Sfârșitul suspect al lui Günther Stoll și misterul biletului „YOGTZE”

În toamna anului 1984, fostul tehnician în industria alimentară Günther Stoll trecea printr-un episod de paranoia care persista de ceva vreme. Stoll i-a povestit soției, în repetate rânduri, despre niște „indivizi” care îl urmăreau și voiau să-i facă rău.

Episoadele de paranoia erau atât de frecvente, încât femeia se obișnuise deja cu prezența respectivilor „indivizi”. Cu toate acestea, într-o seară lucrurile au luat o turnură proastă și s-au terminat cu o tragedie.

Povestea lui Günther Stoll i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva paranoia bărbatului se baza, de fapt, pe ceva real.

O seară cu început bizar

Gunther Stoll 01
Bărbatul și mașina sa, Volkswagen Golf. Foto: Pinterest

În seara zilei de 25 octombrie 1984, Günther Stoll s-a ridicat brusc de pe scaunul pe care stătea și a exclamat: „Acum înțeleg!”. Apoi, a luat o bucată de hârtie, pe care a scris, în grabă: YOGTZE. Imediat, însă, a mâzgălit cu pixul peste misteriosul cuvânt.

S-a ridicat de pe fotoliu și a părăsit casa în grabă, la volanul mașinii sale Volkswagen Golf. Câteva zeci de minute mai târziu, a fost zărit intrând în barul său favorit. A comandat o bere, dar, înainte de a bea prima înghițitură, a căzut la podea și s-a lovit la față.

Martorii au insistat că Stoll nu era beat, dar părea într-adevăr stresat sau preocupat de ceva. După ce s-a ridicat, Stoll a părăsit barul, fără să pară a fi sub influența alcoolului. Timp de două ore, nimeni nu a mai știut nimic despre bărbat.

Stoll a reapărut în jurul orei 1:00, în fața casei unei bătrâne pe care o cunoștea din copilărie. Dată fiind ora târzie, ea nu i-a deschis ușa și a insistat ca Stoll să se întoarcă acasă.

Bărbatul a părut să fie de acord, dar a menționat că „în această noapte se vor întâmpla niște lucruri oribile”.

Incidentul misterios

Două ore mai târziu, previziunea sumbră avea să se adeverească. În jurul orei 3:00, doi camionagii au descoperit un Volkswagen serios avariat, într-un șanț de pe Autostrada A45. Unul dintre șoferi s-a deplasat spre cel mai apropiat telefon de urgență.

Gunther Stoll 02
Mașina lui Stoll, așa cum a fost găsită în șanț. Foto: Wattpad

Celălalt a rămas la mașină, pentru a o examina. Înăuntru se afla Günther Stoll, mai mult mort decât viu. Era complet dezbrăcat și a reușit să-i comunice camionagiului că, înainte să fie găsit, mai fuseseră patru oameni cu el în mașină.

A povestit că cei patru fugiseră și că nu erau prieteni de-ai lui. Apoi, a sosit ambulanța. Din păcate, Stoll nu a supraviețuit; a murit în drum spre spital.

Lovit de mașină

Imediat ce au demarat investigațiile, polițiștii s-au lovit de primul mister. Legiștii au descoperit că bărbatul fusese lovit de o mașină, iar asta îi cauzase ulterior moartea. Cu toate acestea, vehiculul care l-a lovit nu era Volkswagen-ul Golf, ci o altă mașină.

Se părea că cel care-l lovise pe Stoll îl urcase în Volkswagen, iar apoi l-a abandonat, cu tot cu mașină, în șanț. Investigatorii i-au interogat pe cei doi camionagii separat.

Gunther Stoll 05
Cazul lui Stoll a făcut multă vâlvă în presa vremii. Foto: DreadCentral

Ambii au declarat că, atunci când au oprit să ajute, au văzut o persoană străină în apropierea mașinii lui Stoll. Această persoană purta o haină deschisă la culoare și se învârtea în jurul mașinii din șanț.

Potrivit acestora, străinul a dispărut imediat după descoperirea vehiculului. Cei patru oameni despre care Stoll spunea că fuseseră cu el nu au fost identificați.

Nici locul în care bărbatul a fost lovit de mașină nu a fost identificat vreodată. Mai mult, nimeni nu știe ce a vrut să scrie Stoll pe bucata de hârtie.

Ce înseamnă YOGTZE?

Gunther Stoll 03
Foto: Pinterest

Adevăratul sens al biletului pe care bărbatul l-a scris înainte de a pleca de acasă este fie cheia rezolvării întregului mister. Există multe dezbateri cu privire la ce înseamnă misteriosul „YOGTZE”.

Unii cred că Stoll suferea de o boală psihică și că gândirea lui fusese serios afectată. O altă variantă, mai plauzibilă, este că pe bilet nu scria YOGTZE. Este posibil ca litera O să fi fost, de fapt, cifra 0, litera Z să fi fost cifra 2, iar litera G să fi fost cifra 6.

Ar rezulta, astfel, numărul de înmatriculare al unei mașini (după formatul din Germania). Principala problemă a acestei teorii este că biletul a fost scris cu ore bune înainte de tragedie.

Alți oameni cred că YOGTZE poate fi o anagramă a cuvântului „zygote” (zigot, în limba română). În biologie, zigotul se formează dintr-o pereche de gameți (celule de reproducere feminine și masculine) și conține material genetic de la ambii gameți.

Este posibil ca Stoll să fi deținut informații secrete despre organisme modificate genetic folosite în industria alimentară?

O teorie demnă de filme

Să presupunem că, în acea noapte fatidică, Stoll stătea pe fotoliu, cu mintea plină de gânduri. Apoi, ar fi realizat brusc că un cunoscut este implicat într-un proiect secret de modificare genetică a produselor alimentare.

Este posibil ca respectiva persoană să fi suspectat că Stoll ar putea ști ceva și, de aceea, să-l fi urmărit în zilele anterioare. Apoi, Stoll ar fi scris pe bilet misteriosul cuvânt, dar, de teama să nu îi atragă atenția soției, a mâzgălit peste el.

Gunther Stoll 06

Este posibil ca, după ce a ajuns la bar, să fi văzut pe cineva și să se fi panicat. Aceasta să fi fost cauza căzăturii? Poate că cei patru oameni despre care a menționat să-l fi urmărit după plecarea din bar. Să-l fi ucis acești oameni misterioși, pentru a-l reduce la tăcere?

Cert este că nu vom ști niciodată. Indiferent care teorie ni s-ar părea mai plauzibilă, nu există nicio dovadă cu privire la ce s-a întâmplat în fatidica noapte. Günther Stoll va rămâne pentru totdeauna un personaj misterios, cu un sfârșit tragic.


În continuare, citește despre morțile misterioase ale savanților care au lucrat în programul Războiul Stelelor.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>