fbpx

Salar de Uyuni, un loc magic: Cea mai mare oglindă naturală de pe Pământ

Acoperind o suprafață de 10.500 kilometri pătrați, Salar de Uyuni, din Bolivia, este cea mai mare oglindă de pe Pământ – de 46 de ori mai mare decât orașul București!

Salar de Uyuni este o câmpie de sare a cărei suprafață reflectă lumina atunci când este acoperită cu apă. Mulți oameni numesc câmpia „locul în care cerul se unește cu Pământul” și nu exagerează deloc: acest loc pare ireal, având o frumusețe desprinsă parcă din alte lumi.

Salar de Uyuni: Cea mai mare oglindă de pe Pământ
Bicicliștii par să umble pe o imensă oglindă. Foto: curiosity.com

Această regiune uimitoare este o destinație turistică din ce în ce mai frecventată, nu numai fiindcă este una dintre minunile naturale ale lumii, ci și pentru că, recent, a apărut într-o scenă epică de luptă din „Star Wars: Ultimul Jedi”.

În film, bătălia dintre Primul Ordin și rămășițele Rezistenței are loc în Crait, o lume minerală strălucitoare. Această planetă extraterestră a fost adusă la viață cu ajutorul unui loc deosebit de pe Pământ: Salar de Uyuni.

Ce este câmpia de sare Salar de Uyuni?

Cu 30.000 – 40.000 de ani în urmă, un lac preistoric imens, numit Lacul Minchin, a trecut printr-o serie de transformări, alături de alte lacuri cu suprafețe întinse.

Când lacul s-a uscat, a lăsat în urma lui două întinderi cu apă și două deșerturi sărate de mare anvergură. Dintre multe alte câmpii de sare din lume, Salar de Uyuni se află la 3.650 de metri deasupra nivelului mării, fiind ușor de văzut din spațiul cosmic datorită culorii sale de un alb strălucitor și mărimii sale enorme.

Salar de Uyuni: Cea mai mare oglindă de pe Pământ
Turiștii se bucură de uimitorul efect de oglindă observat la Salar de Uyuni. Foto: amazingworldreality.com

NASA și alte agenții spațiale folosesc uneori suprafața câmpiei pentru a calibra altimetrele sateliților de pe orbită. În timpul sezonului ploios, câmpia de sare este acoperită cu un strat subțire de apă din pricina inundațiilor și revărsărilor lacurilor din apropiere.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Câmpia reflectă lumina, generând un „efect de oglindă” sub cerul vast. Deșertul sărat este frumos și în timpul sezonului secetos, însă existența apei creează un efect vizual fără egal.

Peisajul este uimitor și splendid mai ales în zilele noroase, când ai spune că turiștii se plimbă printre norii pufoși și mătăsoși. Peisajul nesfârșit și lipsa punctelor de orientare nu încetează să uimească vizitatorii.

Turiști din lumea întreagă vin aici ca să facă fotografii, adoptând diferite posturi pe suprafața strălucitoare care seamănă cu o banchiză de gheață.

Aici, jocul luminii creează un efect de imponderabilitate. Foto: National Geographic

Pe lângă faptul că se află pe locul al doilea printre atracțiile turistice din Bolivia, la Salar de Uyuni de găsesc între 50% și 70% dintre rezervele de litiu ale lumii.

Foarte probabil, această câmpie cu sare va da un impuls economiei Boliviei, pe măsură ce cererea de litiu crește de la o zi la alta.


Ți s-a părut interesant acest subiect? Descoperă și:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>