fbpx

7 lucruri fascinante și mai puțin cunoscute despre China

China e o țară uriașă, copleșitoare și fascinantă. Este un amestec ciudat de obiceiuri stăvechi și performanțe tehnice uluitoare.

Un tărâm incredibil, unde viața, moartea și chiar reîncarnarea sunt dictate de politica de stat. Unele dintre lucrurile care se întâmplă aici sunt însăși definiția bizarului.

Iată câteva dintre ele, o să fiți surprinși.

1. China a încetinit viteza de rotație a Pământului

Barajul Trei Defilee
Foto: Getty Images

Turnul Eiffel, podul Oresund sau barajul Hoover sunt „mici copii” pe lângă Barajul celor Trei Defileuri, din China. Barajul este cel mai mare construit vreodată.

Are un rezervor cu o suprafață de 1.085 kilometri pătrați – adică puțin peste suprafața Bahreinului – și reușește să țină în loc 39,3 kilometri cubi de apă. Și, totuși, partea impresionantă abia acum urmează: barajul este atât de mare încât a încetinit rotația întregii planete.

Cum este posibil acest lucru? Iată o scurtă lecție de fizică: momentul de inerție descrie viteza cu care un obiect se poate roti în jurul axei sale. Cu cât obiectul este mai mare, cu atât mai încet se va roti.

Așadar, performanța chinezilor de a ridica a 39,3 kilometri cubi de apă la 175 de metri deasupra nivelului mării a crescut momentul de inerție al Terrei și i-a încetinit rotația. Totuși, potrivit NASA, efectul este aproape insesizabil: Barajul celor Trei Defileuri a lungit ziua cu doar 0,06 microsecunde.

2. Treizeci de milioane de chinezi încă trăiesc în peșteri

Chinezi in pesteri
Foto: thatsthewayitis.net

Trăitul într-o peșteră pare ceva de domeniul preistoriei. Și totuși, în China, acest lucru e o realitate chiar și în prezent. 30 de milioane de chinezi încă trăiesc în peșteri și unora chiar le place.

Majoritatea celor care trăiesc în peșteri se află în provincia Shaanxi, unde stâncile poroase din calcar sunt ușor de excavat. Multe dintre locuințe au canalizare, instalații sanitare și electricitate.

Unele au chiar mai multe camere și sunt dotate cu frigidere și televizoare. Culmea, într-o țară în care salariile sunt extrem de mici, poți închiria o astfel de peșteră cu 30 de dolari pe lună.

Unele familii își transmit peșteri „de lux” din generație în generație, pentru că multe sunt mai mari și mai aspectuoase decât apartamentele din Beijing.

3. Armata chineză are o divizie de 10.000 de porumbei

Armata chineza porumbei
Foto: wittyfeed.com

În 2011, presa din China a făcut un anunț-surpriză. Nu a fost vorba de vreo armă specială sau de vreo nouă tehnologie, ci despre noii recruți ai Armatei Eliberării Poporului.

Zece mii dintre ei tocmai fuseseră repartizați diviziei Chengdu și primiseră misiuni speciale pe linia graniței. Ah, și am uitat să vă spunem: cei 10.000 nu erau oameni, ci porumbei.

Așadar, în cazul în care China va fi ținta unui atac cibernetic, cei zece mii de porumbei vor avea sarcina de a asigura comunicațiile între bazele militare. Există și un precedent în acest sens.

Când Japonia a invadat China în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, porumbeii mesageri au jucat un rol important în efortul de apărare a țării.

4. China sinistră. Mașina de execuții mobile

Duba mortii
28 iulie 2005. Provincia Shaanxi. Polițiștii chinezi îl urcă pe condamnat în dubă, unde va fi executat.
Foto: DailyMail.com

China este ultimul loc din lume unde ai vrea să comiți o crimă. Deși mai există țări care mențin pedeapsa capitală, niciuna nu execută criminalii cu viteza și eficiența chinezilor.

China are cea mai mare rată de execuții din lume, depășind state precum Iran, Arabia Saudită și Coreea de Nord. Această sete de sânge a dus la apariția unor inovații sinistre, precum „Duba Morții”.

Despre Duba Morții s-a scris prima oară în anii 2000, însă se pare că este folosită încă din anii ’90. Mașina călătorește peste tot prin țară și este folosită pentru execuția celor condamnați la moarte.

Astfel, deținuții pot fi executați local, fără a fi transportați în alte orașe. Când Duba Morții sosește într-o localitate, cei condamnați la moarte sunt urcați în vehicul și întinși pe o targă, unde li se administrează injecția letală.

Paradoxal, oficialii chinezi consideră că apariția acestor dube este un pas înainte înspre respectarea drepturilor omului.

„Cred că este un progres pentru China și arată că avem mai mult respect atât pentru cei condamnați la moarte, cât și pentru ceilalți”, a declarat Li Guifang, vicepreședintele Comitetului Penal al asociației avocaților chinezi.

5. Toți urșii panda din lume sunt proprietatea Chinei

Ursi panda
Foto: liveanimalslist.com

Data viitoare când vedeți un urs panda la o grădină zoologică, să știți că animalul se află în proprietatea Chinei. Inițial, China oferea urși panda altor țări drept cadouri diplomatice.

Această pratică datează din timpul Dinastiei Tang (618-907). În 1984, însă, statul chinez a schimbat politica urșilor panda.

De atunci, China oferă urși panda altor state doar ca și împrumut pe termen de zece ani. Prețul „chiriei” este de un milion de dolari americani pe an.

Mai mult, acordurile de împrumut stipulează că orice pui născut pe perioada împrumutului aparține Republicii Populare Chineze.

6. Pentru a te reîncarna, ai nevoie de permisiunea Partidului Comunist

Reincarnare
Foto: bbc.co.uk

Se știe că în China statul este atotputernic și are drept de decizie absolut cu privire la viața cetățenilor. Ei bine, atotputernicul stat chinez a decis că trebuie să aibă un cuvânt de spus și cu privire la viața de apoi.

În 2007, autoritățile de la Beijing au hotărât că cetățenii trebuie să ceară permisiune oficială pentru a se reîncarna. Deși ridicol, Ordinul nr. 5 al Administrației de Stat pentru Probleme Religioase are drept scop sporirea controlul statului asupra liderilor religioși budiști.

Legea prevede că toate templele budiste din țară trebuie să depună o cerere de reîncarnare, pentru a avea permisiunea de a declara o persoană „tulku” (profesor reîncarnat).

Astfel, începând cu 1 septembrie 2007, orice „tulku” ce dorește să se reîncarneze trebuie să completeze o cerere și să o depună la autorități, pentru aprobare.

7. Unul din cinci oameni de pe planetă este chinez

Populatiei Chinei
Foto: thanhniennews.com

Dacă mai e nevoie de vreo dovadă a faptului că China este o țară ieșită din comun, o găsim în statistici. China are o populație de 1,37 miliarde de oameni, ceea ce înseamnă 20% din întreaga populație a globului.

Mai precis, unul din cinci oameni de pe Terra este chinez. Spre exemplu, orașul Shanghai are aproape 24 de milioane de locuitori, mai mult decât întreaga Românie.

Beijingul are 21 milioane de locuitori, iar Guangzhou- Foshan 17,6 milioane. Singura țară care se apropie de China este India, cu 1,32 miliarde de locuitori.

Descoperă și: O poveste comunistă: trădări și asasinate în țara lui Mao

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

>