5 miliardari excentrici și obiceiurile lor ciudate

Un lucru este clar: cu toții ne dorim bani. Avem nevoie de bani și acesta este motivul pentru care ne petrecem majoritatea timpului muncind și făcând lucruri care nu întotdeauna ne plac în mod deosebit.

Prin muncă sau speculă, unii oameni reușesc să acumuleze averi colosale și să-și asigure confortul financiar. Dar a avea bani nu înseamnă neapărat a avea o viață liniștită.

Se spune că banii sunt sursa tuturor relelor, dar acești miliardari excentrici demonstrează că „ochiul dracului” este și izvor de nebunie.

1

Howard Hughes și frica de germeni

Miliardari excentrici - Howard Hughes
Howerd Hughes alături de un avion pe care l-a proiectat. Foto: Smithsonian Magazine

Puțini oameni bogați se încadrează în categoria „miliardari excentrici” mai bine ca Howard Hughes. Neînfricat și obsedat de succes, Hughes avea multe comportamente ieșite din comun, dar niciunul dintre ele nu a fost mai bizar decât germofobia sa exagerată.

Se pare că frica de boli i se trăgea din copilărie și îi fusese indusă chiar de mama lui. Mama lui Hughes era atât de înspăimântată de poliomielită, încât monitoriza atent fiecare aspect din viața fiului ei.

Devenit adult, Hughes n-a reușit să depășească fricile mamei sale; dimpotrivă, le-a exacerbat. Fobia miliardarului s-a agravat atât de mult, încât Hughes și-a petrecut ultimii 20 de ani din viață în izolare completă.

În 1947 a avut loc unul dintre cele mai bizare episoade din viața lui. În luna decembrie, Hughes le-a spus ajutoarelor lui că vrea să vizioneze niște filme într-un studio.

Miliardarul a intrat în studio și nu a mai ieșit de acolo timp de patru luni. În tot acest timp, stătea fixat pe scaun și se uita în gol, rulând film după film.

Mânca în special ciocolată și lapte și nu lăsa pe nimeni să se apropie de el. A ieșit de acolo abia în primăvara lui 1948, arătând groaznic. Nu se spălase de săptămâni întregi și arăta total răvășit.

Dar episoadele de izolare ale lui Hughes au continuat. Obișnuia să stea singur în camere de hotel întunecate, înconjurat de cutii de șervețele. Dădea dispoziții ca nimeni să nu se atingă de el și își ardea hainele dacă cineva din jurul lui se îmbolnăvea.

Viața tumultuoasă a miliardarului american a devenit și subiect de film. În 2004, actorul Leonardo DiCaprio a jucat rolul lui Hughes în filmul „Aviatorul”, recompensat cu cinci Premii Oscar.

2

Ingvar Kampard, miliardarul care se îmbrăca de la second-hand

Când vine vorba de miliardari excentrici, trebuie să îl menționăm și pe Ingvar Kampard, fondatorul lanțului de magazine IKEA.

În timp ce bogații lumii cheltuie averi pe modul în care arată și în special pe haine, Ingvar Kampard, care a murit în 2018, și-a propus să cheltuie cât mai puțin pe îmbrăcăminte.

Miliardari excentrici - Ingvar Kampard
Cu 40 de miliarde de dolari în conturi, „părintele” IKEA prefera să poarte haine la mâna a doua. Foto: whatsthefuzzabout.wordpress.com

Deși avea o avere de peste 40 de miliarde de dolari, Kampard își cumpăra aproape toate hainele din magazine second-hand.

„Cred că toate hainele pe care le port acum sunt cumpărate de la second-hand. Asta înseamnă că vreau să fiu un exemplu”, a spus Kampard într-un interviu pentru canalul de televiziune suedez TV4.

Miliardarul suedez era atât de zgârcit, încât se tundea în cele mai ieftine locuri și obișnuia să ia din restaurante pliculețe cu sare și piper.

3

Jocelyn Wildenstein, frumusețea desfigurată de operații estetice

Operațiile estetice nu sunt ceva ieșit din comun, mai ales la oamenii potenți financiar. Dar Jocelyn Wildenstein a mers atât de departe, încât aproape că nu mai arată a om.

Jocelyn Wildenstein s-a născut în 1940 în Elveția, iar în 1978 s-a căsătorit cu Alec Wildenstein, un miliardar american. Căsătoria celor doi s-a terminat cu scandal, după ce Jocelyn și-a surprins soțul în pat cu un fotomodel de doar 19 ani.

În urma divorțului, Jocelyn a obținut colosala sumă de 2.3 miliarde de dolari. Apoi, a început să cheltuie „sume obscene” ca să își schimbe înfățișarea.

Jocelyn

Presa de scandal vehiculează că, de-a lungul timpului, în buzunarele chirurgilor lui Wildenstein au ajuns patru milioane de dolari. Dar, în loc să-și facă un lifting facial sau o liposucție, Wildenstein a ales să arate ca o… pisică.

Motivul pentru care a făcut asta rămâne la nivel de speculații, dar multitudinea de operații estetice a făcut-o să arate monstruos.

4

Robert Klark Graham și eugenia

Miliardari excentrici - Robert Klark Graham
Robert Klark Graham a creat o bancă de spermă dedicată geniilor și savanților cu realizări extraordinare. Foto: The Savoisien

Robert Klark Graham și-a făcut averea creând lentile securizate pentru ochelari și și-a cheltuit-o pe unul dintre cele mai bizare proiecte de eugenie din lume.

La finalul anilor ’70, Graham a înființat „Repository for Germinal Choice”, o bancă de spermă al cărei scop era crearea de copii geniali. Graham credea că-și va atinge scopul colectând spermă doar de la laureați ai Premiului Nobel.

Deși s-a speculat mult cu privire la identitatea donatorilor, singurul căruia i se cunoaște identitatea este William Shockley, laureat al Premiului Nobel pentru fizică.

Primul copil conceput în urma acestui proiect a fost o fetiță născută pe 19 aprilie 1982, despre a cărei viață nu se știe nimic. Se pare că, la momentul morții lui Graham, banca „produsese” 22 de copii, dar identitățile lor sunt învăluite în mister.

După ce Graham a decedat, banca a fost preluată de Floyd Kimble, un om de afaceri de Ohio. După moartea acestuia din urmă, în 1998, moștenitorii au decis să închidă afacerea.

5

Șeicul al cărui nume s-a văzut din spațiu

Miliardari excentrici - Hamad
Este evident că Hamad a vrut să transmită un mesaj. Foto: Google Earth

Șeicul Hamad Bin Hamdan Al Nahyan, membru al familiei regale din Abu Dhabi, este – probabil – unul dintre cei mai megalomani miliardari excentrici. Hamad are o avere estimată la 22.5 miliarde de dolari și, aparent, nu mai știe pe ce să dea banii.

În 2011, șeicul a decis să angajeze o echipă care să-i inscripționeze numele pe insula Al Futaisi, care îi aparține. Bineînțeles, inscripția trebuia să fie demnă de un miliardar și să poată fi văzută din spațiu.

Așa a apărut, pe insula Al Futaisi, numele „HAMAD”, scris cu majuscule de un kilometru. Unele tabloide spun că operațiunea l-a costat pe Hamad aproximativ 22 de milioane de dolari.

Timp de câțiva ani, inscripția a putut fi văzută cu aplicația Google Earth. În 2013, din motive necunoscute, șeicul a ordonat ștergerea inscripției de pe plajă.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

„Cartea banilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu