Pentru locuitorii din Hiroshima, nimic nu prevestea dezastrul care s-a dezlănțuit pe 6 august 1945. Japonia se afla deja de mult timp în război, iar sunetele asurzitoare ale sirenelor care anunțau raidurile aeriene erau ceva obișnuit.
Pentru cei 245.000 de locuitori ai orașului japonez, bomba de la Hiroshima a lovit pe neașteptate. La acea vreme, bombardierele americane B-29 (botezate „Domnul B.” de către japonezi) obișnuiau să zboare deasupra coastei din apropiere, în drum spre Lacul Biwa.
Lacul era un punct de întâlnire strategic, situat la aproximativ 350 de kilometri nord-est de oraș.
Bomba de la Hiroshima a venit într-o dimineață care nu anunța nimic
În dimineața de 6 august 1945, sirena a sunat, așa cum făcea adeseori. Deși orașul fusese oarecum ferit de bombardamentele americane, locuitorii lui se întrebau cu siguranță dacă aceea avea să fie ziua în care „Domnul B.” avea să le bombardeze orașul.
Totuși, probabil că alarma din acea dimineață i-a îngrijorat prea puțin pe mulți dintre localnici. Aceasta, deoarece sirenele sunau aproape în fiecare dimineață, pe măsură ce avioanele americane zburau deasupra capetelor lor.
Așa că locuitorii Hiroshimei și-au văzut de treburile zilnice și semnalul că pericolul trecuse s-a făcut în curând auzit. Radarul a reperat numai un număr mic de avioane la o altitudine mare.
Așa că guvernul japonez nu se aștepta la vreo amenințare.
Un fulger orbitor, iar apoi… iadul pe Pământ
Dar, imediat după 8:15, un fulger orbitor de lumină a lovit orașul. Americanii tocmai aruncaseră bomba atomică.
„Am văzut un punct negru pe cer. Deodată, a explodat o minge de lumină orbitoare (…) O rafală fierbinte de vânt mi-a lovit fața; mi-am închis imediat ochii și am îngenuncheat pe pământ”, a relatat Fujio Torikoshi, supraviețuitor al atacului.
Aproape instantaneu, aproximativ 80.000 de oameni (30% din populația Hiroshimei) au fost omorâți. Cel puțin 70% dintre clădirile orașului au fost distruse.
Bomba de la Hiroshima (cunoscută drept „Băiețelul”) s-a detonat la 580 de metri deasupra orașului. Explozia a distrus totul pe o întindere de 1,6 kilometri în jurul său și a declanșat incendii pe o suprafață de 7 kilometri pătrați.
Mai mult de 50% dintre victime au murit din cauza arsurilor. Dintre cei care au scăpat de explozia inițială și de incendii, circa 70.000 au murit mai târziu, din cauza expunerii la radiații.
Bomba de la Hiroshima a explodat deasupra unui spital
Locul deasupra căruia a fost detonată bomba „s-a întâmplat” să fie un spital. Explozia a ucis sau rănit grav mulți dintre doctorii și asistentele medicale din oraș.
Orașul a fost aruncat în haos. Cei încă în viață se chinuiau să improvizeze niște puncte de ajutor pentru a-i ajuta pe răniți.
Pe lângă faptul că a ucis și rănit atâția oameni, dezastrul cauzat de bomba de la Hiroshima s-a perpetuat de-a lungul generaților. Cei expuși la explozie au suferit mai apoi de diferite tipuri de cancer.
De asemenea, copiii născuți ulterior au venit pe lume cu diferite malformații, așa cum lumea nu mai văzuse niciodată până atunci.
Dar poate că nimic nu poate descrie mai bine ororile bombardamentului atomic de la Hiroshima decât următoarele fotografii.
1. O mamă și un copil stau printre ruinele Hiroshimei, la patru luni după bombardament.
2. Un bărbat privește ruinele Casei de Promovare Industrială a Hiroshimei. Structura a fost conservată și a fost mai târziu rebotezată Genbaku Domu („Memorialul Păcii” din Hiroshima).
3. Copiii poartă măști, pentru a atenua mirosul persistent al morții, imediat după bombardament.
4. Forma unei victime pulverizate și imprimate prin ardere pe treptele unei bănci.
5. O altă formă umană, imprimată de bombă pe trepte.
6. Un bărbat privește ruinele.
7. O supraviețuitoare a cărei piele a fost arsă după modelul kimonoului pe care-l purta în momentul exploziei.
8. Un copil plânge între ruine.
9. Imagini aeriene ale Hiroshimei de dinainte și de după bombardament. Punctul de impact este marcat cu o țintă.
10. Un băiat japonez stă cu o lopată pe o stradă care este încă în ruine, la un an după bombardament.
11. O victimă a bombardamentului de la Hiroshima stă întinsă într-un spital improvizat.
12. Ruinele orașului, la o lună după bombardament.
13. Un soldat japonez merge printr-o zonă distrusă de „Băiețel”.
14. O supraviețuitoare vârstnică zace acoperită de muște, într-un spital improvizat în clădirea unei bănci.
15. Norul atomic se ridică la 6.000 de metri deasupra Hiroshimei, imediat după ce bomba a fost aruncată.
16. Unele victime ale catastrofei se refugiază în ruinele unei bănci, care a fost pregătită pentru a adăposti răniții și pe cei rămași fără casă.
17. Două femei merg printre ruine.
18. Victimele exploziei se recuperează într-un spital improvizat, infestat de muște.
19. Arsurile cauzate de radiații ale unui supraviețuitor din Hiroshima.
20. O victimă a exploziei, cu arsuri grave.
O consecinţă a fanatismului !
Consecinta a idiotismului american! Cum sa ataci cu bomba atomica populatie necombatanta?!…ce au facut amerlocii se numeste crima cu premeditare, holocaust…cum vrei sa-i spui!
În prezent, un Război Mondial ar fi echivalent cu o Apocalipsă. De aceea, popoarele care au bomba atomică sau termonucleară trebuie să se gândească la consecințe înainte de a folosi un asemenea declanșator al iadului pe Pământ.
Sper să nu mai izbucnească niciodată un Război Mondial!