Holodomor: 13 fotografii șocante din timpul foametei din Ucraina

În perioada 1932-1933, în Ucraina au murit milioane de oameni din cauza politicilor criminale ale lui Iosif Stalin. În acei ani, țara a fost lovită de o foamete atât de grea, încât priveliștea corpurilor emaciate zăcând pe stradă devenise o banalitate.

Ucrainenii numesc această criză Holodomor, care înseamnă „crimă prin înfometare”.

Holodomor: crima ca politică de stat

holodomor_01
Un bărbat prăbușit din cauza înfometării. Harkov, Ucraina, 1933. Foto: Wikimedia

La începutul anilor ’30, întreaga Ucraină a devenit un iad pe pământ. Mii de oameni înfometați au fost forțați să recurgă la canibalism pentru a supraviețui.

Holodomor nu a fost un dezastru natural, ci a fost un plan pus la punct în mod conștient, cu scopul de a-i ucide prin înfometare. Cu doi ani înainte de Holodomor, liderul sovietic, Iosif Stalin, fusese avertizat că Ucraina urma să fie lovită de o foamete cumplită.

holodomor_02
Copiii sapă după cartofi în pământul înghețat. Udachni, Ucraina, 1933. Foto: Wikimedia

Totuși, dictatorul sovietic a ales să nu facă mare lucru pentru a preveni acest dezastru. Era hotărât să industrializeze Uniunea Sovietică și să supună complet Ucraina.

Așadar, deși foametea se apropia, Stalin a continuat să mute muncitorii la oraș, forțându-i să-și părăsească gospodăriile din mediul rural.

holodomor_03
Mulțimea se adună în jurul unui bărbat care a căzut și a murit pe stradă. Ucraina, 1934. Foto: Wikimedia

Când a început foametea din Ucraina, Stalin a luat măsuri menite să înrăutățească situația. A exportat aproape două milioane de tone de alimente din Ucraina, luând astfel puțina hrană pe care oamenii o aveau pentru a supraviețui.

holodomor_05
Gărzile sovietice iau recoltele de la fermierii ucraineni. Mâncarea confiscată va fi distribuită în alte părți din Uniunea Sovietică. Odessa, Ucraina, noiembrie 1932. Foto: Wikimedia

Apoi, le-a interzis localnicilor să se mute în alte părți ale țării. Nu aveau mâncare și nu puteau fugi; tot ce puteau face era să aștepte să moară.

Oamenii își mâncau vecinii

holodomor_06
O femeie trece pe lângă doi oameni care mor de foame în plină stradă. Muribunzii deveniseră o priveliște atât de comună, încât nu mai sensibilizau pe nimeni. Harkov, Ucraina, 1932. Foto: Wikimedia

Oamenii au făcut ce au putut pentru a supraviețui. Bărbații au început să fure, iar femeile, să se prostitueze. Mulți oameni au făcut lucruri și mai rele, greu de închipuit: au recurs la canibalism pentru a se salva.

holodomor_07
Un cărucior plin cu cadavre. Ucraina, circa 1932-1933. Foto: Wikimedia

Viața în timpul Holodomor era atât de aspră, încât 2.500 de oameni au fost arestați și condamnați pentru că și-au mâncat vecinii. Problema era atât de răspândită, încât guvernul sovietic a instalat panouri care îi atenționau pe supraviețuitori:

„Să îți mănânci propriii copii este un act barbar.”

Orori mușamalizate

holodomor_08
Un paznic înarmat stă în fața depozitului de grâne, cu ordin să împuște pe oricine încearcă să fure mâncarea dinăuntru. Circa 1934. Foto: Wikimedia

Pare imposibil să ignori aceste orori, însă Stalin abia dacă a fost interesat de faptul că în Ucraina se murea de foame. Liderul URSS a negat fenomenul timp de ani de zile. Acțiunea de mușamalizare nu s-a limitat la granițele Uniunii Sovietice.

holodomor_09
O familie moare de foame în propria curte. Ucraina, 1933. Foto: Wikimedia

New York Times a publicat articole ample, în care spunea că foametea din Ucraina este „în mare parte, o minciună”. Cel care scrisese așa ceva, Walter Duranty, văzuse el însuși ororile Holodomorului, însă fusese presat să tacă și să mintă.

holodomor_05
O mamă înfometată își ține copilul în brațe. Circa 1933. Foto: Wikimedia

În mod ironic, Duranty a primit Premiul Pulitzer pentru articolul care mușamaliza genocidul. În 1990, însă, New York Times a scris că articolele în care Duranty a negat că în Ucraina oamenii mureau de foame au fost „unele dintre cele mai proaste materiale care au apărut vreodată în acest ziar”.

