Pietrele de la Carnac, misterul celui mai mare sit neolitic din lume

Cu o vechime de peste 5.000 de ani, Pietrele de la Carnac formează cel mai extins st neolitic din lume… și cel care a dat cele mai puține răspunsuri.

După Stonehenge, Carnac,situat în nordul Franței, este unul dintre siturile arheologice care a ridicat cele mai multe întrebări în Europa. Într-un „colț” din Bretania, peste 3.000 de pietre sunt aliniați de parcă ar marca morminte anonime într-un cimitir străvechi.

Cunoscute drept „Pietrele de la Carnac”, acestea au fost datate în perioada neolitică și reprezintă cel mai vast sit preistoric descoperit până în prezent.

În ciuda acestui fapt, nu a fost găsit niciun răspuns pentru dispunerea pietrelor. Unele sunt mai înalte decât un om, în vreme ce alții abia ajung deasupra genunchiului.

Cum măsurătorile contemporane s-au dovedit ineficiente, o echipă de arheologi a decis să studieze urmele din trecut. După zeci de ani de cercetări, cercetătorii cred că au găsit o explicație pentru alinierea perfectă a acestei structuri.

Să urmăm linia preistorică spre Pietrele de la Carnac

Pietrele de la Carnac - Getty Images
Getty Images

Tentativele de a înțelege Pietrele de la Carnac prin ochii contemporanilor nu au fost fructuoase. Se știe că situl a fost ridicat între secolele V și III î.e.n., cam în aceeași perioadă în care a fost construit Stonehenge.

Pietrele de la Carnac sunt împărțite în patru formațiuni specifice: Le Mènec, Kermario, Kerlescan și Pétit Mènec. Fiecare are mai mult de zece rânduri de pietre, cu până la 1099 de piese pe set.

În jurul celui mai mare, Le Mènec, există formațiuni circulare pentru care nu există în prezent nicio explicație. Încă din secolul al XVI-lea, Pietrele de la Carnac au făcut obiectul unor cercetări științifice.

În 1794, scriitorul francez Jacques Cambry a avansat posibilitatea ca acest loc să fi servit ca observator astronomic antic.

Getty Images
Getty Images

Cambry s-ar putea să nu se fi înșelat: studii mai recente sugerează că unele dintre „bulevardele” marcate de pietre sunt perfect aliniate la echinocții. Ca atare, unii arheologi cred că acestea erau calendare solare antice, care erau aliniate la zilele solstițiului pentru a guverna ciclurile agricole.

Chiar și cu această incertitudine, Bretania, în Franța, primește un număr semnificativ de turiști care doresc să vadă situl. Din cauza tururilor ghidate și neglijenței autorităților locale, o mare parte din dealul pe care sunt dispuse Pietrele din Carnac s-a erodat.

Specialiștii care se ocupă de sit sunt îngrijorați de faptul că pista va fi în cele din urmă deformată de această uzură.

Nici un indiciu

Foto: Andia / Universal Images Group via Getty Images
Foto: Andia / Universal Images Group via Getty Images

A fost emisă teoria că Pietrele de la Carnac făceau parte dintr-un complex de temple antice care, în timp, au dispărut cu totul. Alți specialiști cred că a Pietrele de la Carnac au fost un vechi sit roman, care a servit drept tabără în timpul incursiunilor militare ale Romei. Cu toate acestea, din cauza vechimii unora dintre megaliți, teoria sitului roman a fost exclusă.

Misterul Pietrelor de la Carnac a preocupat, de asemenea, pseudoștiința. Există, de asemenea, teorii ale conspirației care sugerează utilizarea unor tehnici neverificabile pentru a măsura spațiul.

Unii chiar cred că aceasta este o dovadă de neclintit că Marele Potop a existat, dincolo de a fi o poveste biblică.

Pietrele de la Carnac- Getty Images
Foto: Getty Images

Chiar și cu toate cele de mai sus, nu există dovezi concludente pentru a afla ce funcție aveau Pietrele de la Carnac. Cea mai larg acceptată ipoteză este că întregul ansamblu a fost un spațiu funerar preistoric, cu toate că solul acid a erodat orice urmă de oase, dacă acestea au existat vreodată…

În ceea ce privește posibilitatea ca situl să fi fost o hartă stelară sau un observator astronomic antic, deocamdată, arheologii pot doar să speculeze.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu