12 curiozități despre Bahrain, țara pescuitorilor de perle

Cunoscut pentru economia înfloritoare și istoria sa bogată, Bahrainul se află pe lista de dorințe a multor turiști. Acest arhipelag este unul dintre cele mai influente centre din Orientul Mijlociu și este cunoscut pe scară largă pentru amestecul său incredibil de vechi și modern din multe puncte de vedere.

Dacă plănuiți o vizită sau pur și simplu doriți să aflați mai multe despre „vărul mai puțin cunoscut” al Emiratelor Arabe Unite, iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre Bahrain.

Photo: Pixabay
Foto: Pixabay

1. Bahrain este a treia cea mai mică țară din Asia din punct de vedere teritorial, având o suprafață de numai 765 de kilometri pătrați. Singurele două țări mai mici decât Bahrain sunt Singapore, care este un oraș-stat, și Maldive.

Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor sale mici, această țară este de obicei un jucător-cheie în comerțul și economia Orientului Mijlociu.

2. Deși istoria sa datează de câteva milenii, Bahrainul a devenit o națiune independentă abia în 1971. De-a lungul secolelor, controlul regiunii a fost deținut de Imperiul Persan, de portughezi, de britanici și de alte puteri.

La 14 august 1971, Bahrainul și-a proclamat independența și s-a alăturat Organizației Națiunilor Unite și Ligii Arabe la scurt timp după aceea. De atunci, națiunea a continuat să urce în clasamentul comercial și economic al Golfului Persic.

3. Bahrain este un arhipelag format din 33 de insule naturale și 51 de insule artificiale create în urma unor proiecte de recuperare a terenurilor.

Regiunea cunoscută sub numele de Durrat Al Bahrain constă din 15 insule artificiale mari care au costat 7 miliarde de dolari și au fost proiectate să arate ca niște petale de flori, cu accent pe turism în hoteluri de lux și centre comerciale.

4. Bahrainul are cel mai mare parc tematic subacvatic din lume. Dive Bahrain este cu adevărat un paradis pentru pasionații de scufundări, unde se află chiar și un Boeing 747 scufundat, înconjurat de corali. Parcul este, de asemenea, cel mai ecologic de acest gen și oferă o mare oportunitate de a studia viața marină.

Photo: Dive Bahrain
Foto: Dive Bahrain

5. Din cauza interdicției de a conduce mașini, prevedere care se adresa femeilor, în Arabia Saudită din 1957 până în 2018, podul care leagă Bahrainul de coasta de est a Arabiei Saudite a fost timp de mulți ani scena unei situații interesante: podul era singurul din lume unde femeile puteau conduce pe o parte (Bahrain), dar nu și pe cealaltă (Arabia Saudită). Granița dintre cele două țări se află aproximativ la jumătatea drumului.

6. În 2004, Bahrain a găzduit primul Mare Premiu de Formula 1 organizat în Orientul Mijlociu, plasând regiunea pe harta evenimentelor sportive majore.

7. La mijlocul anilor 1500, în deșertul din sudul Bahrainului a fost plantat singur copac. Până în prezent, copacul singuratic rămâne în viață și în plină înflorire, ceea ce i-a determinat pe mulți să-l numească Arborele vieții (Shajarat-al-Hayat).

Cel mai ciudat lucru în legătură cu toate acestea este că nu există surse de apă în jur care ar fi putut hrăni copacul de-a lungul secolelor. Așadar, rezistența sa rămâne un mister.

Photo: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

8. Potrivit statisticilor publicate de Agenția Internațională pentru Energie, Bahrainul este cel mai mare consumator de energie electrică pe cap de locuitor din Asia și a treia țară consumatoare de energie din lume, după Islanda și Norvegia.

Faptul că are multe aparate de aer condiționat pornite pe tot parcursul zilei (este, până la urmă, o țară deșertică) contribuie în mare măsură la acest lucru.

9. Bahrainul a fost una dintre primele națiuni din Golf care a descoperit petrol pe teritoriul său. În 1931 a fost descoperită prima sa rezervă de petrol.

10. Există un consens între istorici conform căruia Bahrainul s-a convertit la islam încă din anul 628, ceea ce l-a transformat într-o națiune islamică cu patru ani înainte de moartea profetului Mahomed.

De fapt, Moscheea Al-Khamis, care datează din anul 692, a fost prima moschee din Bahrain și este una dintre cele mai vechi și mai importante din întreaga lume.

Foto: Bahrain Authority for Culture and Antiquities / Facebook
Foto: Autoritatea pentru Cultură și Antichități din Bahrain / Facebook

11. Bahrainul are o istorie îndelungată în ceea ce privește recoltarea perlelor prin intermediul bancurilor de stridii din Golful Persic. De fapt, pescuitul de perle a fost, pentru o lungă perioadă de timp, principala sa sursă de bogăție.

12. Numele „Bahrain” provine din termenul arab „al-bahrayn”, care înseamnă „două mări”. Care sunt „cele două mări” la care se referă numele țării? Ei bine, acesta este încă un subiect de dezbatere.

Unii cred că termenul se poate referi la golfurile de la est și vest de insula principală, la mările de la nord și sud (care o separă de Iran și, respectiv, Arabia) sau la apa sărată și dulce prezentă deasupra și sub pământ.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu