Cum arată viața în Oimiakon, cel mai friguros oraș din lume

Dacă ai impresia că iernile din țara noastră sunt grele, ai putea să te muți un an în Rusia, în Oimiakon. Aici, pământul este înghețat pe tot parcursul anului, iar temperatura medie în luna ianuarie este de -50°C.

Oimiakon este una dintre cele mai friguroase localități locuite permanent și are o populație de 500 de locuitori. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată aici a fost de -71,2°C, în 1924.

Practic, aceasta a fost cea mai mică temperatură înregistrată vreodată într-o așezare locuită, dar și cea mai scăzută din emisfera nordică.

Oimiakon - Femeie pe Pod

O femeie se plimbă pe un pod înghețat din Oimiakon

În mod ironic, Oimiakon înseamnă „apa care nu îngheață”, iar localitatea a fost botezată așa datorită unui izvor de apă termală aflat în apropiere. Oimiakon era folosit în anii ’20 – ’30 ca popas pentru păstorii turmelor de reni, care își adăpau turmele la izvor.Apoi, guvernul sovietic a transformat așezarea într-o localitate permanentă, transportând acolo, cu forța, cetățeni greu de controlat.

Solul e înghețat pe tot parcursul anului

Oimiakon - Casa

Chiar și primăvara, orășelul e învăluit în gheață

Cei mai mulți oameni din Oimiakon încă se încălzesc cu lemn și cărbune, iar majoritatea caselor au toaleta în curte. Din cauza solului înghețat, agricultura este imposibilă, așa că oamenii se hrănesc cu carne de ren și de cal.

Tot din cauza solului înghețat, oamenii din Oimiakon au mari probleme când e vorba de îngroparea celor decedați.

Oimiakon - Toaleta

Toaleta singurei benzinării din oraș
Petru a putea săpa, ei fac un foc pe locul respectiv și-l lasă să ardă câteva ore. Apoi, cărbunii sunt dați la o parte și se sapă o groapă de câteva zeci de centimetri.

Procesul este repetat până când groapa este suficient de mare. Uneori, toată procedura durează până la trei zile.

Acoperire există, dar telefoanele nu funcționează

Oimiakon - Om casa usa

Așezarea a fost folosită inițial ca popas pentru păstorii turmelor de reni

Oamenii își procură produsele de bază de la singurul magazin din oraș, iar majoritatea se ocupă cu creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul. Din cauza frigului excesiv, bateriile se descarcă foarte repede, iar oamenii își lasă mașinile pornite toată ziua, pentru că se tem că nu le vor mai putea porni.

Chiar dacă rețeaua de telefonie mobilă are acoperire în Oimiakon, telefoanele nu funcționează din cauza temperaturilor extreme.


Oimiakon - Magazin

Singurul magazin din oraș

Așa cum era de așteptat, oamenii de aici sunt foarte rezistenți la frig, iar școala se închide numai dacă temperaturile scad sub -52°C. În ciuda iernilor extrem de grele, în iunie, iulie și august temperaturile pot ajunge până la 30°C.

Oimiakon - Benzinarie

De aici își alimentează oamenii mașinile

Oimiakon - Femeie intrand

Blana e un accesoriu de nelipsit la Polul Frigului

Oimiakon - Adidasi

Orice obiect lăsat afară ajunge să arate așa în doar câteva minuteOimiakon - Carbuni

Un excavator alimentează cu cărbuni singura centrală termică din localitate

Oimiakon - Pastor

Un văcar își păzește animalele

Oimiakon - Masina

Oamenii își lasă mașinile pornite, de frică să nu înghețe

Oimiakon - Autostrada

Așa arată autostrada spre Oimiakon

Ți-a plăcut? Spune ce crezi!