10 cele mai brutale metode de execuție născocite de mintea umană

De-a lungul mileniilor, oamenii au născocit multe metode îngrozitoare de a-i ucide pe cei care încălcau legea, pe cei potrivnici regimului sau pe cei indezirabili. De cele mai multe ori, condamnatul trecea prin dureri groaznice, iar agonia îi era prelungită cât mai mult.

În acest articol îți prezentăm cele mai brutale metode de execuție folosite în trecut. Din fericire, cele mai multe dintre ele sunt interzise astăzi.

1

Crucificarea

Metode de executie - Crucificare
Foto: Pinterest

Crucificarea era una dintre cele mai oribile și dureroase metode de execuție din Antichitate. Această pedeapsă a fost practicată în perioada între secolul VI î.e.n. și secolul IV e.n.

Crucificarea a fost în principal folosită de selgiucizi, cartaginezi, persani și romani. Condamnatul era legat (sau țintuit cu cuie) de o cruce mare de lemn și era lăsat să atârne astfel până murea.

De obicei, osânditul sângera până la moarte sau se stingea din cauza foamei și a setei. Dacă avea noroc, condamnatul era răpus de căldura extremă sau de frigul insuportabil.

Această metodă de execuție a fost folosită în principal în Antichitate, însă mai e practicată ocazional în unele țări.

2

Jupuirea

Metode de executie - Jupuire
Foto: Pinterest

Jupuirea este una dintre cele mai brutale și necivilizate metode de tortură, fiind practicată în Evul Mediu. Această metodă îngrozitoare consta în îndepărtarea pielii unui prizonier încă viu.

După ce pielea era îndepărtată, condamnatul era lăsat să sângereze până la moarte. Pentru un plus de durere, călăii presărau sare direct pe carnea condamnaților în agonie.

Aceasta era o metodă publică de execuție, practicată pe ucigași, pe soldații capturați și pe „vrăjitoare”. Astfel de execuții aveau loc în urmă cu aproximativ un mileniu, în Orientul Mijlociu și în Africa.

3

Trasul pe roată

Metode de executie - Roata
Foto: Pinterest

Trasul pe roată era o pedeapsă capitală populară în Evul Mediu. Totuși, în unele zone, ea s-a mai practicat și în secolul al XIX-lea.

O roată de lemn era folosită pentru a întinde victima, în timp ce membrele acesteia atârnau de-a lungul spițelor roții. Apoi, oasele condamnatului erau rupte unul câte unul cu un ciocan sau cu o bară de fier.

Era un proces care dura de obicei câteva ore. De cele mai multe ori, victima era încă vie după ce fiecare os din corpul său fusese zdrobit.

Metoda își avea originea în Grecia Antică, de unde s-a răspândit în alte țări, cum ar fi Franța, Rusia, Germania, Spania, Portugalia și Suedia.

Pedeapsa a fost folosită și pe teritoriul țării noastre, în timpul răscoalei țărănești a lui Horea, Cloșca și Crișan. După ce revolta a eșuat, Horea și Cloșca au fost executați prin tragere pe roată în fața a 3.000 de țărani iobagi.

4

Eviscerarea

Metode de executie - Eviscerare
Foto: Wikimedia

Eviscerarea era una dintre cele mai dure pedepse. Era o metodă folosită pentru a pedepsi hoții și pe cei acuzați de adulter.

Organele vitale erau scoase unul după altul din corp, în principal prin abdomen. Sursele arată că metoda era practicată în Anglia, Olanda, Belgia și Japonia.

5

Tragerea în țeapă

Metode de executie - Teapa
Foto: Wikimedia

O metodă apreciată de domnitorul Vlad Țepeș, tragerea în țeapă este una dintre cele mai crude metode de execuție din istorie. Cei condamnați erau obligați să se așeze pe un stâlp ascuțit și gros.

Apoi, țeapa era ridicată la verticală, iar victima era lăsată să alunece pe ea, trasă de propria-i greutate. Victima era străpunsă prin rect, prin vagin, printr-o parte a corpului sau chiar și prin gură.

