fbpx

Teorii ale conspirației: 4 scenarii despre adevărurile pe care le ascund guvernele

Comploturi dovedite ale autorităților și neîncrederea justificată a oamenilor în propriii conducători și în cei care comunică informații au determinat apariția numeroaselor teorii ale conspirației. Istoria este plină de evenimente tragice sau decisive care nu au fost suficient de bine explicate, lăsând loc de interpretări și suspiciuni.

Întrebările rămase fără răspuns, ezitările autorităților și secretomania exagerată și nejustificată i-au făcut pe oameni să se simtă – pe bună dreptate – „duși cu preșul”. Fanteziste sau nu, aceste teorii ale conspirației au un element comun: sentimentul oamenilor că sunt mințiți pe față sau că li se comunică adevăruri trunchiate.

1. H.A.A.R.P., programul care provoacă dezastre naturale

Teorii ale conspiratiei 01

Programul de Cercetare a Frecvențelor Aurorale Active (H.A.A.R.P.) al guvernului SUA este un proiect de cercetare comun al Forțelor Aeriene și al Marinei americane, cu baza în Alaska. Scopul proiectului este să studieze „proprietățile și comportamentul ionosferei, cu accent pe folosirea ei pentru a facilita comunicarea și sistemele de supraveghere în scopuri civile și de apărare”.

Deși, la o primă vedere, pare inofensiv, acest program a fost subiectul multor teorii ale conspirației. Scepticii cred că H.A.A.R.P. folosește niște dispozitive foarte puternice, cu ajutorul cărora guvernul american controlează fenomenele naturale.

Adepții teoriilor conspirației cred că programul a cauzat multe dintre cutremurele, inundațiile, secetele, uraganele și furtunile din ultimii ani. Cutremurele din Haiti și Japonia sunt cele mai recente exemple, spun scepticii.

Ar putea părea exagerat, însă cei care cred aceste teorii ale conspirației spun că tehnologiile folosite de guvernul american chiar au puterea de a provoca dezastre naturale. Se pare că aceste tehnologii pot încălzi ionosfera, perturbând curenții atmosferici, polii magnetici ai Pământului și clima.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Teoria privitoare la acest program pune pe seama H.A.A.R.P. fenomenele climatice bizare și dezastrele naturale care au avut loc încă din anii ’80.

2. Illuminati și Noua Ordine Mondială

Teorii ale conspiratiei 02

Societățile secrete precum Illuminati sunt înconjurate de o multitudine de teorii ale conspirației. Încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, această organizație face obiectul multor suspiciuni.

Una dintre teorii spune că lumea este condusă de un grup restrâns de elite internaționale, care trag sforile în guverne, organizațiile media și în industrie. Societatea Illuminati este formată din industriași foarte bogați, care folosesc băncile pentru a domina națiunile.

Aceștia sunt responsabili pentru fiecare război și eveniment major și au un singur scop: instaurarea Noii Ordini Mondiale. „Noua Ordine Mondială” este o expresie popularizată de oameni de stat precum Woodrow Wilson și Winston Churchill. Ea face referire la o nouă epocă a istoriei, cea de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Termenul descria posibilitatea de a instaura o guvernare globală în beneficiul cetățenilor. În această logică au fost înființate organizații precum ONU și Banca Mondială. În viziunea celor care cred în teorii ale conspirației, Noua Ordine Mondială înseamnă instalarea unui guvern mondial totalitar.

Evenimentele politice și financiare (războaie, dezastre naturale, sărăcie, inflație, crize financiare) din trecut și prezent sunt văzute ca niște pași spre această dominație globală. Așadar, membrii Illuminati sunt suspectați că se întâlnesc în fiecare an pentru a pune la cale instalarea acestui regim totalitar.

3. Teorii ale conspirației privind controlul populației

Teorii ale conspiratiei 03

„Controlul populației” este un termen care desemnează diversele metode prin care guvernele lumii caută să limiteze numărul de oameni de pe Pământ. Astfel, guvernele vor să se asigure că numărul de oameni nu depășește capacitatea de susținere a planetei.

Adepții teoriilor conspirației au numeroase motive să creadă în această idee. Mai întâi, ei cred că arme precum H.A.A.R.P. sunt folosite pentru a crea dezastre naturale și că războaiele sunt încurajate pentru depopularea țărilor.

În al doilea rând, teoria este susținută de convingerea că bolile au fost create în laboratoare și „dezlănțuite” asupra cetățenilor. De exemplu, mulți cred că Organizația Mondială a Sănătății și serviciile secrete ale statelor dominante au obținut virusul HIV prin inginerii genetice, în 1974.

Mulți cred că există vaccinuri pentru boli precum cancerul, însă companiile farmaceutice și guvernele nu vor să le facă publice. Scopul? Atât scăderea populației, cât și profitul uriaș generat de cercetările legate de cancer.

Multe dintre aceste aserțiuni nu sunt susținute de nicio dovadă concretă. Totuși, nu există nici dovezi cum că ele ar fi complet eronate. Astfel, probabil că vom mai auzi multe teorii ale conspirației legate de acest subiect.

4. Atentatele din 11 septembrie 2001

Teorii ale conspiratiei 04

Deși au trecut aproape două decenii de când au fost enunțate, teoriile privind atentatele din 11 septembrie 2001 sunt încă foarte populare. Există multe scenarii despre atacuri, cele mai radicale teorii ale conspirației susținând că guvernul SUA a permis intenționat atacurile.

În linii mari, teoria spune că președintele George W. Bush știa că atacurile erau iminente, însă a ales să nu facă nimic. Mai apoi, le-a folosit ca pretext pentru invaziile din Orientul Mijlociu.

Scepticii au cerut redeschiderea investigației

Există mai multe probe convingătoare în sprijinul acestei teorii, lansate de Mișcarea pentru aflarea adevărului despre 9/11.

În primul rând, scepticii cred că forțele aeriene au fost ținute departe în mod intenționat în ziua atacului. În plus, cercetări serioase au demonstrat că prăbușirea turnurilor gemene a fost o demolare controlată.

Asta înseamnă că impactul avioanelor nu ar fi fost cauza prăbușirii turnurilor. Ce i-a făcut pe oameni să creadă această ipoteză? În primul rând, a fost vorba de modul în care turnurile s-au prăbușit.

Teorii ale conspirației 4 scenarii despre adevărurile pe care le ascund guvernele FEATURED_compressed
Avionul care a lovit Pentagonul (conform raportului comisiei care a investigat evenimentele), a făcut pagube nesemnificative, iar epava pare să fi dispărut în totalitate de la locul prăbușirii. În aceste condiții, s-a născut o întrebare legitimă: a fost un avion de pasageri, o dronă de mici dimensiuni sau o rachetă militară?

În al doilea rând, în filmările realizate în timpul tragediei se văd coloane de fum care ies de la alte niveluri ale clădirii, care nu fuseseră lovite de avioane. De asemenea, a treia clădire din complexul World Trade Center care s-a prăbușit în ziua atacurilor (clădirea 7) a fost distrusă în totalitate fără a fi lovită de vreo aeronavă. Cum? Oficial, nimeni nu știe…

Mai mult, analiza arhitecturală confirmă că avioanele nu ar fi avut forța să dărâme turnurile, iar martorii susțin că au auzit explozii înainte de atacuri. Conform adepților acestor teorii ale conspirației, și celelalte două atacuri (cel de la Pentagon și cel de pe zborul 93) au fost înscenate.

Este evident că urmele coliziunii de la Pentagon nu corespund cu mărimea aeronavei despre care se afirmă că a lovit clădirea guvernamentală. În plus, zona Pentagonului care a fost lovită se afla în renovare, ceea ce unora li se pare suspect.

Cât despre zborul 93, circulă teorii conform cărora avionul a fost doborât intenționat, că pasagerii au fost răpiți și uciși și că totul a fost mușamalizat.


Dacă te pasionează acest subiect, îți recomandăm să citești și 10 exemple în care teoria conspirației s-a adeverit, iar apoi să citești despre teoria Pământului plat și bazele celei mai ciudate teorii ale conspirației de pe internet.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Hornet Natalia spune:

    Interesant ! Adevarul…nu se va afla !

  • >