5 fotografii banale în spatele cărora stau povești uimitoare

Unele fotografii par atât de obișnuite, încât nimeni nu s-ar uita la ele de două ori. Însă, uneori, tocmai aceste imagini simple și obișnuite au cele mai senzaționale povești.

Tocmai contextul ieșit din comun este ceea ce transformă o fotografie într-o bijuterie rară. De aceea, din multitudinea de imagini captate de-a lungul istoriei, îți prezentăm cinci fotografii aparent banale, dar care ascund povești uimitoare.

1

Bărbatul care zâmbește ține în mână miezul nuclear al „Grăsanului”

Harold Agnew cu miezul de plutoniu al „Grăsanului”, bomba de la Nagasaki, pe insula Tinian, în 1945. Foto: Wikimedia

„Grăsanul” a fost bomba nucleară pe care SUA au aruncat-o asupra orașului japonez Nagasaki. Era anul 1945 și era a doua dintre cele două bombe nucleare care au fost folosite vreodată în război.

În fotografia de mai sus, bărbatul care zâmbește este Harold Agnew. A fost un fizician american care a lucrat ca observator științific pentru bombardamentul de la Hiroshima.

Bărbatul are în mână miezul de plutoniu al „Grăsanului”. Miezul cântărea 6.4 kilograme și avea o capacitate de explozie de 21 kilotone (echivalentul a 21.000 de tone de dinamită)!

2

Cher Ami, porumbelul-erou de război

„Cher Ami”, porumbelul medaliat. Foto: Wikimedia

Acest porumbel a dus la destinație mesajul unui batalion încercuit în timpul Primului Război Mondial, salvând de la moarte aproape 200 de oameni. În zborul său, porumbelul a fost împușcat de mai multe ori și și-a pierdut un picior și un ochi.

Pe 3 octombrie 1918, maiorul britanic Charles White Whittlesey era izolat, alături de 194 de oameni, într-o depresiune mică din apropierea deal. Era război, iar militarii nu puteau ieși din ascunzătoare fără să fie observați de germani.

De asemenea, nu puteau trimite după ajutor un mesager, fiindcă germanii l-ar fi împușcat. Așa că maiorul s-a decis să folosească porumbei.

A trimis două păsări, însă ambele au fost ucise de inamic. Cea de-a treia pasăre trimisă după ajutor a fost porumbelul din imagine, pe care soldații îl botezaseră „Cher Ami” („prieten drag”).

Porumbelul a fost eliberat cu un bilet atașat de piciorul stâng. Biletul spunea următoarele:

„Suntem de-a lungul drumului paralel cu 276.4. Artileria noastră trage direct în noi. Pentru Dumnezeu, opriți-vă!”

Când porumbelul și-a luat zborul, germanii au început să tragă în el, și după numai câteva secunde, pasărea a fost doborâtă. Însă a reușit să se ridice de la sol și a parcurs 40 de kilometri în doar 25 de minute.

A dus mesajul la destinație și a salvat viețile a 194 de oameni. În timpul călătoriei, a orbit la un ochi și a fost împușcat în piept. De asemenea, a fost rănit la un picior.

Medicii militari au făcut tot ce au putut pentru a-i salva piciorul, însă nu au reușit, așa că i-au confecționat un picioruș de lemn.

Porumbelul a primit medalia „Crucea de Război cu Frunză de Stejar” pentru serviciile aduse din timpul războiului. De asemenea, în timpul bătăliei de la Verdun a livrat 12 mesaje importante.

3

Primul transplant de inimă din Polonia

Bărbatul din imaginea de mai jos ține în mâini o fotografie care a fost declarată „fotografia anului 1987” de către National Geographic și care înfățișează primul transplant de inimă care a avut loc în Polonia.

Bărbatul care ține fotografia în mâini este Tadeusz Zitkevits, fostul pacient, care a ajuns să trăiască mai mult decât doctorul care l-a operat.

Tadeusz Zitkevits, pacientul care a beneficiat de primul transplant de inimă din Polonia. Foto: National Geographic via ZME Science

Zitkevits a fost beneficiarul primului transplant de inimă din Polonia. Doctorul din fotografie este Zbigniew Religa, cel care a realizat operația.

Operația a durat 23 de ore și fost atât de extenuantă, încât ajutorul lui Religa poate fi văzut dormind pe podea, în partea din dreapta a fotografiei.

Fotograful James Stansfield a surprins momentul de după operație, când doctorul stă lângă pacient și îi examinează semnele vitale.

Fotografia de mai sus a fost realizată la 25 de ani după operație. Zitkevits a trăit încă 30 de ani, până în 2017, adică mai mult decât doctorul care l-a operat.

4

O scenă din cel mai vechi film realizat vreodată

Roundhay Garden Scene. Foto: Wikimedia

„Roundhay Garden Scene” este un film scurt din 1888, înfățișând imagini din viața reală. A fost realizat de Louis Le Prince, un inventator francez.

Imaginea de mai sus face parte din peliculă, despre care se crede că este cel mai vechi film care s-a păstrat până astăzi. În film apar fiul lui Le Prince, Adolphe, socrii săi, Sarah și Jospeh Whitley și Annie Hartley, prietenă cu Le Prince.

Filmul a fost realizat la locuința familiei Whitley, pe Oakwood Grange, în Anglia, pe 14 octombrie 1888. Oamenii din imagini se plimbă relaxați prin grădină.

La un moment dat, Sarah se întoarce, în timp ce haina lui Joseph este ridicată de vânt atunci când încearcă să se întoarcă. Pelicula a fost filmată de Le Prince cu ajutorul unei camere cu o singură lentilă.

5

Această „fetiță” este un viitor președinte al SUA

O fotografie a lui Roosevelt la vârsta de doi ani și jumătate, îmbrăcat în hainele considerate pe atunci neutre din punct de vedere al genului. Foto: Wikimedia

Această fotografie pare a înfățișa o fetiță. De fapt, este o imagine din copilăria lui Franklin D. Roosevelt, care mai târziu a devenit președinte al SUA.

Deși o astfel de ținută pare astăzi bizară, de la mijlocul secolului XVI și până la începutul secolului XX nu era ceva neobișnuit ca părinții să îi îmbrace pe băieți cu rochițe.

În fotografia de mai sus, Roosevelt poartă o astfel de costumație. Imaginea a fost realizată în 1884, când Roosevelt avea doi ani și jumătate. Cine ar fi putut ghici că acest băiețel va deveni al 32-lea președinte al SUA?


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>