15 imagini tulburătoare, care au îngrozit lumea întreagă

Viețile noastre sunt compuse din întreg spectrul de emoții pe care le poate simți un om. Când au loc evenimente tragice la scară mare, trăirile devin și mai intense.

Momentele fericite din viața societății ne aduc împlinire, însă clipele triste devin un nor negru care plutește deasupra oamenilor. Ele sunt cu atât mai întunecate, cu cât realizăm mai mult că aceste dezastre ar fi putut fi evitate.

Aceste momente au un impact major și lasă răni adânci, pe care numai timpul le mai poate vindeca. Chiar și după decenii întregi, păstrăm amintirea groazei, a morții și a dezastrului.

Așadar, iată o listă cu 15 fotografii captate în tot atâtea momente care au zguduit opinia publică.

1. Epidemia de gripă spaniolă

Foto: tribupedia.org

Când pandemia de gripă s-a răspândit în lume în 1918, au murit mai mult de 100 de milioane de oameni. Toate activitățile cotidiene au fost afectate de boală.

Imaginea de mai sus înfățișează jucători de baseball purtând măști, în încercarea de a se proteja de virusul gripei mortale.

2. Comerțul cu sclavi peste Atlantic

Foto: pinterest.ca

Această fotografie, realizată în 1868, înfățișează copii sclavi. Ei se află pe vasul britanic HMS Daphne, care navighează pe Oceanul Atlantic.

Din fericire, toți au rămas în viață. Din nefericire, toți au fost sclavi pe viață…

3. Un tânăr soldat este copleșit de plâns

Foto: rarehistoricalphotos.com

Persoana din imagine a fost Hans Georg Henke și a făcut parte din organizația numită Hitlerjugend („Tineretul hitlerist”). În această imagine, tânărul este speriat și plânge, deoarece tocmai a fost capturat de Aliați.

Germania era pe punctul de a se preda, spre sfârșitul războiului.

4. Manechinele topite de la Madame Tussaud’s

Foto: etsy.com

Aceste păpuși realiste de ceară au suferit pagube după ce un incendiu masiv a izbucnit în muzeul situat în Londra. Ceea ce scoate în evidență fotografia este aspectul grotesc pe care l-au căpătat păpușile, de parcă „victimele” ar fi fost persoane în carne și oase.

Imagina a circulat mult timp în presa vremii.

5. Salvarea de la Zidul Berlinului

Foto: bloggersarena.com

În această fotografie, un soldat est-german salvează un copil și îl ajută să treacă de cealaltă parte. Copilul fusese despărțit de părinții săi.

Era anul 1961, iar Zidul abia fusese construit. Deși nu ar fi avut voie să-l ajute, soldatului i s-a făcut milă de el.

6. Oamenii pulverizați de la Hiroshima

Foto: medium.com

Când Statele Unite au aruncat bomba atomică asupra Hiroshimei, explozia a fost atât de puternică, încât unele victime au fost vaporizate instantaneu.

În imagine se poate observa silueta unei persoane pe care suflul radioactiv a pulverizat-o și a proiectat-o pe treptele din apropierea sa.

7. O fotografie de William Saunders

Foto: thepopple.com

William Saunders a fost un fotograf care s-a stabilit în China în a doua jumătate a secolului XIX, unde a făcut niște fotografii impresionante. Multe dintre imaginile sale, mai ales scenele care înfățișau execuții, au fost considerate atemporale și au fost folosite decenii mai târziu pentru a ilustra evenimente curente.

8. O femeie din Mongolia moare de foame

Foto: Wikimedia Commons

Această fotografie a fost făcută în 1913. A avut un impact atât de puternic, încât National Geographic s-a decis să o publice. Pe atunci, cazurile în care oamenii erau închiși astfel nu erau deloc rare în Mongolia.

Unii condamnați la moarte (precum femeia din imagine) erau executați într-un mod cu totul sinistru: erau încuiați în cutii și expuși la soare, găsindu-și sfârșitul într-un mod lent și dureros.

9. Holodomor

Foto: hotsta.org

Una dintre cele mai grave perioade de foamete a avut loc în Ucraina. În anii ’30, în timpul Holodomorului, cadavrele oamenilor răpuși de inaniție erau o priveliște obișnuită pe străzile din Harkov.

