7 situri istorice uimitoare de pe tot cuprinsul Africii

Continentul african este locuit de foarte multă vreme și are câteva locuri care ilustrează foarte bine acest lucru. De la enigmaticele biserici cioplite în stâncă din Etiopia, la impresionanta metropolă din chirpici din Mali, iată unele dintre cele mai interesante situri istorice din Africa.

Sunt șapte exemple unice de arhitectură, cultură și evoluție a societății.

1

Defileul Olduvai

Foto: Photos.com / Jupiterimages

Acest sit paleoantropologic este situat în estul Câmpiei Serengeti, în zona de conservare Ngorongoro din nordul Tanzaniei.

Defileul Olduvai este remarcabil pentru depozitele sale de fosile, care acoperă un interval de timp care începe acum aproximativ 2.1 milioane și se termină în urmă cu 15.000 de ani, potrivit Enciclopediei Britannica.

Aici au fost excavate resturile fosilizate a 60 de hominizi (strămoși ai omului modern). Este cea mai lungă perioadă continuă de evoluție umană documentată vreodată.

De asemenea, aici a fost documentată cea mai îndelungată perioadă de dezvoltare a uneltelor din piatră. Celebrul arheolog și paleoantropolog Mary Leakey a descoperit aici în 1959 un fragment de craniu care aparținea unui hominid timpuriu.

2

Teba

Foto: Jupiterimages

Teba este unul dintre celebrele orașe ale Antichității. Rămășițele sale, dintre care unele datează din a 11-a dinastie (2081-1939 î.e.n.) din Egiptul antic, se află pe ambele părți ale râului Nil din Egiptul zilelor noastre.

Zona Tebei include, de asemenea, siturile arheologice bogate de la Luxor, Valea Regilor, Valea Reginelor și Karnak.

Rămășițele găsite pe aceste situri – incluzând temple impresionante, palate și morminte regale – ne permit o perspectivă unică asupra arhitecturii, obiceiurilor religioase și vieții cotidiene din Egiptul antic.

3

Leptis Magna

Foto: Massimo Cutrupi / Fotolia

Leptis Magna a fost cel mai mare oraș al regiunii antice Tripolitania. Acesta este situat pe coasta mediteraneană a ceea ce este acum nord-vestul Libiei și conține unele dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură romană.

A fost fondat încă din secolul al VII-lea î.e.n. de către fenicieni și a fost locuit mai târziu de cartaginezi, probabil la sfârșitul secolului al VI-lea î.e.n. Orașul a devenit un important centru comercial mediteranean și transsaharian.

Leptis Magna și-a schimbat stăpânirea și în cele din urmă a devenit unul dintre cele mai cunoscute orașe ale Imperiului Roman. A înflorit sub împăratul Septimius Severus (anii 193–211), cunoscând apoi declinul din cauza conflictelor regionale.

Orașul a căzut în ruină după ce a fost cucerită de arabi, în 642, și în cele din urmă a fost astupat de nisip, fiind descoperit abia la începutul secolului XX.

4

Meroe

Foto: C. Sappa/DeA Picture Library

Ruinele vechiului oraș kușit Meroe se află pe malul de est al râului Nil în ceea ce este acum Sudan. Orașul a fost înființat în mileniul I î.e.n.

A devenit centrul administrativ sud al Regatului Kuș în jurul anului 750 î.e.n., iar ulterior a devenit capitala. A început să decadă după ce a fost invadat de armatele din Aksum în secolul al IV-lea.

Ruinele au fost descoperite în secolul al XIX-lea, iar săpăturile de la începutul secolului XX au dezvăluit unele părți ale orașului. Piramidele, palatele și templele din Meroe sunt exemple uimitoare de arhitectură și cultură din Regatul Kuș.

5

Marele Zimbabwe

Foto: ZEFA

Între secolele XI și XV, Marele Zimbabwe (sau Vechiul Oraș Zimbabwe) a fost inima unui imperiucomercial înfloritor, care se baza pe zootehnie, agricultură și comerțul cu aur pe coasta Oceanului Indian.

Întinsele ruine de piatră din acest oraș african din Epoca Fierului sunt situate în partea de sud-est a ceea ce astăzi este statul Zimbabwe. Se crede că ruinele centrale și valea din jur susțineau o populație cuprinsă între 10.000 și 20.000 de oameni.

Situl este cunoscut pentru minunatele lucrări în piatră de piatră și alte dovezi ale unei culturi avansate. Din acest motiv, a fost atribuit în mod incorect diferitelor civilizații antice, cum ar fi fenicienii, grecii sau egiptenii.

Aceste afirmații au fost respinse atunci când arheologul englez David Randall-MacIver a concluzionat, în 1905, că ruinele erau medievale și de origine exclusiv africană. Concluziile sale au fost ulterior confirmate de un alt arheolog din Anglia, Gertrude Caton-Thompson, în 1929.

6

Bisericile tăiate în stâncă din Lalibela

Biserica Sf. Gherorghe din Lalibela, Etiopia. Una dintre cele 11 biserici dispuse în două grupuri principale, conectate prin pasaje subterane. Parte din patrimoniul mondial UNESCO. Foto: Top Photo Group / Thinkstock

Lalibela, situată în centrul Etiopiei, este renumită pentru bisericile tăiate în stâncă, monumente care datează de la sfârșitul secolului XII și începutul secolului al XIII-lea.

Cele 11 biserici (cele mai mari temple monolitice din lume), importante în tradiția creștină etiopiană, au fost construite în timpul domniei împăratului Lalibela. Bisericile sunt dispuse în două grupuri principale, conectate prin pasaje subterane.

Printre cele 11 biserici se numără Casa lui Medhane Alem („Mântuitorul lumii”), cea mai mare biserică; Casa Golgotei, care conține mormântul lui Lalibela; și Casa lui Mariam, care se remarcă prin frescele sale.

La multe secole după ce au fost construite, bisericile atrag încă mii de pelerini cu ocazia sărbătorilor importante.

7

Timbuktu

Foto: KaTeznik

Situat la extremitatea de sud a Saharei, în ceea ce este acum Mali, orașul Timbuktu are o semnificație istorică aparte, fiind un târg aflat pe ruta caravanelor transsahariene și un centru al culturii islamice între secolele XV și XVII.

Orașul a fost fondat de tuaregi în jurul anului 1100, a devenit mai târziu parte a Imperiului Mali și apoi și-a schimbat stăpânirea de câteva ori.

Trei dintre cele mai vechi moschei din Africa de Vest – Djinguereber (Djingareyber), Sankore și Sidi Yahia – au fost construite acolo în secolele al XIV-lea și la începutul secolului al XV-lea (Djinguereber a fost comandată de renumitul împărat Musa I).

Orașul era un centru de învățătură islamică și avea o mare colecție de manuscrise istorice africane și arabe, multe dintre ele fiind scoase ilegal din Timbuktu începând cu 2012, după ce militanții islamici care au preluat controlul asupra orașului au început să distrugă multe artefacte extrem de valoroase din punct de vedere istoric și cultural.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu