12 curiozități despre Nicaragua, țara străzilor fără nume

Nicaragua este o țară tropicală frumoasă din America Centrală. Are unele caracteristici naturale impresionante, cum ar fi unul dintre cei mai activi vulcani din lume și al zecelea cel mai mare lac din America.

În acest articol prezentăm 12 curiozități despre Nicaragua, o țară care câștigă tot mai multă popularitate datorită peisajelor sale incredibile, frumuseții naturale și oamenilor prietenoși.

Photo: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1. La León Viejo, aflat la 30 de kilometri de actualul oraș Léon, se află ruinele primei capitale a țării, distruse de un cutremur în 1610 și redescoperite în anii 1960. Interesant este că vestigiile arheologice din Léon Viejo sunt acoperite și în prezent, estimându-se că mai puțin de jumătate din oraș a fost adus la lumină. Situl a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în anul 2000.

2. Cu o suprafață de 130.300 de kilometri pătrați, Nicaragua este cea mai mare dintre republicile din America Centrală. În 2021, populația sa a fost estimată la 6.7 milioane de persoane. Cel mai mare oraș este Managua, care este și capitala țării.

3. Nicaragua se învecinează cu Honduras la nord și cu Costa Rica la sud. Oceanul Pacific se află la vest, iar Marea Caraibilor la est.

Photo: Monty VanderBilt / Flickr
Foto: Monty VanderBilt / Flickr

4. Peste 40 de vulcani se află pe coasta Pacificului din Nicaragua, dintre care 19 sunt vulcani activi. Vulcanul Masaya, situat la aproximativ 20 de kilometri sud de Managua, este unul dintre cei mai activi vulcani din toată America.

5. Infamul vulcan Dual se află, de asemenea, în Nicaragua. Este singurul vulcan din lume care este alimentat de două fluxuri magmatice separate. Acest lucru face posibilă erupția a două tipuri de canale magmatice.

6. În Nicaragua, vei găsi cel mai mare lac din America Centrală. Lago Nicaragua se întinde pe o suprafață de 8.264 km² și are o adâncime de 26 de metri. Apa dulce din lac se varsă în Marea Caraibilor prin râul San Juan.

Photo: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

7. În ciuda faptului că este un lac de apă dulce, Lacul Nicaragua este populat de rechini care s-au adaptat la viața în apă dulce. Deși oamenii de știință au crezut inițial că rechinii din lacul Nicaragua sunt o specie separată, a fost descoperit că aceștia sunt de fapt rechini cap plat, numiți astfel datorită botului lor lat și plat.

8. În secolele al XV-lea și al XVI-lea, în jurul actualului lac Nicaragua trăia populația indigenă Nicarao. La sosirea spaniolilor, coloniștii au combinat cuvintele „Nicarao” și „agua”, care înseamnă apă. Astfel s-a format numele țării.

9. Nicaragua are o istorie curioasă, deoarece a fost colonizată atât de spanioli, cât și de britanici. Cucerirea spaniolă a teritoriului nicaraguan a avut loc în 1522, sub conducerea lui Gil González Dávila.

Photo: Rawpixel
Foto: Rawpixel

Gil a fost un conchistador spaniol și se presupune că a fost primul european care a ajuns în actuala Nicaragua. Britanicii au început să colonizeze regiunea în 1633, controlând zona până în 1860.

10. Un fapt destul de curios este că majoritatea străzilor din Nicaragua nu au nume. În general, adresa oricărui loc este dată de orice punct de reper important din apropiere. Deși localnicii sunt obișnuiți cu acest sistem, pentru turiști este o experiență nouă.

Ei bine, vestea bună este că, rătăcindu-te, ajungi să cunoști locuri noi.

11. Nicaragua are cea mai mare suprafață acoperită de păduri din America Centrală. Această țară declarat 70 de zone ca fiind regiuni de mediu pentru a-și proteja speciile amenințate. Printre aceste specii se numără diverse maimuțe, leneși și broaște țestoase.

12. Clima din Nicaragua este tropicală, cu temperaturi medii de 27° C pe tot parcursul anului. Pe scurt, există două tipuri de climă în Nicaragua: din mai până în noiembrie este sezonul ploios, în timp ce restul anului este sezonul uscat.

Mulți nicaragueni depind de sezonul ploios deoarece agricultura este o parte importantă a economiei.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu