Recordurile naturii extreme – 20 de locuri extraordinare de pe planeta Pământ

Planeta noastră este plină de locuri extraordinare, unele de o frumusețe care-ți taie respirația, altele total neprimitoare. Oricum ar fi, aceste locuri se disting de restul lumii. Iată câteva dintre ele:

1

Cel mai rece loc din lume

Statia Vostok
Foto: Pinterest

Cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată pe Pământ a fost de -89,2°C, pe 21 iulie 1983, la Vostok, o stație sovietică de cercetare din mijlocul Antarcticii.

2

Cel mai fierbinte loc din lume

Valea Mortii
Foto: CBS

Conform Organizației Meteorologice Mondiale, cea mai ridicată temperatură din istorie s-a înregistrat în Valea Morții, în 1913: 56,6°C.

Tot în Valea Morții se petrece un fenomen unic în lume: mai multe roci de dimensiuni mari se mișcă încet și lasă urme lungi pe solul. Totul se petrece fără vreo intervenție umană sau animală.

Dacă vrei să afli mai multe, îți recomandăm Misterul pietrelor mișcătoare din Valea Morții.

3

Locuri extraordinare - Cel mai umed loc din lume

Mawsynram
Foto: Buzzfeed

Mawsynram, un sat situat în Nord-Estul Indiei, înregistrează precipitații medii anuale de 11872 mm (11m87cm).

Potrivit Guinness World Records, în 1985 în Mawsynram s-au înregistrat precipitații de 26.000 mm.

4

Cel mai arid loc din lume

Desertul Atacama
Foto: Pinterest

Timp de 37 de ani, în Deșertul Atacama a plouat doar de patru ori. Media anuală a precipitațiilor este de sub 1 mm, iar la unele stații meteo nu s-a înregistrat niciun strop de ploaie de când se fac măsurători.

În anumite zone, între 1570 și 1970 nu s-a înregistrat nicio ploaie torențială.

5

Localitatea cu cel mai lung nume

Localitate
Foto: Amazopedia

Un nume din 85 de litere, care în limba maori înseamnă „Vârful unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care s-a cățărat pe munți și a înghițit pământ, i-a cântat la fluier iubitei sale”.

Localitatea cu acest nume complicat se află în Noua Zeelandă.

6

Cel mai vântos loc din lume

Commonwealth Bay
Foto: Pinterest

În lunile de iarnă din Commonwealth Bay, o masă densă de aer înghețat, cunoscută drept vântul katabatic, formează vânturi de până la 240 km/oră.

7

Cel mai activ vulcan din lume

Kilauea
Foto: Getty Images

În 1983, vulcanul Kilauea a erupt în partea sudică a insulei Hawaii, iar de atunci nu s-a oprit! A distrus peste 200 de case, dar a creat peste 220 de hectare de pământ nou.

8

Cel mai înzăpezit loc din lume

Paradise
Foto: Pinterest

Numele locului este înșelător. În Paradise, o stațiune de pe Muntele Rainier, SUA, a înregistrat în iarna anului 1971, un strat de zăpadă de 28,5 metri! Ninsoarea anuală minimă a fost de 8 metri, în iarna 1939 – 1940.

9

Cel mai plat loc din lume

Uyuni
Foto: Wikimedia

Cu o suprafață de 10.500 de kilometri pătrați, Salar de Uyuni este cel mai plat loc din lume, înălțimea sa variind cu mai puțin de un metru pe întreaga suprafață.

Datorită acestui lucru, agențiile spațiale folosesc Salar de Uyuni pentru a calibra altimetrele de pe sateliți.

10

Cel mai populat loc din lume

Tokyo
Foto: The Culture Trip

În 2018, populația zonei metropolitane Tokyo era de 37,2 milioane, cea mai mare populație înregistrată vreodată într-un singur oraș.

11

Cea mai mică insulă din lume

Bishop Rock
Foto: The Telegraph

Bishop Rock are aproximativ 730 de metri pătrați și se află la 45 de kilometri de coasta sud-vestică a peninsulei Cornish, din Anglia.

12

Cea mai izolată insulă din lume

Tristan da Cunha
Foto: Thrillist

Orașul cel mai apropiat de Tristan da Cunha este Cape Town, situat la aproape 2.800 de kilometri depărtare, în Africa de Sud.

13

Cel mai friguros loc populat din lume

Oymyakon
Foto: Pinterest

Iarna, temperaturile din Oimiakon, cel mai friguros oraș din lume, scad până la -50°C, iar cea mai scăzută temperatură înregistrată aici a fost de -71,2°C, în 1924.

14

Cea mai mare altitudine din lume

Everest
Foto: Pinterest

Cu o altitudine de 8848 metri, Everestul a fost numit după George Everest, topograful general al Indiei între 1830 și 1843.

15

Punctul cel mai îndepărtat de centrul Pământului

Chimborazo
Foto: World Experts

În timp ce Everestul este cel mai înalt punct măsurat de la nivelul mării, Chimborazo (Ecuador) este punctul cel mai îndepărtat de centrul Pământului.

16

Cea mai mică altitudine din lume

Marea Moarta
Foto: Communal News

Marea Moartă este situată la 414 metri sub nivelul mării și este una dintre cele mai sărate mase de apă din lume.

17

Cea mai adâncă peșteră din lume

Krubera
Foto: Buzzfeed

De la explorarea ei inițială, în 1956, peștera Krubera a fost cartografiată până la o adâncime de 2.196 metri și pe o lungime de aproape 2,5 kilometri.

18

Cea mai înaltă cascadă din lume

Angel Falls
Foto: Taringa

Apa din Angel Falls, din Venezuela, cade năprasnic de la o înălțime de 979 de metri, fiind cea mai înaltă cascadă de pe Pământ.

19

Cel mai scump loc din lume

Singapore

Conform studiului cu privire la costul de trai realizat de Economist Intelligence Unit în 2020, Singapore este cel mai scump oraș din lume,

20

Țara cu cei mai fericiți oameni din lume

Finlanda
Foto: Good News from Finland

Conform raportului realizat de Organizația Națiunilor Unite în 2019,  Finlanda este țara cu cei mai fericiți oameni din lume, urmată de Danemarca, Norvegia, Islanda și Olanda.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu