fbpx

Holodomor – 13 fotografii șocane din timpul foametei din Ucraina

În 1932 și 1933, milioane de oameni au murit în Ucraina din cauza politicii criminale duse de Iosif Stalin. În acei ani, țara a fost lovită de o foamete atât de cumplită, încât priveliștea corpurilor emaciate zăcând pe stradă a devenit ceva comun. Ucrainenii numesc această criză „Holodomor”, termen care înseamnă „crimă prin înfometare”.

La începutul anilor ’30, întreaga Ucraină a devenit un iad pe pământ, iar mii de oameni înfometați au fost forțați să recurgă la canibalism pentru a supraviețui.

Holodomor: crima ca politică de stat

holodomor_01
Un bărbat prăbușit din cauza înfometării. Harkov, Ucraina, 1933

Holodomor nu a fost un dezastru natural, ci a fost un plan pus la punct în mod conștient, cu scopul de a-i ucide prin înfometare. Cu doi ani înainte de Holodomor, liderul sovietic Iosif Stalin a fost avertizat că Ucraina urma să fie lovită de o foamete cumplită.

holodomor_02
Copiii se chinuie să sape în pământul înghețat după cartofi. Udachni, Ucraina, 1933

Totuși, dictatorul sovietic a ales să nu facă mare lucru pentru a preveni acest dezastrul. Stalin era hotărât să industrializeze Uniunea Sovietică și să supună complet Ucraina. Așadar, deși foametea se apropia, el a continuat să mute muncitorii la oraș, forțându-i să-și părăsească gospodăriile din mediul rural.

holodomor_03
Mulțimea se adună în jurul unui bărbat care a căzut și a murit pe stradă. Ucraina, 1934

Când foametea din Ucraina a început, Stalin a luat măsuri menite să înrăutățească situația. A exportat aproape două milioane de tone de mâncare din Ucraina, luând astfel puțina hrană pe care oamenii o aveau pentru a supraviețui.

holodomor_05
Gărzile sovietice iau recoltele de la fermierii ucraineni. Mâncarea confiscată va fi distribuită în alte părți din Uniunea Sovietică. Odessa, Ucraina, noiembrie 1932

Apoi, le-a interzis localnicilor să se mute în alte părți ale țării. Nu aveau mâncare și nu puteau fugi – tot ce puteau face era să aștepte să moară.

Oamenii își mâncau vecinii

holodomor_06
O femeie trece pe lângă doi oameni care mor de foame în plină stradă. În acest moment, muribunzii au devenit o priveliște atât de comună, încât nu mai sensibilizează pe nimeni. Harkov, Ucraina, 1932

Oamenii au făcut ce au putut pentru a supraviețui. Bărbații au început să fure, iar femeile, să se prostitueze. Mulți oameni au făcut lucruri și mai rele, de neînchipuit.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Unii au recurs la canibalism pentru a se salva.

holodomor_07
Un cărucior plin cu cadavre. Ucraina, circa 1932-1933

Viața în timpul Holodomor era atât de aspră, încât 2.500 de oameni au fost arestați și condamnați fiindcă își mâncaseră vecinii. Problema era atât de răspândită, încât guvernul sovietic a instalat panouri care îi atenționau pe supraviețuitori:

„Să îți mănânci propriii copii este un act barbar.”

Orori mușamalizate

holodomor_08
Un paznic înarmat stă în fața depozitului de grâne, gata să împuște pe oricine ar încerca să fure mâncarea dinăuntru. Circa 1934

Pare imposibil să ignori aceste orori, însă Stalin abia dacă a fost interesat de faptul că în Ucraina se murea de foame. El a negat fenomenul timp de ani de zile. Acțiunea de mușamalizare nu a avut loc doar în URSS.

holodomor_09
O familie moare de foame în propria curte. Ucraina, 1933

New York Times a publicat articole ample, în care spunea că foametea din Ucraina este „în mare parte o minciună”. Cel care scrisese așa ceva, Walter Duranty, văzuse el însuși ororile Holodomorului – însă fusese presat să tacă și să mintă.

holodomor_05
O mamă înfometată își ține copilul în brațe. Circa 1933

În mod ironic, Duranty a primit Premiul Pulitzer pentru articolul care mușamaliza genocidul.

Holodomor a făcut milioane de victime

holodomor_11
Un „tren roșu” de căruțe este trimis de guvernul sovietic pentru a confisca hrana poporului ucrainean. Oleksiivka, Ucraina, 1932

Astăzi, nu există îndoială că foametea din Ucraina a fost real. Singurele dezbateri privesc cifrele exacte. Nimeni nu știe cu siguranță câți oameni au murit.

holodomor_12
O mamă și copilul ei sunt scoși cu forța din casă pe timp de iarnă, la apogeul foametei. Donețk, Ucraina, 1932-1933

Cele mai modeste estimări vorbesc de două milioane, în timp ce alte estimări ajung până la peste zece milioane de morți. Pentru cei care neagă Holodomorul, numărul exact a devenit un subiect de dezbateri feroce.

Dar când mor milioane de oameni, numărul acestor milioane schimbă mai schimbă, oare, faptul că a fost vorba de o tragedie?

holodomor_13
O femeie se prăbușește din cauza înfometării în timp ce încerca să urce niște scări. Ucraina, 1933

Oricât am dezbate detaliile, este sigur că Ucraina a trecut printr-o oroare inimaginabilă. Într-o perioadă de doi ani, milioane de oameni au murit în cel mai groaznic mod cu putință: prin înfometare, văzând cum vecinii lor recurgeau la canibalism.

holodomor_14
La începutul foametei, un muribund pe marginea drumului atrage o mulțime de oameni îngrijorați

Se știe, de asemenea, că cei aflați la putere au făcut tot posibilul să înrăutățească situația. Aceste lucruri s-au întâmplat. Holodomorul chiar s-a întâmplat. Deși ar fi putut fi prevenit…


În continuare, citește despre Nazino, insula canibalilor – Cea mai sinistră creație a lui Iosif Stalin, apoi descoperă cine l-a mâncat pe Michael Rockefeller, miliardarul dispărut între canibali.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

 • Gheorghe Popescu spune:

  Acest articol este propagandă destul de bine gândită dar tot propagandă rămâne.
  Informaţia esenţială care lipseşte din articol este că în 1932-1933 în întreaga lume a fost o recoltă slabă şi, deci, nu aveai de unde să cumperi grâu.
  Informaţia provine din cartea Cunoaşterea inutilă de Jean-François Revel.
  Personal aş vrea să mi se explice ştinţific cum poţi prevedea recolta cu doi ani înainte (altă informaţie lipsă).
  Până când nu voi avea informaţia voi considera că este vorba de o minciună.
  Din punct de vedere practic Stalin a trebuit să aleagă cine să moară: ruşii sau ucrainenii.
  Că a avut ceva cu ucrainenii este clar şi, la fel de clar e că a profitat de situaţie ca să scape de cât mai mulţi dintre ei.

  Nu uitaţi că articolul este scris la ordinul SUA, statul acela carea ne este prieten ş partener şi care vrea gazele noastre pe gratis “ca să avem stabilitate”.
  Adică îi aţâţă pe ruşi ca să ne fure apoi sub pretextul nevoii de stabilitate.

  Nu văd de ce aş crede ce spun americanii despre duşmanii lor.

  • Incredibilia.ro spune:

   „Informaţia esenţială care lipseşte din articol este că în 1932-1933 în întreaga lume a fost o recoltă slabă şi, deci, nu aveai de unde să cumperi grâu.” Atunci cum se face că în Ucraina s-au concentrat milioanele de morți? Numiți o singură altă țară care a înregistrat măcar un milion de morți de foame în aceeași perioadă. România, de la o aruncătură de băț de Ucraina, cum de nu a trecut prin Holodomor? Sau poate că asta face parte din „informația esențială, care vă lipsește”? Ori poate că s-au dus americanii în Ucraina și au presărat țara cu milioane de morți, apoi au înscenat niște diorame splendide cu muribunzi, ca să impresioneze posteritatea cu imaginile lor de propagandă ieftină, mai proastă decât a Moscovei. Ce spuneți de ipoteza asta?

  • Serban Nicu spune:

   Un comentariu corect si la obiect …….

 • Sergiu Cușnir spune:

  Ce rușine, dle Popescu! Vreți să comparați ”propaganda” americană cu propaganda teribilă stalinistă, ceaușistă și putinistă. Comparați o societate deschisă (da, cu multe probleme nerezolvate), dar care oferă accesul la diferite surse de informație și asigură libertatea cuvântului, cu un sistem totalitar, inuman, criminal. Bravo, dle Putin, aveți subalternii fideli nu numai în Rusia autoritară, dar și în România democratică și alte țări occidentale! Pe așa oameni ca Dvs. pragmaticul Vladimir Lenin numea ”Idioții folositori”.

 • >