Care este legătura dintre Cartea Recordurilor și berea Guinness?

cartea recordurilor - featured

De la cel mai mare avion de hârtie din lume până la cea mai mare degustare de bere, Cartea Recordurilor Guinness cataloghează realizări și recorduri ciudate încă din anii ’50.

Cartea Recordurilor are sute de colaboratori în întreaga lume, care măsoară cu aceeași solemnitate recorduri din domenii total diferite, de la animale de dimensiuni impresionante la oameni cu abilități ieșite din comun.

Cartea Recordurilor - Sir Hugh Beaver
Sir Hugh Beaver. Foto: yummy.co.ke

Totuși, cum a ajuns numele unei beri să fie asociat cu Cartea Recordurilor? Cum a ajuns celebra companie Guinness să se implice în adjudecarea recordurilor mondiale? Faptul că berea Guinness și catalogul recordurilor poartă același nume nu este o coincidență.

Cea mai rapidă pasăre din lume?

Totul a început în 1951, la o partidă de vânătoare. Sir Hugh Beaver, directorul fabricii de bere Guinness, se afla într-o expediție de vânătoare împreună cu mai mulți prieteni.

Omul de afaceri a tras după o pasăre, dar a ratat, iar evenimentul a stârnit o întreagă discuție despre care este pasărea cea mai rapidă din lume.

Cartea Recordurilor - Fratii McWhirters
Gemenii Norris și Ross McWhirter. Foto: Guinness World Records

„Deși au consultat mai multe surse, Beaver și prietenii lui n-au reușit să găsească răspunsul la această întrebare”, potrivit lui Peter Harper, vicepreședinte al Cărții Recordurilor Guinness.

O întrebare care nu îți dă pace

Lipsa de informații a continuat să îl enerveze pe Beaver, care și-a dat seama că nu există niciun fel de centralizator al recordurilor din întreaga lume.

Cu ajutorul fraților Norris și Ross McWhirter, ambii jurnaliști, Beaver a început să adune informații despre diverse recorduri. După patru ani de muncă, documentarea lui Beaver s-a materializat într-un volum, publicat în 1955.

Cele 50.000 de copii ale cărții urmau să fie utilizate ca materiale promoționale pentru clienții fabricii Guinness. În curând, însă, omul de afaceri avea să realizeze că publicul era extrem de interesat de subiect.

Unii voiau doar să afle informații, alții doreau să-și înregistreze propriile recorduri.

Cartea Recordurilor, un succes imens

Astfel, Beaver a decis să-și transforme ideea într-o afacere de succes. A fondat compania The Guinness Book of Records, iar în decembrie 1955 cartea era deja bestseller în Marea Britanie.

În anul următor, volumul a fost lansat și în SUA, unde s-a vândut în 70.000 de exemplare. De atunci, Cartea Recordurilor Guinness a devenit autoritatea supremă în materie de recorduri.

Cartea Recordurilor - Omul si cartea
Foto: Guinness World Records

De altfel, volumul a reușit el însuși să doboare un record: cu vânzări de peste 100 de milioane de exemplare în 100 de țări și tradus în 37 de limbi, Cartea Recordurilor este cea mai vândută carte din istorie.

De la prima ediție, volumul este actualizat anual cu noi și noi recorduri și publicat în luna septembrie sau octombrie. În prezent, cartea nu mai are legături cu compania Guinness.

Marca este deținută de compania Jim Pattison Group, dar numele fabricii de bere a lui Beaver rămâne „lipită” de geniala lui idee.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu