Care este legătura dintre Cartea Recordurilor și berea Guinness?

De la cel mai mare avion de hârtie din lume până la cea mai mare degustare de bere, Cartea Recordurilor Guinness cataloghează realizări și recorduri ciudate încă din anii ’50.

Cartea Recordurilor are sute de colaboratori în întreaga lume, care măsoară cu aceeași solemnitate recorduri din domenii total diferite, de la animale de dimensiuni impresionante la oameni cu abilități ieșite din comun.

Cartea Recordurilor - Sir Hugh Beaver
Sir Hugh Beaver. Foto: yummy.co.ke

Totuși, cum a ajuns numele unei beri să fie asociat cu Cartea Recordurilor? Cum a ajuns celebra companie Guinness să se implice în adjudecarea recordurilor mondiale? Faptul că berea Guinness și catalogul recordurilor poartă același nume nu este o coincidență.

Cea mai rapidă pasăre din lume?

Totul a început în 1951, la o partidă de vânătoare. Sir Hugh Beaver, directorul fabricii de bere Guinness, se afla într-o expediție de vânătoare împreună cu mai mulți prieteni.

Omul de afaceri a tras după o pasăre, dar a ratat, iar evenimentul a stârnit o întreagă discuție despre care este pasărea cea mai rapidă din lume.

Cartea Recordurilor - Fratii McWhirters
Gemenii Norris și Ross McWhirter. Foto: Guinness World Records

„Deși au consultat mai multe surse, Beaver și prietenii lui n-au reușit să găsească răspunsul la această întrebare”, potrivit lui Peter Harper, vicepreședinte al Cărții Recordurilor Guinness.

O întrebare care nu îți dă pace

Lipsa de informații a continuat să îl enerveze pe Beaver, care și-a dat seama că nu există niciun fel de centralizator al recordurilor din întreaga lume.

Cu ajutorul fraților Norris și Ross McWhirter, ambii jurnaliști, Beaver a început să adune informații despre diverse recorduri. După patru ani de muncă, documentarea lui Beaver s-a materializat într-un volum, publicat în 1955.

Cele 50.000 de copii ale cărții urmau să fie utilizate ca materiale promoționale pentru clienții fabricii Guinness. În curând, însă, omul de afaceri avea să realizeze că publicul era extrem de interesat de subiect.

Unii voiau doar să afle informații, alții doreau să-și înregistreze propriile recorduri.

Cartea Recordurilor, un succes imens

Astfel, Beaver a decis să-și transforme ideea într-o afacere de succes. A fondat compania The Guinness Book of Records, iar în decembrie 1955 cartea era deja bestseller în Marea Britanie.

În anul următor, volumul a fost lansat și în SUA, unde s-a vândut în 70.000 de exemplare. De atunci, Cartea Recordurilor Guinness a devenit autoritatea supremă în materie de recorduri.

Cartea Recordurilor - Omul si cartea
Foto: Guinness World Records

De altfel, volumul a reușit el însuși să doboare un record: cu vânzări de peste 100 de milioane de exemplare în 100 de țări și tradus în 37 de limbi, Cartea Recordurilor este cea mai vândută carte din istorie.

De la prima ediție, volumul este actualizat anual cu noi și noi recorduri și publicat în luna septembrie sau octombrie. În prezent, cartea nu mai are legături cu compania Guinness.

Marca este deținută de compania Jim Pattison Group, dar numele fabricii de bere a lui Beaver rămâne „lipită” de geniala lui idee.

Ca să știi mai mult, citește „Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice”

Lucian Boia face în această carte o trecere în revistă a diverselor dezastre care și-au pus amprenta asupra evoluției societăților și a civilizației, precum și o comparație cu momentul actual, când este evident că funcționarea mecanismului om–natură suferă un dezechilibru, foarte probabil ireversibil. Într-adevăr, lumea nu se va sfârși, spune autorul, din pricina cutremurelor, sau a petelor solare, sau a variației axei Pământului. Nici chiar din pricina pandemiilor. Primejdia cea mare o reprezintă acum încălzirea climei și efectul de seră, fenomen global și potențial distrugător, a cărui răspundere o poartă cu precădere omul. Dar nu e deloc sigur că omenirea mai poate opri procesul, sau măcar că își dorește să-și schimbe modul de viață. Abia în acest punct specia umană riscă să dispară cu adevărat.

„Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu