ în timp, din cauza modificărilor climatice.

statuile din Insula Paștelui
Foto: Austria Forum

Și mai straniu este că pe statuile din Insula Paștelui au fost descoperite simboluri care se regăsesc și pe stâlpii de la Gobekli Tepe, cel mai vechi templu din lume.

statuile din Insula Paștelui
Foto: Pinterest

Ridicat acum 12.000 de ani, Gobekli Tepe (sau „Dealul burtos”) este o ghicitoare impenetrabilă a preistoriei târzii, când omul încă nu cunoștea scrisul. Poți descoperi mai multe despre fascinanta conexiune Insula Paștelui – Gobekli Tepe citind acest articol.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

  • >