fbpx

VIDEO Ce a mai rămas în picioare după coșmarul nuclear de la Cernobîl

Centrala Nucleară de la Cernobîl a fost locul unde s-a petrecut cel mai mare dezastru din istorie creat de oameni. Catastrofa a eliberat în atmosferă de câteva sute de ori mai multă radiație mortală decât bombele atomice detonate la Nagasaki și Hiroshima.

Ploaia nucleară a căzut până și într-un locuri atât de îndepărtate precum Irlanda.

Desfășurarea accidentului nuclear


Februarie 1986
Ministrul Energiei și Electrificării din Ucraina declară că șansele unui accident nuclear la Centrala Nucleară de la Cernobîl „sunt de una la 10.000 de ani”.

26 aprilie 1986

 • 1:23 Încep testele de rutină
 • 1:24 Crește presiunea în Reactorul 4. Aceasta cauzează o explozie care eliberează imediat radiații mortale în aer. Se aprind 30 de incendii separate.
 • 1:45 Sosesc pompierii, care nu sunt conștienți de riscul prezentat de radiații.

27 aprilie 1986

 • 2:00 Începe evacuarea celor care locuiesc la o distanță de până la zece kilometri de centrală. A durat trei ore și jumătate ca să fie evacuați cei 43.000 de locuitori ai orașului Prîpeat. Parcul de distracții din localitate a fost deschis înainte de program, în timpul evacuării. Aceasta, pentru ca oamenii să rămână… optimiști.
Cernobîl
Radiațiile depășeau de multe ori nivelul mortal, însă parcul de distracții din Prîpeat a fost funcțional în timpul evacuării

Locuri de distracții abandonate

Parcul de distracții din Prîpeat trebuia să se deschidă pe 1 mai 1986. Dar lucrurile nu au mers conform planului. În schimb, parcul a fost operațional doar câteva ore după accident, în timp ce orașul era evacuat.

Cernobîl

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În ziua de azi, nivelurile de radiație din unele zone ale parcului încă sunt periculos de ridicate. Astfel, echipamentele rămase au un aer sinistru. Ele sunt goale și ruginite.

Sarcofagul nuclear

Reactorul care a provocat dezastrul a fost îngropat într-un sarcofag de oțel și ciment, pentru a opri răspândirea radiațiilor. Dar sarcofagul avea scurgeri.

Din fericire, un nou strat de acoperire a fost terminat în 2016. Acesta are forma unui arc și este considerat „cea mai mare structură mobilă terestră construită vreodată”. El este văzut ca un pas important care va duce la demantelarea reactorului, care este încă periculos.

Cernobîl
Reactorul acoperit se află chiar lângă Memorialul Victimelor de la Cernobîl. Este suficient de înalt pentru a acoperi Statuia Libertății

Arcul care acoperă reactorul este înalt cât să acopere Statuia Libertății. Este proiectat astfel încât să ofere siguranță pentru cel puțin o sută de ani, dar nu se știe niciodată…

Piciorul elefantului de la Cernobîl

Cernobîl
Cinci minute de expunere la „Piciorul elefantului” înseamnă moarte

În inima centralei încă se găsește o structură numită „Piciorul elefantului”, incredibil de radioactivă. Ea este alcătuită dintr-un amestec topit asemănător cu lava.

Piciorul elefantului este atât de nociv, încât 30 de secunde de expunere cauzează amețeală severă. După două minute, începi să suferi hemoragii interne. Cinci minute înseamnă moartea.

Piciorul elefantului continuă să fie puternic radioactiv, iar orașul Prîpeat va fi de nelocuit pentru cel puțin încă un secol.

Cernobîl
O femeie aduce un omagiu soțului pierdut în bătălia cu radiațiile de la Cernobîl
Cernobîl
Utilajele folosite pentru evacuarea și curățarea zonei afectate zac abandonate într-un cimitir de fiare vechi și radioactive

Cernobîl
Prîpeat este acum un loc al sălbăticiunilor. Vulpi, haite de lupi, turme de mistreți și alte animale cutreieră acum nestingherite zona
Cernobîl
Tot ce a mai rămas din Cernobîl sunt amintiri dintr-o altă viață și ziduri scorojite
Cernobîl
O sală de clasă rămasă neatinsă de zeci de ani se descompune încet, sub imperiul mucegaiului
Cernobîl
S-ar putea spune că natura „înghite” orice din partea omului: atrocități, accidente nucleare, chiar și clădiri abandonate…

Dacă te interesează acest subiect, te invităm să vezi și Cum arată Cernobîlul la peste 30 de ani de la dezastru. Miracolul din zona toxică.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

 • 1. Poza din asa-zisa sala de clasa este factua de fapt intr-un birou din cladirea institutului de proiectari din incinta fabricii Jupiter din Pripyat.

  2. Parcul de distractii din Pripyat nu a fost folosit niciodata. El trebuia inaugurat in data de 01.Mai.1986, cu ocazia sarbatorii muncii.

  3. Nivelurile de radiatii sunt in general peste media, insa sunt zone chiar si in Pripyat unde nivelul de radiatii este normal (ca in Bucuresti, de exemplu). Sunt sate evacuate (de exemplu Parishev, unde nivelul de radiatii este normal).

  • Terzi Petre spune:

   Ciornobâl, este tributul platit ambitiilor politice nemasurate ale bolşevismului criminal.

 • Irina Solomon spune:

  animalele (lupi, mistreti)…nu sunt afectate?

 • >