10. Un pasager clandestin moare

Foto: clipmass.com

Keith Sapsford a fost un puști de 14 ani din Australia. El s-a hotărât să stea agățat de un avion care decola din Sydney și mergea către Tokyo.

Ascuns în compartimentul trenului de aterizare, tânărul a murit după decolare, căzând de la înălțimea de 60 de metri.

11. Morga improvizată

Foto: Olivier Laban mattei/AFP/Getty Images

Această fotografie care a câștigat mai multe premii, înfățișează un copil mort care este aruncat pe terenul care devenise o morgă improvizată.

Întâmplarea s-a petrecut în 2010, în Haiti, după un cutremur devastator care a făcut mii de victime.

12. Foametea din Sudan

Foto: big.az

James Nachtwey a realizat această fotografie în Sudan, în 1993. Imaginea a fost captată în apropierea unui centru de alimentare. Trupul emaciat este o priveliște care bântuie mult timp pe retina privitorului…

13. Copilul din Shanghai

Foto: thepeople.com

Acest copil a fost o victimă a celui de-Al Doilea Război Sino-Japonez, care a devenit mai târziu parte din Al Doilea Război Mondial. Adăpostul său a fost distrus, însă copilul a reușit cumva să supraviețuiască bomardamentului, pe peronul gării din Shanghai.

14. Execuțiile lingchi din China

Foto: onedio.com

Lingchi, sau „tehnica celor 1000 de tăieturi”, a fost una dintre cele mai brutale metode de tortură și execuție folosite vreodată în China.

În principiu, metoda implica realizarea de sute de tăieturi și crestături pe corpul condamnatului și, implicit, moartea acestuia în chinuri groaznice.

15. Prăbușirea scării de incendiu

Bona și fata erau pe cale de a fi salvate de către un pompier, însă au simțit nevoia să scape imediat de incendiu. Din păcate, scara de incendiu a fost distrusă.

Fotografia le înfățișează pe Diana Bryant, în vârstă de 19 ani, și pe Tiare Jones, de doi ani. Cele două cad de pe scara de incendiu deservea clădirea cu apartamente aflată în flăcări și care se prăbușește. Incidentul a avut loc pe strada Marlborough din Boston, pe 22 iulie 1975.

Care dintre imagini te-a marcat cel mai mult? Spune-ne în secțiunea pentru comentarii.


Te pasionează fotografia? Descoperă alte 5 fotografii aparent banale în spatele cărora stau povești uimitoare. Apoi, delectează-te cu 17 fotografii istorice faimoase care au fost colorizate.

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

17 comentarii la „15 imagini tulburătoare, care au îngrozit lumea întreagă”

 1. ”Homo homini lupus est”… cea mai feroce fiara de pe Terra;este indreptatita ANGLIA sclavagista si pradatoare sa ne dea noua lectii de democratie???!!!!??? Daca dau inapoi tot ce au furat,occidentalii vin la noi dupa ajutoare umanitare!!!

  Răspunde
 2. Fără doar și poate,imaginile nr.8 și nr. 14. Nu se poate admite ca un om să tortureze, cu bună știință și satisfacție, un semen de al său.Din nefericire, aceste sadice porniri sunt încă prezente în viața noastră.

  Răspunde
 3. Toate sunt groaznice,in special cele ce
  „ataca”comunitati intregi(Sudan,
  Ucraina,Copiii-sclavi),in timp ce alte
  comunitati(mari,mici) prospera in sec.
  XIX,XX!

  Răspunde
 4. EXECUȚIILE chinuitoare, o RUȘINE, declasantă a speciei umane impotriva ei însăși! Nici execuțiile rapide nu sunt mai … umane!
  Dar de fapt: CINE, CE RELIGIE IMBECILIZANTĂ sau LEGE LAICĂ ASASINĂ NE DĂ DREPTUL SĂ NE EXECUTĂM UNII PE ALȚII !?!

  Răspunde
 5. Vaporizarea instantanee de la Hirosima mi-a uimit imaginatia, dar infioratoare vizual este si foametea din Sudan …. infioratoare sunt toate pozele…. asa ceva nu trebuie sa mai existe pe terra!

  Răspunde

Lasă un comentariu