Zidul Lacrimilor: Peretele inutil construit drept pedeapsă de deținuții din Galapagos

Insulele Galapagos sunt cunoscute în special pentru diversitatea florei și a faunei. Arhipelagul a fost făcut celebru de Charles Darwin, ale cărui observații au condus la dezvoltarea teoriei despre evoluție și selecția naturală.

Astăzi, insulele și apele lor înconjurătoare sunt protejate prin lege și sunt sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Dar arhipelagul are și o istorie întunecată și mai puțin cunoscută.

Insulele Galapagos, un penitenciar izolat

Insulele Galapagos
Din punctul de vedere al florei și al faunei, Insulele Galapagos sunt un adevărat paradis. Dar arhipelagul are și o istorie sumbră, puțin cunoscută. Foto: Pinterest

În 1832, Insulele Galapagos au fost anexate de colonelul Ignacio Henandez, devenind parte a Republicii Ecuador. La scurt timp după aceea, în arhipelag au fost înființate mai multe colonii penitenciare, dată fiind izolarea față de continent, care făcea orice evadare aproape imposibilă.

Deținuții de pe continent au fost transferați în insule și au fost obligați să lucreze pe câmp, făcând munci agricole. Primii prizonieri, sosiți în insulele Galapagos în 1837, au fost soldați exilați, trimiși departe de casă pentru că participaseră la o încercare eșuată de lovitură de stat pe continent.

Dar condițiile grele de viață au dus la numeroase revolte și, până în 1852, colonia penitenciară a eșuat. De-a lungul timpului au fost făcute numeroase încercări de a popula Insulele Galapagos, dar puține au avut succes.

Cariera Insulele Galapagos
Foto: Getty Images

Spre exemplu, Manuel Cobos, care a adus prizonieri și muncitori angajați să lucreze pe câmpurile de trestie de zahăr și pe plantația de cafea pe care le deținea în arhipelag, a fost ucis de propriii săi muncitori.

O altă încercare eșuată a avut loc în 1869, când guvernul Ecuadorului i-a încredințat omului de afaceri José Valdizán un contract cu o durată de 12 ani pentru extragerea de pigmenți din Galapagos. Lucrările au mers bine o vreme, dar în 1878 Valdizán a murit în timpul unei revolte.

Locul unde cei puternici plâng, iar cei slabi mor

Zidul lacrimilor 02
Foto: Pinterest

Spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, guvernul ecuadorian a înființat o altă colonie penitenciară brutală pe Insula Isabela. În 1946, 300 de prizonieri au fost transferați pe insulă.

Închisoarea propriu-zisă a fost construită în grabă, folosind clădirile de lemn lăsate în urmă de soldații americani detașați aici în timpul războiului.

Pentru că pe insulă nu erau prea multe de făcut, gardienii au inventat diverse sarcini pentru a-i ține ocupați pe deținuți. Așa s-a născut ideea construirii unui zid inutil, care să îi umilească și să îi ucidă lent pe prizonieri.

Conform unor anecdote, închisoarea de pe Insula Isabela era cunoscută drept locul unde „los valientes lloran y los débiles mueren” („cei puternici plâng, iar cei slabi mor”).

Zidul lacrimilor
Foto: jdegenhardt via Flickr

Prizonierii erau nevoiți să parcurgă distanțe enorme până la cariera de piatră, unde tăiau roci vulcanice mari, pe care le transportau pe șantier.

Numărul exact al celor care și-au pierdut viața lucrând la acest proiect inutil nu este cunoscut, dar se crede că este de ordinul sutelor.

Mulți deținuți au sfârșit din cauza rănilor, a accidentelor și a epuizării. Condițiile de viață îngrozitoare grăbeau, și ele, moartea deținuților.

Apa și hrana erau o raritate, iar tuberculoza și alte boli își făceau de cap. Timp de 14 ani, între 1945 și 1959, deținuții au lucrat, cu mâinile goale, la construirea acestui zid care nu servea la nimic.

În cele din urmă, în 1959, prizonierii s-au revoltat, iar în timpul luptelor au murit atât gardieni, cât și deținuți. Un an mai târziu, guvernul a desființat colonia.

Rămășițele zidului inutil, care măsoară aproximativ 90 de metri lungime, pot fi văzute și astăzi aproape de Puerto Villamil, stând mărturie unei epoci a cruzimii și a torturii. A fost numit „Zidul Lacrimilor”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu