Lerik, o regiune muntoasă din sudul Azerbaidjanului, este renumită pentru că are o concentrație neobișnuit de mare de oameni care au depășit vârsta de 100 de ani.
Regiunile în care oamenii tind să trăiască mai mult decât media sunt cunoscute ca „zone albastre”, iar două dintre ele sunt insula japoneză Okinawa și Ikaria, insula longevității din Grecia.
Cu toate acestea, există locuri renumite pentru longevitatea populației locale care nu sunt etichetate oficial ca zone albastre. Un astfel de loc este Lerik, o regiune din Munții Talysh, din sudul Azerbaidjanului, renumită pentru numărul mare de centenari și chiar pentru singurul muzeu al longevității din lume.

Potrivit Azer Tag, agenția de știri de stat din Azerbaidjan, a existat cândva o vreme când în Lerik locuiau peste 500 de centenari, aproximativ 1% din întreaga populație.
Acest număr a scăzut la aproximativ 100 din aproximativ 63.000 de locuitori și la puțin peste 20 de centenari cunoscuți în prezent. Scăderea bruscă a numărului de centenari este atribuită, de obicei, factorilor asociați cu viața modernă, cum ar fi poluarea, alimentele procesate și stresul.
Cu toate acestea, reputația Lerikului ca loc al longevității trăiește prin istoria sa și prin nume legendare precum Shirali Muslumov, care a pus practic regiunea pe harta lumii.
Faptul că Muslumov a murit în 1973 este bine documentat, dar el susținea că s-a născut în 1805, ceea ce îl făcea să aibă 168 de ani, cu 52 de ani mai în vârstă decât cel mai bătrân bărbat din lume și cu 46 de ani mai în vârstă decât cea mai bătrână femeie cunoscută vreodată.
Muslumov susținea că era deja născut când tigrul caspic, acum dispărut, era o prezență obișnuită în Munții Talysh și când răpirea unei mirese era o practică obișnuită.
Se spune că a a reușit să procreeze la 80 de ani, cu cea de-a doua soție a sa de doar 36 de ani, și a produs un total de 330 de descendenți care s-au extins pe cinci generații.
Fratele lui Muslumov, Mahmüd Eyvazov, ar fi trăit până la 150 de ani, iar soția sa, Gizil Guliyeva, a trăit până la vârsta de 120 de ani. Una dintre fiicele sale locuiește încă în Lerik și i-a moștenit genele, deoarece are 95 de ani și este foarte sănătoasă.
De fapt, ea se califică drept una dintre centenarele regiunii, deoarece aici cuvântul se referă la persoanele de peste 90 de ani.
Shirali Muslumov, cel mai faimos centenar din Lerik, a fost celebru pe plan internațional în timpul vieții sale. A primit scrisori de felicitare de la personalități precum liderul vietnamez Ho Chi Minh și a atras atenția medicului de la Harvard Alexander Leaf, care a vizitat regiunea în 1973 pentru a afla secretul longevității sale.
El a descoperit un fermier în vârstă de 117 ani, care încă mai lucra pe câmp, un cioban de 108 ani care pretindea că duce o viață fără stres și alții care păreau să confirme că acest loc are ceva special.
Din păcate, faima longevității pare să-i fi făcut lui Lerik mai mult rău decât bine. A deschis regiunea muntoasă către lumea exterioară și toate tentațiile acesteia.
Deși produsele proaspete, precum și produsele lactate și carnea de proveniență locală sunt încă disponibile, acestea sunt acum umbrite de batoanele de ciocolată și alte băuturi zaharoase, precum și de vodcă și alte băuturi alcoolice.
Niciodată nu a fost clar dacă Lerik datorează longevitatea locuitorilor săi unui singur lucru sau unei combinații de factori precum o viață lipsită de griji, aerul proaspăt de munte sau o dietă curată, dar ceva pare să se fi schimbat în ultimele decenii, deși oamenii de aici încă încearcă să se agațe de reputația lor.
Muzeul Longevității din Lerik, o mică clădire din cărămidă din orașul Lerik, este plin de omagii aduse centenarilor din regiune, de la celebrul Shirali Muslumov, la oameni obișnuiți care au trăit până la 90 de ani și chiar mai mult.
Este format din două săli și peste 2.000 de exponate, inclusiv fotografii și documente legate de zeci de centenari.