Ce a mai rămas în picioare după coșmarul nuclear de la Cernobîl

Centrala Nucleară de la Cernobîl a fost locul unde s-a petrecut cel mai mare dezastru provocat de oameni. Catastrofa a eliberat în atmosferă radiații mortale imposibil de măsurat cu exactitate, însă toxicitatea a depășit cu mult efectele bombelor atomice detonate la Nagasaki și Hiroshima. Ploaia nucleară a căzut chiar și în locuri situate la mii de kilometri depărtare de focar, precum Irlanda.

Desfășurarea accidentului nuclear

Februarie 1986
Ministrul Energiei și Electrificării din Ucraina declară că șansele unui accident nuclear la Centrala Nucleară de la Cernobîl „sunt de una la 10.000 de ani”.

26 aprilie 1986

  • 1:23 Încep testele de rutină
  • 1:24 Crește presiunea în Reactorul 4. Aceasta cauzează o explozie care eliberează imediat radiații mortale în aer. Izbucnesc 30 de incendii separate.
  • 1:45 Sosesc pompierii, care nu sunt conștienți de riscul prezentat de radiații.

27 aprilie 1986

  • 2:00 Începe evacuarea celor care locuiesc la o distanță de până la zece kilometri de centrală. A durat trei ore și jumătate ca să fie evacuați cei 43.000 de locuitori ai orașului Prîpeat. Parcul de distracții din localitate a fost deschis înainte de program, în timpul evacuării. Asta, pentru ca oamenii să rămână… optimiști.
Cernobîl
Parcul de distracții din Prîpeat.

Locuri de distracții abandonate

Parcul de distracții din Prîpeat trebuia să se deschidă pe 1 mai 1986. Dar lucrurile nu au mers conform planului. În schimb, parcul a fost operațional doar câteva ore după accident, în timp ce orașul era evacuat.

Cernobîl

În ziua de azi, nivelurile de radiație din unele zone ale parcului încă sunt periculos de ridicate. Astfel, echipamentele rămase au un aer sinistru. Ele sunt goale și ruginite.

Sarcofagul nuclear

Reactorul care a provocat dezastrul a fost îngropat într-un sarcofag de oțel și ciment, pentru a opri răspândirea radiațiilor. Dar sarcofagul avea scurgeri.

Din fericire, un nou strat de acoperire a fost terminat în 2016. Acesta are forma unui arc și este considerat „cea mai mare structură mobilă terestră construită vreodată”. El este văzut ca un pas important care va duce la demantelarea reactorului, care este încă periculos.

Cernobîl
Reactorul acoperit se află chiar lângă Memorialul Victimelor de la Cernobîl. Este suficient de înalt pentru a acoperi Statuia Libertății

Arcul care acoperă reactorul este înalt cât să acopere Statuia Libertății. Este proiectat astfel încât să ofere siguranță pentru cel puțin o sută de ani, dar nu se știe niciodată…

Piciorul elefantului de la Cernobîl

Cernobîl
Cinci minute de expunere la „Piciorul elefantului” înseamnă moarte

În inima centralei încă se găsește o structură numită „Piciorul elefantului”, incredibil de radioactivă. Ea este alcătuită dintr-un amestec topit asemănător cu lava.

Piciorul elefantului este atât de nociv, încât 30 de secunde de expunere cauzează amețeală severă. După două minute, începi să suferi hemoragii interne. Cinci minute înseamnă moartea.

Piciorul elefantului continuă să fie puternic radioactiv, iar orașul Prîpeat va fi de nelocuit pentru cel puțin încă un secol.

Cernobîl
O femeie aduce un omagiu soțului pierdut în bătălia cu radiațiile de la Cernobîl
Cernobîl
Utilajele folosite pentru evacuarea și curățarea zonei afectate zac abandonate într-un cimitir de fiare vechi și radioactive

Cernobîl
Prîpeat este acum un loc al sălbăticiunilor. Vulpi, haite de lupi, turme de mistreți și alte animale cutreieră acum nestingherite zona
Cernobîl
Tot ce a mai rămas din Cernobîl sunt amintiri dintr-o altă viață și ziduri scorojite
Cernobîl
O sală rămasă neatinsă de zeci de ani se descompune încet, sub imperiul mucegaiului
Cernobîl
S-ar putea spune că natura „înghite” orice din partea omului: atrocități, accidente nucleare, chiar și clădiri abandonate…

Dacă te interesează acest subiect, te invităm să vezi și Cum arată Cernobîlul la peste 30 de ani de la dezastru. Miracolul din zona toxică.

Ca să știi mai mult, citește „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură.

„În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori (foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani), ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

„Rugăciune pentru Cernobîl” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Ce a mai rămas în picioare după coșmarul nuclear de la Cernobîl”

Lasă un comentariu