Cu toții am văzut fotografii cu statuile din Insula Paștelui, iar cei mai norocoși dintre noi au reușit chiar să le viziteze. Misterioasele capete care privesc în zare apar peste tot: în reviste de turism, filme documentare și cercetări arheologice.
Puțini știu, însă, că statuile din Insula Paștelui ascund câteva mari enigme arheologice…
Statuile din Insula Paștelui: 1.000 de giganți

Peste o mie de capete enigmatice cu greutatea medie de 12.5 tone și înălțimea de aproximativ 4 metri împânzesc Insula Paștelui. Teoria general acceptată este că au fost sculptate de civilizația Rapa Nui între anii 1200 și 1500.
Totuși, nimeni nu a reușit să explice cum a reușit să construiască astfel de monumente un popor cu posibilități tehnice rudimentare. Mai mult, cercetările au scos la iveală că sculpturile gigantice sunt mult mai mari decât par la prima vedere.
De fapt, capetele statuilor sunt doar continuarea unor corpuri îngropate adânc în pământ.

Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de arheologul Jo Anne Van Tilburg, directorul Proiectului Insula Paștelui.

Echipa a început săpăturile în Insula Paștelui în anul 2010. De atunci, oamenii de știință au dezgropat două statui, ambele având corpuri de aproximativ 7 metri.

Potrivit arheologilor, statuile nu au fost îngropate intenționat. Ele au fost acoperite de pământ în timp, din cauza modificărilor climatice.

Și mai straniu este că pe statuile din Insula Paștelui au fost descoperite simboluri care se regăsesc și pe stâlpii de la Gobekli Tepe, cel mai vechi templu din lume.

Ridicat acum 12.000 de ani, Gobekli Tepe (sau „Dealul burtos”) este o ghicitoare impenetrabilă a preistoriei târzii, când omul încă nu cunoștea scrisul. Poți descoperi mai multe despre fascinanta conexiune Insula Paștelui – Gobekli Tepe citind acest articol.
F.interesant.