Cum arată viața în Oimiakon, cel mai friguros oraș din lume

Dacă ai impresia că iernile din țara noastră sunt grele, ai putea să te muți un an în Rusia, în Oimiakon. Aici, pământul este înghețat pe tot parcursul anului (se numește permafrost), iar temperatura medie în luna ianuarie este de -50°C.

Oimiakon este una dintre cele mai friguroase localități locuite permanent și are o populație de 500 de locuitori. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată aici a fost de -71.2°C, în 1924.

Practic, aceasta a fost cea mai mică temperatură înregistrată vreodată într-o așezare locuită, dar și cea mai scăzută din emisfera nordică.

Oimiakon - Femeie pe Pod
O femeie se plimbă pe un pod înghețat din Oimiakon. Foto: REX Features

În mod ironic, Oimiakon înseamnă „apa care nu îngheață”, iar localitatea a fost botezată așa datorită unui izvor de apă termală aflat în apropiere. Oimiakon era folosit în anii ’20 – ’30 ca popas pentru păstorii turmelor de reni, care își adăpau animalele la izvor.

Apoi, guvernul sovietic a transformat așezarea într-o localitate permanentă, transportând acolo, cu forța, cetățeni greu de controlat.

Solul e înghețat pe tot parcursul anului

Oimiakon - Casa
Chiar și primăvara, orășelul e învăluit în gheață. Foto: Pinterest

Cei mai mulți oameni din Oimiakon încă se încălzesc cu lemn și cărbune, iar majoritatea caselor au toaleta în curte. Din cauza solului înghețat, agricultura este imposibilă, așa că oamenii se hrănesc cu carne de ren și de cal.

Tot din cauza solului înghețat, oamenii din Oimiakon au mari probleme când e vorba de îngroparea celor decedați.

Oimiakon - Toaleta
Toaleta singurei benzinării din oraș. Foto: Pinterest

Petru a putea săpa, fac un foc pe locul respectiv și-l lasă să ardă câteva ore. Apoi, cărbunii sunt dați la o parte și se sapă o groapă de câteva zeci de centimetri.

Procesul este repetat până când groapa este suficient de mare. Uneori, procedura durează trei zile.

Există acoperire, dar telefoanele nu funcționează

Oimiakon - Om casa usa
Așezarea a fost folosită inițial ca popas pentru păstorii turmelor de reni. Foto: REX Features

Oamenii își procură produsele de bază de la singurul magazin din oraș, iar majoritatea se ocupă cu creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul.

Din cauza frigului excesiv, bateriile se descarcă foarte repede, iar oamenii își lasă mașinile pornite toată ziua, pentru că se tem că nu le vor mai putea porni.

Chiar dacă rețeaua de telefonie mobilă are acoperire în Oimiakon, telefoanele nu funcționează afară din cauza temperaturilor extreme.

Oimiakon - Magazin
Singurul magazin din oraș. Foto: REX Features

Așa cum era de așteptat, oamenii de aici sunt foarte rezistenți la frig, iar școala se închide numai dacă temperaturile scad sub -52°C. În ciuda iernilor extrem de grele, în iunie, iulie și august temperaturile pot ajunge în unele zile până la 30°C.

Acestea sunt, însă, excepții care nu au puterea de a dezgheța solul congelat. (Permafrostul este un strat de pământ care se păstrează înghețat tot timpul anului, chiar și în lunile de vară. Aproximativ 50% din teritoriul Rusiei conține permafrost).

Oimiakon - Benzinarie
De aici își alimentează oamenii mașinile. Foto: REX Features
Oimiakon - Femeie intrand
Blana e un accesoriu de nelipsit la Polul Frigului. Foto: Pinterest

Oimiakon - Adidasi
Orice obiect lăsat afară ajunge să arate așa în doar câteva minute. Foto: Pinterest
Oimiakon - Carbuni
Un excavator alimentează cu cărbuni singura centrală termică din localitate. Foto: Pinterest
Oimiakon - Pastor
Un văcar își păzește animalele. Foto: REX Features

Oimiakon - Masina
Oamenii își lasă mașinile pornite, de frică să nu înghețe. Foto: REX Features
Oimiakon - Autostrada
Așa arată autostrada spre Oimiakon. Foto: REX Features


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • solul rămâne înghețat tot anul, dar în lunile iulie și august se ajunge la temperaturi de 30 de grade C??? Cum vine asta???

      • La 30 grade faci plaja si cateva zile de 30 de grade inseamna mai multe zile de 20 de grade si asa facand anologie topesti cercul polar in cativa ani ca au aceleasi temperaturi (polul sud si nord) nu ajungi de la -50 la 30 in acelasi an sa fie clar alea erau alte zone

  • >