Cine l-a mâncat pe Michael Rockefeller? Miliardarul dispărut între canibali

La începutul anilor ’60, Michael Rockefeller a dispărut în Papua Noua Guinee. A fost un eveniment care a șocat întreaga lume. Recent, s-a dovedit că adevărata soartă a moștenitorului averii Standard Oil a fost mult mai cruntă decât și-ar fi putut imagina cineva.

Michael Rockefeller, fiul lui Nelson Rockefeller, guvernator al Statului New York, a venit pe lume în 1938. Era ultimul născut într-o dinastie de miliardari fondată de stră-străbunicul lui, John D. Rockefeller, probabil cel mai bogat om care a trăit vreodată.

Deși tatăl lui se aștepta ca Michael să-l urmeze și să se ocupe de afacerile ale familiei, tânărul era o fire mai tăcută, cu înclinații artistice. Când a absolvit de la Universitatea Harvard, în 1960, Michael a vrut să facă ceva mai palpitant decât să conducă ședințe în birouri.

Michael Rockefeller studiază canibalii

Michael Rockefeller
Guvernatorul statului New York, Nelson A. Rockefeller (pe canapea) alături de prima sa soție, Mary Todhunter Clark, și copiii Mary, Anne, Steven, Rodman și Michael (dreapta sus). Foto: Getty Images

Fascinat de arta primitivă, a decis să facă o călătorie în țara care pe atunci se numea Noua Guinee Olandeză și să colecționeze obiecte de artă create de oamenii din tribul Asmat.

Michael călătorise deja foarte mult, locuind în Japonia și în Venezuela mai multe luni la rând, însă acum plănuia să pornească într-o expediție antropologică.

În anii ‘60, autoritățile coloniale olandeze și misionarii se aflau deja în zonă de aproape un deceniu, dar mulți dintre membrii tribului Asmat nu văzuseră încă oameni albi. Michael a format un grup de cercetători care să îl acompanieze în călătoria sa.

Ajuns la fața locului, a vizitat tribul Otsjanep, una dintre cele mai mari comunități Asmat de pe insulă, unde a făcut fotografii și a încercat, fără să reușească, să cumpere de la localnici stâlpi „bisj”, artefacte de lemn cu cioplituri complexe.

Cu toate acestea, nu s-a lăsat descurajat. A descoperit că cei din tribul Asmat păreau să încalce multe dintre normele societății occidentale.

„O țară dincolo de orice închipuire”

La acea vreme, războaiele dintre sate erau la ordinea zilei, iar războinicii Asmat își decapitau adesea dușmanii, iar apoi îi mâncau. În anumite regiuni, bărbații Asmat practicau homosexualitatea, dar și ritualuri masochiste bizare, în timpul cărora își beau unul altuia urina.

„E o țară mai sălbatică și mai izolată decât orice am văzut până acum”, scria Michael Rockefeller în jurnalul său.

Michael Rockefeller
Michael Rockefeller în prima sa expediție în Papua Noua Guinee, în luna mai 1960. Foto: Getty Images

Având contact foarte limitat cu lumea din afară, cei din tribul Asmat credeau că tărâmurile aflate dincolo de insulă erau locuite de spirite, iar atunci când oamenii albi au sosit pe mare, băștinașii i-au privit ca pe niște ființe supranaturale.

După această misiune inițială, Michael a fost încântat. Și-a făcut planuri pentru întocmirea unui studiu antropologic detaliat al băștinașilor Asmat și pentru organizarea unei expoziții cu obiecte de artă create de aceștia. A plecat din nou în Noua Guinee în 1961, alături de o echipă de antropologi olandezi.

Soarta… crudă a lui Michael Rockefeller

Michael Rockefeller
Coasta sudică a Noii Guinee, unde a dispărut Michael Rockefeller. Foto: Getty Images

Din cauza unei furtuni, ambarcațiunea s-a răsturnat în apropiere de mal. Deși se aflau la 19 kilometri de țărm, Rockefeller i-a fi spus unui antropolog din expediție: „Cred că pot ajunge la mal”, iar apoi s-a lăsat dus de ape. Nu a mai fost văzut niciodată.

Dat fiind că Michael Rockefeller făcea parte dintr-o familie înstărită și apropiată cercurilor politice, au fost investite resurse imense în operațiunea de căutare. Vapoare, avioane și elicoptere au „pieptănat” regiunea, căutându-l pe Michael și orice indicii despre soarta lui.

Nelson Rockefeller și soția sa au zburat în Papua Noua Guinee, pentru a ajuta în operațiunile ca căutare. Deși cei din familia Rockefeller aveau o speranță că își vor găsi fiul într-un final, au părăsit insula în aceeași zi.

Două săptămâni mai târziu, olandezii au sistat căutările, Michael fiind declarat decedat. Cauza oficială a morții: înecul.

Moartea lui Michael Rockefeller a făcut senzație în presa vremii. În scurt timp, ziarele au început să speculeze cu privire la soarta lui: unele susțineau că tânărul ar fi fost mâncat de canibali, altele puneau tragedia pe seama rechinilor.

Adevărul sinistru iese la iveală

Michael Rockefeller
Membri ai tribului Asmat într-o canoe. Foto: Getty Images

În 2014, Carl Hoffman, reporter National Geographic, a avansat ipoteza că băștinașii Asmat l-au ucis pe Michael Rockefeller.

Doi misionari olandezi care fuseseră pe insulă, care trăiseră ani de zile în sânul comunității Asmat și care vorbeau limba lor, au povestit autorităților locale că băștinașii le-au spus că unii dintre ei îl uciseseră pe Michael Rockefeller.

Anul următor, ofițerul de poliție trimis să investigheze cazul a ajuns la aceeași concluzie și chiar a intrat în posesia unui craniu despre care băștinașii susțineau că era al lui Michael.

În 1962, olandezii pierduseră deja jumătate din teritoriul lor din Papua Noua Guinee în favoarea noului stat Indonezia și se temeau că, dacă lumea va crede că nu puteau ține în frâu populația băștinașă, își vor pierde repede și ultimele posesiuni.

Carl Hoffman a ajuns la concluzia ca uciderea lui Michael a fost o răzbunare. Iată de ce: în 1957, între triburile Asmat Otsjanep și Omadesep a avut loc un masacru, soldat cu zeci de victime.

Guvernul colonial olandez a trimis la fața locului oameni înarmați, care au deschis focul, ucigând patru „jeus”, lideri războinici.

Omul alb trebuie să moară

Michael Rockefeller
Bărbați din tribul Asmat într-o sală de adunări. Foto: Getty Images

Potrivit misionarului olandez care a auzit povestea pentru prima dată, băștinașii l-au zărit pe Michael înotând spre mal (după naufragiu) și au crezut este un crocodil sau un alt animal; abia apoi l-au identificat ca fiind un „tuan”, adică om alb.

Din păcate pentru Michael, oamenii pe care i-a întâlnit erau „jeus” și urmași ai celor uciși de olandezi. Se pare că unul dintre ei ar fi spus:

„Trib al lui Otsjanep, vorbești întotdeauna despre vânătoarea de tuan. Ei bine, asta este șansa ta!”

Deși ezitanți la început, în special din cauza fricii, băștinașii l-au străpuns cu sulițele și l-au ucis. Apoi, l-au decapitat și i-au mâncat creierul, într-un ritual de victorie.

La urmă, au gătit și au mâncat restul trupului. Oasele coapselor le-au transformat în pumnale și tibiile în unelte de pescuit. Sângele i-a fost strâns și oamenii tribului l-au folosit în timpul dansurilor rituale.

„Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”

Michael Rockefeller
Așa decorează tribul Asmat craniile dușmanilor. Foto: Getty Images

În sistemul lor religios, credeau că restabilesc echilibrul în lume. Tribul omului alb ucisese patru dintre semenii lor, iar acum era nevoie să plătească potrivit legilor naturii și să-i absoarbă puterea care le fusese furată.

Curând, însă, aveau să regrete această decizie. Căutarea care a urmat după uciderea lui Michael Rockefeller a fost un coșmar pentru tribul Asmat. Cei mai mulți dintre băștinași nu văzuseră niciodată un avion sau un elicopter.

Imediat după acest incident, regiunea a fost „măturată” de o epidemie teribilă de holeră. Băștinașii Asmat au văzut-o ca pe un semn de răzbunare a spiritelor pentru uciderea lui Michael.

Deși mulți localnici i-au spus aceeași poveste lui Hoffman, niciunul dintre cei legați prin rudenie de ucigași nu a recunoscut fapta, susținând doar că era „o poveste auzită”.

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Elefant.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Cine l-a mâncat pe Michael Rockefeller? Miliardarul dispărut între canibali”

Lasă un comentariu