Asta provoca sângerări abundente și răni extrem de dureroase. Apoi, condamnatul era aruncat într-o groapă. Astfel, victima trecea printr-o lungă perioadă de suferință înainte să moară.

Tragerea în țeapă era o metodă preferată de romani, de chinezi, de greci și de turci. În Evul Mediu, metoda a continuat să fie folosită în Europa și în Asia.

6

Strivirea

Metode de executie - Strivire
Foto: Wikimedia

Moartea prin strivire este o metodă de execuție care are o istorie bogată. De-a lungul timpului, au fost folosite mai multe metode de strivire.

Una dintre ele era strivirea cu elefanți, răspândită în sudul și sud-estul Asiei timp de peste 4.000 de ani. Sursele arată că metoda era folosită de romani și de dinastia Nguyen din Vietnam.

Condamnatul era legat, iar capul îi era pus pe o piatră sau pe o suprafață ușor ridicată. Apoi capul era zdrobit de un elefant dresat, care punea încetul cu încetul presiune asupra capului.

Victima simțea întreaga oroare a morții înainte de a-și da ultima suflare. În alte situații, cutia toracică a victimei era zdrobită de pietre mari și grele.

7

Moartea prin ardere

Metode de executie - Ardere
Foto: Wikimedia

Acesta era o altă metodă oribilă de execuție, practicată în principal în Europa și în unele părți ale Americii de Nord. Titlul ne arată pe scurt despre ce era vorba, însă arderea victimei nu era un proces lăsat la voia întâmplării.

Corpul condamnatului era ars progresiv, în ordinea următoare: gambele, coapsele și mâinile, toracele și antebrațele, pieptul, fața. În cele din urmă, victima murea.

Era foarte dureros, deși uneori victima murea din cauza intoxicării cu monoxid de carbon, chiar înainte ca focul să-i atingă gambele. Pe corpul condamnatului se punea catran, ca să ia foc mai repede și procesul să dureze mai puțin.

8

Moartea prin tăierea cu fierăstrăul

Metode de executie - Fierastrau
Foto: Wikimedia

Moartea prin tăierea cu fierăstrăul a fost folosită Europa, în timpul Imperiului Roman, și în unele zone ale Asiei. Condamnatul era de obicei atârnat cu capul în jos și cu picioarele desfăcute.

Apoi fierăstrăul era trecut încet prin corpul victimei, ajungând în cele din urmă să-i taie capul în două bucăți. De obicei, condamnatul nu murea până când fierăstrăul nu ajungea la cap.

9

Spânzurat, tras și sfârtecat

Metode de executie - Cele 3
Foto: Wikimedia

Folosită în principal în Anglia, este considerată una dintre cele mai brutale metode de execuție ale tuturor timpurilor. După cum arată și denumirea, execuția avea loc în trei etape.

Condamnatul era legat de un grătar sau de un panou de lemn și era tras de cai spre locul execuției. Acolo, era spânzurat (până aproape de moarte), emasculat, eviscerat, decapitat și sfârtecat.

Rămășițele victimei erau adeseori expuse în locuri publice din țară, precum Podul Londrei. Din motive care țineau de decența publică, femeile condamnate pentru înaltă trădare erau arse pe rug.

Pedeapsa era folosită numai pentru bărbații găsiți vinovați de această crimă.

10

Tăierea lentă în felii (Lingchi)

Metode de executie - Lingchi
Foto: Wikimedia

Metoda era cunoscută și ca „moartea lentă” sau „moartea printr-o mie de tăieturi”. În China se numea „Lingchi”.

În jurul anului 90, Lingchi era o metodă folosită pentru executarea criminalilor și era practicată în China. În cadrul acestei proceduri, se folosea un cuțit pentru a îndepărta metodic părți din corp, de-a lungul unei perioade lungi de timp.

Lingchi era o metodă aplicată pentru infracțiuni foarte grave, precum trădarea sau crima. Împărații chinezi o foloseau pentru a intimida oamenii.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu