8 călătorii la capătul lumii: Cele mai izolate insule de pe Terra

Iată opt insule izolate care sunt atât de îndepărtate de orice altă întindere de pământ (sau chiar față de rutele aeriene și navale), încât lumea aproape că le-a uitat.

Chiar și în secolul XXI, când „explorarea spațială” este un concept aproape banal, există locuri pe planetă unde puțini oameni se aventurează.

Piscuri singuratice, deșerturi întinse, banchize de gheață arctice sau ținuturile înghețate și nesfârșite din Antarctica – aceste zone izolate sunt primele care ne vin în minte.

Dar insulele îndepărtate? A mai rămas vreuna cu adevărat izolată în zilele noastre? Răspunsul este „da”.

1

Insulele Kerguelen

insule izolate
Foto: Wikimedia

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu insule izolate. Potrivit Rough Maps, Insulele Kerguelen se află în Oceanul Indian și sunt pline cu ghețari, aflorimente stâncoase și câmpii vaste, acoperite de smocuri de iarbă și mușchi.

Temperatura medie zilnică variază între 2.1 și 8.2 grade Celsius, așa că aceste insule nu sunt tocmai un loc propice pentru așezările umane. Însă aceste teritorii sunt un adevărat refugiu pentru foci, albatroși și pentru patru specii de pinguini.

2

Insula Spitsbergen

insule izolate
Foto: Wikimedia

Având o suprafață de 39.000 kilometri pătrați, Spitsbergen este cea mai mare insulă din Arhipelagul Svalbard, fiind totodată și cea mai mare insulă a Norvegiei.

Cum este situată la 830 de kilometri est de coasta Groenlandei și la aproximativ 950 de kilometri nord de coasta Europei, nu este deloc surprinzător faptul că insula este acoperită cu zăpadă și gheață și că adăpostește o populație numeroasă de urși polari.

Principala așezare de pe insulă este orașul Longyear, care se află la mai puțin de 3 kilometri de Tezaurul Global de Semințe Svalbard – un complex unde sunt păstrate în siguranță semințele plantelor comestibile din lumea întreagă, pentru a fi folosite la repornirea agriculturii în eventualitatea unei crize globale.

3

Insula Pitcairn

insule izolate
Foto: Wikimedia

Această mică insulă vulcanică din Pacificul de Sud face parte din teritoriul britanic compus din insulele Pitcairn, Henderson, Ducie și Oneo.

Insula Pitcairn este cunoscută pentru faptul că le-a oferit adăpost marinarilor care s-au revoltat pe nava britanică Bounty și care s-au stabilit pe petecul de pământ în 1790.

Astăzi, Insula Pitcairn se află în centrul uneia dintre cele mai mari zone marine protejate din lume, o zonă cu o suprafață de 830.000 de kilometri pătrați, de trei ori mai mare decât România.

4

Novaia Zemlea

insule izolate
Foto: Wikimedia

Novaia Zemlea („Noul Pământ”) este compusă din două insule arctice mari și câteva insule mai mici. Este un arhipelag administrat de Rusia, separând mările Barents și Kara de-a lungul coastei de nord-vest a Rusiei.

Cele două insule principale, Severnîi („la nord”) și Iujnîi („la sud”) sunt separate de o strâmtoare îngustă, Matocikin, care are o lățime de numai 1.6 – 2.4 kilometri.

În timpul Războiului Rece, între 1954 și 1990, pe Novaia Zemlea s-au desfășurat peste 100 de teste nucleare.

5

Tristan da Cunha

insule izolate
Foto: Wikimedia

Teritoriul britanic al insulelor Sfânta Elena, Ascension și Tristan da Cunha este alcătuit din mai multe insule izolate.

Tristan da Cunha, cea mai sudică dintre ele, este situată la aproximativ 2.100 de kilometri sud de Sfânta Elena, cea mai apropiată întindere de pământ locuită.

Insula Tristan da Cunha este, în mare parte, circulară, având o linie a coastei de 34 de kilometri și un con vulcanic central (care are înălțimea de 2.060 de metri), de obicei acoperit de nori.

6

Insula Paștelui

insule izolate
Foto: Wikimedia

Iată poate cea mai celebră dintre aceste insule izolate. Insula Paștelui, Rapa Nui („Marea Rapa”) și Te Pito Te Henua („Buricul Pământului”) sunt trei denumiri ale aceleiași mici insule vulcanice triunghiulare din Pacificul de Sud.

Situată la 2.088 de kilometri de Insula Pitcairn și la 3.767 de kilometri de Santiago, Chile (statul care o administrează), Insula Paștelui ar putea fi cel mai izolat loc de pe planetă.

Această insulă de 163 de kilometri pătrați este celebră pentru cele peste 600 de statui gigantice de piatră, enigmaticele moai.

7

Insula Georgia de Sud

Foto: Wikimedia

Insula Georgia de Sud, care face parte din teritoriul britanic al Georgiei de Sud și al Insulelor Sandwich de Sud, se află în Oceanul Antarctic, la circa 1.450 de kilometri est de Insulele Falkland și la 4.790 de kilometri vest de Cape Town, Africa de Sud.

Fauna de aici este abundentă, însă oamenii sunt aproape inexistenți în această zonă.

Singurii locuitori ai insulei sunt oamenii de știință și personalul auxiliar întrețin stațiile de cercetare de pe King Edward Point și de pe Insula Bird, aflată în apropierea capătului nord-vestic al Insulei Georgia de Sud.

În secolul XIX, insula era folosită drept bază pentru vânătorii de balene și pentru expediții științifice.

Georgia de Sud a fost și punct de oprire în călătoria aventuroasă întreprinsă de exploratorul britanic Sir Ernest Shackleton.

Acesta a traversat pentru prima dată Georgia de Sud în 1916, căutând ajutor pentru expediția sa transantarctică, un demers care a avut o soartă tristă.

8

Diego Garcia

Foto: Wikimedia

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu insule izolate. Diego Garcia este un atol de corali ciudat, în formă de „V”, aflat în centrul Oceanului Indian.

Insula este cel mai mare și mai sudic teritoriu al Arhipelagului Chagos, care face parte din teritoriul britanic din Oceanului Indian.

Insula este o mare bază aeriană și navală a armatei britanică și a armatei SUA, dat fiind faptul că este situată strategic între Africa de Est, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Australia.

Deși pe insulă se desfășoară activități intense, statutul ei cvasi-secret de bază militară îi justifică prezența pe această listă.

Insula adăpostea cândva peste 1.000 de oameni, care au fost evacuați în 1971 în vederea militarizării zonei și relocați pe insulele Mauritius și Seychelles.

Acești insulari și descendenții lor încă lupte în justiție pentru dreptul de a se întoarce acasă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „8 călătorii la capătul lumii: Cele mai izolate insule de pe Terra”

Lasă un comentariu