fbpx

Cine l-a mâncat pe Michael Rockefeller? Miliardarul dispărut între canibali

La începutul anilor ’60, Michael Rockefeller a dispărut în Papua Noua Guinee. A fost un eveniment care a șocat întreaga națiune americană. Recent, s-a dovedit că adevărata soartă a moștenitorului averii Standard Oil a fost mult mai șocantă decât și-ar fi putut imagina cineva.

Michael Rockefeller, fiul lui Nelson Rockefeller, guvernator al Statului New York, s-a născut în 1938. Era ultimul născut într-o dinastie de miliardari fondată de stră-străbunicul lui, John D. Rockefeller, probabil cel mai bogat om care a trăit vreodată.

Deși tatăl lui se aștepta ca fiul său să-l urmeze și să se ocupe de vastele afaceri ale familiei, Michael era o fire mai tăcută, cu înclinații artistice. Când a absolvit de la Universitatea Harvard, în 1960, Michael a vrut să facă ceva mai palpitant decât să conducă ședințe în birouri.

Michael Rockefeller studiază canibalii

Michael Rockefeller
Guvernatorul statului New York, Nelson A. Rockefeller (pe canapea) alături de prima sa soție, Mary Todhunter Clark, și copiii Mary, Anne, Steven, Rodman și Michael (dreapta sus)

Îndrăgostit de arta primitivă, el a decis să facă o călătorie în țara care pe atunci se numea Noua Guinee Olandeză și să colecționeze arta tribului Asmat, populație băștinașă. Michael călătorise deja foarte mult, locuind în Japonia și în Venezuela mai multe luni la rând, însă acum plănuia să pornească într-o expediție antropologică.

În anii ‘60, autoritățile coloniale olandeze și misionarii se aflau deja în zonă de aproape un deceniu, dar mulți dintre membrii tribului Asmat nu văzuseră încă oameni albi. Michael a format un grup de cercetători care să-l acompanieze în călătoria sa.

Ajuns la fața locului, a vizitat tribul Otsjanep, una dintre cele mai mari comunități Asmat de pe insulă, unde a făcut fotografii și a încercat, fără să reușească, să cumpere de la localnici stâlpi bisj, artefacte de lemn cu cioplituri complexe.

Cu toate acestea, nu s-a lăsat descurajat. A descoperit că cei din tribul Asmat păreau să încalce multe dintre normele societății occidentale.

„O țară dincolo de orice închipuire”

Michael Rockefeller
Michael Rockefeller în prima sa expediție în Papua Noua Guinee, în luna mai 1960

La acea vreme, războaiele dintre sate erau la ordinea zilei, iar războinicii Asmat își decapitau adesea dușmanii, iar apoi îi mâncau. În anumite regiuni, bărbații Asmat practicau homosexualitatea, dar și ritualuri masochiste bizare, în timpul cărora își beau unul altuia urina.

„E o țară mai sălbatică și mai izolată decât orice am văzut până acum”, scria Michael Rockefeller în jurnalul său.

Având contact foarte limitat cu lumea din afară, cei din tribul Asmat credeau că tărâmurile aflate dincolo de insulă erau locuite de spirite, iar atunci când oamenii albi au sosit pe mare, băștinașii i-au privit ca pe niște ființe supranaturale.

După această misiune inițială, Michael a fost încântat. El și-a făcut planuri pentru întocmirea unui studiu antropologic detaliat al băștinașilor Asmat și pentru o expoziție a artei lor în muzeul tatălui său. A plecat din nou în Noua Guinee în 1961, alături de o echipă de antropologi olandezi.

Soarta… crudă a lui Michael Rockefeller

Michael Rockefeller
Coasta sudică a Noii Guinee, unde a dispărut Michael Rockefeller

Din cauza unei furtuni, ambarcațiunea expediției s-a răsturnat în apropiere de mal. Deși se aflau la 19 kilometri de țărm, Rockefeller i-a fi spus unui antropolog din expediție: „Cred că pot ajunge la mal”, iar apoi s-a lăsat dus de ape, înotând spre mal. N-a mai fost văzut niciodată.

Dat fiind că Michael Rockefeller făcea parte dintr-o familie înstărită și apropiată cercurilor politice, au fost investite resurse imense în operațiunea de căutare. Vapoare, avioane și elicoptere au „pieptănat” regiunea, căutându-l pe Michael și orice indicii despre soarta lui.

Nelson Rockefeller și soția sa au zburat în Papua Noua Guinee, pentru a ajuta în operațiunile ca căutare. Deși cei din familia Rockefeller aveau o speranță că-și vor găsi fiul într-un final, au părăsit insula în aceeași zi.

Două săptămâni mai târziu, olandezii au sistat căutările, Michael fiind declarat decedat. Cauza oficială a morții: înecul.

Moartea lui Michael Rockefeller a făcut senzație în presa vremii. În scurt timp, ziarele au început să speculeze cu privire la soarta lui Michael: unele susțineau că tânărul ar fi fost mâncat de canibali, altele puneau tragedia pe seama rechinilor.

Adevărul sinistru iese la iveală

Michael Rockefeller
Membri ai tribului Asmat într-o canoe

În 2014, Carl Hoffman, reporter National Geographic a avansat ipoteza că băștinașii Asmat l-au ucis pe Michael Rockefeller. Doi misionari olandezi care fuseseră pe insulă, trăiseră ani de zile în sânul comunității Asmat și care vorbeau limba lor, au povestit autorităților locale că băștinașii le-au spus că unii dintre ei îl uciseseră pe Michael Rockefeller.

Ofițerul de poliție trimis să investigheze anul următor a ajuns la aceeași concluzie și chiar a intrat în posesia unui craniu despre care băștinașii susțineau că era al lui Michael.

În 1962, deja olandezii pierduseră jumătate din teritoriul lor din Papua Noua Guinee în favoarea noului stat Indonezia și se temeau că, dacă lumea va crede că nu puteau ține în frâu populația băștinașă, își vor pierde repede și ultimele posesiuni.

Carl Hoffman a ajuns la concluzia ca uciderea lui Michael a fost o răzbunare. Iată de ce: în 1957, între triburile Asmat Otsjanep și Omadesep a avut loc un masacru, soldat cu zeci de victime.

Guvernul colonial olandez a trimis oameni înarmați la fața locului care au deschis focul, ucigând patru jeus  – lideri războinici.

Omul alb trebuie să moară

Michael Rockefeller
Bărbați din tribul Asmat într-o sală de adunări

Potrivit misionarului olandez care a auzit povestea pentru prima dată, băștinașii l-au pe Michael înotând spre mal (după naufragiu) și au crezut este un crocodil sau alt animal; abia apoi l-au identificat ca fiind un tuan, adică om alb.

Din păcate pentru Michael, oamenii pe care i-a întâlnit erau jeus și urmași ai celor uciși de olandezi. Se pare că unul dintre ei ar fi spus:

„Trib al lui Otsjanep, vorbești întotdeauna despre vânătoarea de tuan. Ei bine, asta este șansa ta!”

Deși ezitanți la început, în special din cauza fricii, băștinașii l-au străpuns cu sulițele și l-au ucis. Apoi, l-au decapitat și i-au mâncat creierul, într-un ritual de victorie.

La urmă, au gătit și au mâncat restul trupului. Oasele coapselor le-au transformat în pumnale și tibiile în unelte de pescuit. Sângele i-a fost strâns și oamenii tribului l-au folosit în timpul dansurilor rituale.

„Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”

Michael Rockefeller
Așa decorează tribul Asmat craniile dușmanilor

În sistemul lor religios, credeau că restabilesc echilibrul în lume. Tribul omului alb ucisese patru dintre semenii lor, iar acum era nevoie să plătească potrivit legilor naturii și să-i absoarbă puterea care le fusese furată.

Curând, însă, aveau să regrete această decizie. Căutarea care a urmat după uciderea lui Michael Rockefeller fusese un coșmar pentru tribul Asmat. Cei mai mulți dintre băștinași nu văzuseră niciodată un avion sau un elicopter.

Imediat după acest incident, regiunea a fost pustiită de o epidemie teribilă de holeră. Băștinașii Asmat au văzut-o ca pe un semn de răzbunare a spiritelor pentru uciderea lui Michael.

Deși mulți localnici i-au spus aceeași poveste lui Hoffman, niciunul dintre cei legați prin rudenie de ucigași nu a recunoscut fapta, susținând doar că era „o poveste auzită”.


În continuare, află despre 5 cazuri celebre de canibalism din istorie, apoi descoperă povestea inimaginabilă a lui Bernd Brandes, omul care s-a oferit să fie mâncat de un canibal.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

  • Mi-a placut articolul.Sunt informatii pe care nu le stiam.

  • >