Arhiva ciudățeniilor – Care este legătura dintre Cartea Recordurilor și berea Guinness?

De la cel mai mare avion de hârtie din lume până la cea mai mare degustare de bere, Cartea Recordurilor Guinness cataloghează realizări și recorduri ciudate încă din anii ’50. Cartea Recordurilor are sute de colaboratori în zeci de orașe din întreaga lume, care măsoară cu aceeași solemnitate recorduri din domenii total diferite, de la animale de dimensiuni impresionante la oameni cu abilități ieșite din comun.

Cum a ajuns, însă, numele unei beri să fie asociat cu Cartea Recordurilor? Cum a ajuns celebra companie Guinness să se implice în adjudecarea recordurilor mondiale?

Faptul că berea Guinness și catalogul recordurilor poartă același nume nu este o coincidență.

Cea mai rapidă pasăre din lume?

Cartea Recordurilor - Sir Hugh Beaver
Sir Hugh Beaver. Foto: yummy.co.ke

Totul a început în 1951, la o partidă de vânătoare. Sir Hugh Beaver, directorul fabricii de bere Guinness, se afla într-o expediție de vânătoare împreună cu mai mulți prieteni. Omul de afaceri a tras după o pasăre, dar a ratat, iar evenimentul a stârnit o întreagă discuție despre care este pasărea cea mai rapidă din lume.

„Deși au consultat mai multe surse, Beaver și prietenii lui n-au reușit să găsească răspunsul la această întrebare”, povestește Peter Harper, Vicepreședinte al Cărții Recordurilor Guinness.

O întrebare care nu-ți dă pace

Cartea Recordurilor - Fratii McWhirters
Gemenii McWhirter. Foto: guinnessworldrecords.com

Lipsa de informații a continuat să-l enerveze pe Beaver, care și-a dat seama că nu există niciun fel de centralizator al recordurilor din întreaga lume. Cu ajutorul fraților Norris și Ross McWhirter, ambii jurnaliști, Beaver a început să adune informații despre diverse recorduri.

După patru ani de muncă, documentarea lui Beaver s-a materializat într-un volum, publicat în 1955. Cele 50.000 de copii ale cărții urmau să fie utilizate ca materiale promoționale pentru clienții fabricii Guinness.

În curând, însă, omul de afaceri avea să realizeze că publicul era extrem de interesat de subiect. Unii voiau doar să afle informații, alții doreau să-și înregistreze propriile recorduri.

Cartea Recordurilor, un succes imens

Cartea Recordurilor - Omul si cartea
Foto: guinnessworldrecords.com

Astfel, Beaver a decis să-și transforme ideea într-o afacere de succes. A fondat compania The Guinness Book of Records, iar în decembrie cartea era deja best seller în Marea Britanie.

În anul următor, volumul a fost lansat și în SUA, unde s-a vândut în 70.000 de exemplare. De atunci, Cartea Recordurilor Guinness a devenit autoritatea supremă în materie de recorduri.

De altfel, volumul a reușit el însuși să doboare un record: cu vânzări de peste 100 de milioane de exemplare în 100 de țări și 37 de limbi, Cartea Recordurilor este cea mai vândută carte din istorie.

De la prima ediție, volumul este actualizat anual cu noi și noi recorduri și publicat în lunile septembrie/octombrie. În prezent, cartea nu mai are nicio legătură directă cu compania Guinness.

Marca este deținută de compania Jim Pattison Group, dar numele fabricii de bere a lui Beaver rămâne „lipită” de geniala lui idee.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>