Holodomor a făcut milioane de victime

holodomor_11
Un „tren roșu” de căruțe este trimis de guvernul sovietic pentru a confisca hrana poporului ucrainean. Oleksiivka, Ucraina, 1932. Foto: Wikimedia

Astăzi, nu există îndoială că foametea din Ucraina a fost real, singurele controverse privesc cifrele exacte. Nimeni nu știe cu siguranță câți oameni au murit.

holodomor_12
O mamă și fiica ei sunt scoase cu forța din casă pe timp de iarnă, la apogeul foametei. Donețk, Ucraina, 1932-1933. Foto: Wikimedia

Cele mai modeste estimări vorbesc de două milioane, în timp ce alte estimări ajung până la peste zece milioane de morți. Pentru cei care neagă Holodomorul, numărul exact a devenit un subiect de dezbateri feroce.

Dar când mor milioane de oameni, numărul exact al acestor victime mai schimbă ceva din dimensiunile tragediei?

holodomor_13
O femeie se prăbușește epuizată în timp ce încerca să urce niște scări. Ucraina, 1933. Foto: Wikimedia

Oricât am dezbate detaliile, este sigur că Ucraina a trecut printr-o oroare greu de imaginat. În doi ani, milioane de oameni au murit în cel mai groaznic mod cu putință: prin înfometare, văzându-și rudele, prietenii și vecinii cum se mâncau unii pe alții.

holodomor_14
La începutul foametei, un muribund pe marginea drumului atrage o mulțime de oameni îngrijorați. Foto: Wikimedia

Se știe, de asemenea, că cei aflați la putere au făcut tot posibilul să înrăutățească situația. Aceste lucruri s-au întâmplat. Holodomorul a avut loc cu adevărat.


În continuare, citește despre Nazino, insula canibalilor – Cea mai sinistră creație a lui Iosif Stalin, apoi descoperă cine l-a mâncat pe Michael Rockefeller, miliardarul dispărut între canibali.

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Elefant.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

6 comentarii la „Holodomor: 13 fotografii șocante din timpul foametei din Ucraina”

 1. Acest articol este propagandă destul de bine gândită dar tot propagandă rămâne.
  Informaţia esenţială care lipseşte din articol este că în 1932-1933 în întreaga lume a fost o recoltă slabă şi, deci, nu aveai de unde să cumperi grâu.
  Informaţia provine din cartea Cunoaşterea inutilă de Jean-François Revel.
  Personal aş vrea să mi se explice ştinţific cum poţi prevedea recolta cu doi ani înainte (altă informaţie lipsă).
  Până când nu voi avea informaţia voi considera că este vorba de o minciună.
  Din punct de vedere practic Stalin a trebuit să aleagă cine să moară: ruşii sau ucrainenii.
  Că a avut ceva cu ucrainenii este clar şi, la fel de clar e că a profitat de situaţie ca să scape de cât mai mulţi dintre ei.

  Nu uitaţi că articolul este scris la ordinul SUA, statul acela carea ne este prieten ş partener şi care vrea gazele noastre pe gratis „ca să avem stabilitate”.
  Adică îi aţâţă pe ruşi ca să ne fure apoi sub pretextul nevoii de stabilitate.

  Nu văd de ce aş crede ce spun americanii despre duşmanii lor.

  Răspunde
  • „Informaţia esenţială care lipseşte din articol este că în 1932-1933 în întreaga lume a fost o recoltă slabă şi, deci, nu aveai de unde să cumperi grâu.” Atunci cum se face că în Ucraina s-au concentrat milioanele de morți? Numiți o singură altă țară care a înregistrat măcar un milion de morți de foame în aceeași perioadă. România, de la o aruncătură de băț de Ucraina, cum de nu a trecut prin Holodomor? Sau poate că asta face parte din „informația esențială, care vă lipsește”? Ori poate că s-au dus americanii în Ucraina și au presărat țara cu milioane de morți, apoi au înscenat niște diorame splendide cu muribunzi, ca să impresioneze posteritatea cu imaginile lor de propagandă ieftină, mai proastă decât a Moscovei. Ce spuneți de ipoteza asta?

   Răspunde
  • @Gheorghe, dacă vezi numai știrile de la antena3 așa judeci ca și cei de acolo. Ce au făcut rușii cu România după război? De ce ne-au luat mâncare de la gură, gazul, petrolul grânele, spunând că trebuie să plătim despăgubire de razboi? Venea la țăran și ii luau recolta direct de pe câmp. A fost propaganda americană? Ma citește niște cărți, nu stai numai pe antena3 că tot prost rămâi.

   Răspunde
 2. Ce rușine, dle Popescu! Vreți să comparați ”propaganda” americană cu propaganda teribilă stalinistă, ceaușistă și putinistă. Comparați o societate deschisă (da, cu multe probleme nerezolvate), dar care oferă accesul la diferite surse de informație și asigură libertatea cuvântului, cu un sistem totalitar, inuman, criminal. Bravo, dle Putin, aveți subalternii fideli nu numai în Rusia autoritară, dar și în România democratică și alte țări occidentale! Pe așa oameni ca Dvs. pragmaticul Vladimir Lenin numea ”Idioții folositori”.

  Răspunde

Lasă un comentariu