7 evenimente tragice, care au distrus țări întregi și milioane de vieți

Războaie sângeroase, epidemii incontrolabile sau dezastre naturale de mari proporții au devastat teritorii întregi de-a lungul istoriei. Viețile a milioane de oameni nevinovați au fost curmate prematur, iar destinele altor zeci de milioane au fost schimbate pentru totdeauna de evenimente tragice.

De-a lungul timpului, au avut loc numeroase astfel de calamități, dar unele tind să păteze memoria omenirii mai mult decât altele. Fie că s-au petrecut în colțuri îndepărtate ale lumii sau că s-au întins pe mai multe continente, evenimentele prezentate în acest articol au provocat suferințe greu de descris.

1. Foametea din Coreea de Nord

Evenimente tragice - Foametea din Coreea de Nord
Foto: chinainperspective.com

Între 1994 și 1998, milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza foametei din Coreea de Nord. Politicile economice dezastruoase și pierderea susținerii din partea URSS au cauzat scăderea dramatică a producției și importului de hrană.

Situația a fost agravată de o succesiune de secete și inundații, care au distrus culturile și au făcut imposibilă procurarea hranei. Mai mult, sistemul de guvernare centralizat s-a dovedit nepregătit și mult prea inflexibil pentru a face față dezastrului.

Astfel, aproximativ 2,5 milioane de nord-coreeni au murit de foame sau de boli asociate malnutriției. Mâncarea nu se găsea nicăieri, iar oamenii erau nevoiți să caute hrană în păduri. De disperare, nord-coreenii mâncau tot ce apucau, inclusiv ierburi sau scoarță de copac.

Copiii sub doi ani au fost cei mai afectați de foamete. În acea perioadă, rata mortalității infantile a crescut dramatic, deoarece mamele subnutrite erau incapabile să producă lapte. Laptele praf se găsea extrem de greu, astfel că micuții nu au avut cu ce să se hrănească.

2. Colonizarea statului Congo

Evenimente tragice - Congo
Foto: moorishharem.com

Deși puțin cunoscut, printre numeroasele evenimente tragice din istorie s-a numărat colonizarea de către Belgia a statului Congo. Între 1885 și 1908, trupele colonialiste belgiene, conduse de regele Leopold al II-lea, au făcut ravagii pe teritoriile africane.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Toate aceste atrocități au avut loc doar pentru ca belgienii să exploateze vastele resurse de fildeș și cauciuc ale țării. Localnicii au fost transformați în sclavi, expuși ca animalele în grădinile zoologice din Europa și forțați să muncească în condiții inimaginabile.

Cei care nu se supuneau erau măcelăriți fără milă. Conform datelor istorice, numărul victimelor a ajuns la aproximativ 15 milioane de oameni. Aceste atrocități sunt denumite de contemporani „Ororile din Congo”.

3. Evenimente tragice – Primul Război Mondial

Evenimente tragice - Primul Razboi Mondial
Foto: dailymail.co.uk

„Marele Război”, care a avut loc între 1914 și 1918, a făcut milioane de victime și a cauzat numeroase tragedii. Peste 9 milioane de combatanți și 7 milioane de civili au murit în război.

Primul Război Mondial a fost scena a numeroase genociduri. Mai mult, numărul victimelor a fost sporit considerabil de dezvoltarea tehnologică și industrială a beligeranților.

Luptele se purtau cu precădere în tranșee, unde, pentru fiecare metru câștigat, mureau sute de soldați. Utilizarea la scară largă a armelor chimice a fost o altă caracteristică a războiului.

Gaze toxice, precum clorul, iperita și fosgenul (clorură de carbonil sau diclorură de oxicarbon), erau aruncate asupra soldaților inamici, dezlănțuind iadul în tranșee. Bătălii precum cele de la Ypres, Marnes, Somme sau Verdun sunt unele dintre cele mai tragice evenimente din toate timpurile.

4. Gripa spaniolă a scăzut speranța de viață cu zece ani

Evenimente tragice - Gripa
Soldați americani de la Fort Riley, Kansas, tratați într-un spital militar. Foto: thoughtco.com

Gripa spaniolă a fost cea mai devastatoare pandemie din istoria modernă. Între 1918 și 1920, în plin război mondial, gripa spaniolă a cauzat moartea a peste 500 de milioane de oameni în întreaga lume.

Rata mortalității era atât de ridicată, încât în doar șase luni au decedat peste 100 de milioane de persoane infectate. În perioada în care pandemia făcea ravagii, speranța de viață la nivel mondial s-a redus cu zece ani.

Inițial, s-a crezut că pandemia își avea originile în tranșeele din Franța, substanțele chimice folosite la scară largă favorizând mutația unui virus.

Totuși, la un deceniu după război au apărut dovezi ce indică faptul că pandemia ar fi fost cauzată de un grup de muncitori chinezi, trimiși să muncească în spatele liniilor franceze și britanice.

5. Evenimente tragice – Inundațiile din China

Evenimente tragice - Inundatii China
Foto: emaze.com

Inundațiile masive care au avut loc în 1931 în China demonstrează că, atunci când se dezlănțuie, forțele naturii nu pot fi stăvilite. Între 1928 și 1930, China a fost afectată de o secetă puternică, ce a epuizat resursele de apă și le-a dat mari bătăi de cap autorităților.

Seceta a fost urmată, însă, de un dezastru de și mai mari proporții. La sfârșitul anului 1930, vremea s-a schimbat dramatic: ninsori puternice au căzut în lunile de iarnă, urmate de ploi abundente în primăvară.

În loc să se oprească, ploile au crescut în intensitate în iulie și august 1931, când China a fost lovită de nu mai puțin de nouă cicloane.

Din cauza cantităților imense de apă, râurile au ieșit din matcă, distrugând localități întregi. Sute de mii de oameni au rămas fără case, iar numărul morților a ajuns la aproape 4 milioane.

6. Genocidul din Cambodgia

Evenimente tragice - Cambodgia
Foto: trauma.blog.yorku.ca

Genocidul din Cambodgia a fost unul dintre cele mai importante evenimente tragice ale lumii moderne. În doar 6 ani, între 1975 și 1979, regimul Khmerilor Roșii ai dictatorului Pol Pot a executat 1,7 milioane de oameni, adică 25% din populația țării!

Tentativele lui Pol Pot de a centraliza societatea cambodgiană pe modelul „patentat” de Iosif Stalin au provocat cel mai mare genocid din istoria Indochinei. Politicile regimului dictatorial au cauzat relocarea forțată a populației din centrele urbane, exploatare prin muncă, torturi și execuții în masă.

Toți cei care se opuneau politicilor lui Pol Pot sfârșeau rău, iar regimul Khmerilor Roșii i-a arestat și executat pe toți susținătorii fostului regim, dar și pe intelectuali. Minoritățile au fost, de asemenea, decimate.

Etnicii vietnamezi, thailandezi, chinezi, dar și creștinii și călugării budiști au fost oprimați violent.

7. Evenimente tragice – Revoluția culturală din China

Evenimente tragice - Revolutia Culturala
Foto: nybooks.com

Marea Revoluție Culturală Proletară, care a început ca o luptă internă în Partidul Comunist Chinez, a ajuns să implice o mare parte a societății și a dus țara în pragul unui război civil.

A fost inițiată de Mao Zedong în 1965, în scopul de a recâștiga controlul asupra partidului. Pe motiv că liderii comuniști îndreaptă partidul și țara în direcția greșită, Mao a cerut ajutorul poporului pentru a elimina „elementele dăunătoare” din societate.

Așa a început Revoluția Culturală, care a durat până la moartea dictatorului, în 1976. Mao a închis școlile, cerându-le tinerilor să se mobilizeze împotriva celor care au călcat pe calea ideologiei burgheze.

Studenții s-au organizat în grupuri paramilitare, denumite Gărzile Roșii. Aceste grupuri au atacat și hărțuit o mare parte din populație, în special pe intelectuali.

Încet, în jurul lui Mao s-a construit un cult al personalității monstruos. Persecuțiile au continuat mulți ani, iar 1,5 milioane de oameni și-au pierdut viața în timpul Revoluției Culturale. Alte câteva milioane au fost închise abuziv, torturate și umilite, iar proprietățile le-au fost confiscate.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

8 comentarii la „7 evenimente tragice, care au distrus țări întregi și milioane de vieți”

  • Vezi demografia Ucrainei publicată de Ucraina de azi ca să poţi calcula evoluţia populaţiei.
   Este vorba de Armenia turcă pe care SUA, Franţa şi MBrt care au împărţit lumea după Primul Război Mondial nu au permis înfiinţarea acestui stat.

   Răspunde
 1. Ciudat ca marea foamete din uniunea sovietica nu este trecută…50 milioane oameni care mor de foame nu este un eveniment important.probabil ca încă ne este frica sa vorbim despre vecinii nostrii

  Răspunde

Lasă un comentariu