13 mistere ale lumii pe care, probabil, nu le vom descifra niciodată

Planeta noastră nu va înceta niciodată să ne surprindă. Există multe lucruri și locuri care nu pot fi analizate sau explicate. Acestea încă sunt un mister pentru omenire și tocmai de aceea continuă să ne atragă atenția.

Îți prezentăm 13 locuri, lucruri și fenomene incredibile, despre care s-au scris mii de cărți și s-au făcut sute de filme documentare.

1

Pietrele Moeraki

mistere ale lumii
Foto: Pinterest

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu mistere ale lumii. Mărimea și forma pietrelor Moeraki sunt aspectele cele mai frapante cu privire la aceste obiecte. Cum a fost posibilă apariția unor stânci de o formă… ideal de sferică? Încă nu există un răspuns fără echivoc.

2

Migrația animalelor

Migrația animalelor este un fenomen natural. Animalele călătoresc dintr-un loc în altul, de obicei în timpul aceluiași anotimp al anului.

Însă oamenii de știință nu pot explica existența unui instinct atât de important în tiparele genetice ale unor specii total diferite de pești, păsări, insecte și mamifere.

3

Mistere ale lumii - Sfinxul din Egipt

 

Capul Sfinxului, uman, disproporționat față de corpul felin, l-a determinat pe geologul Robert Schoch să presupună că statuia avea inițial un cap de leu. Acest cap a fost sculptat sub forma feței unui faraon care zâmbește misterios.

De asemenea, Schoch a analizat șanțurile de eroziune verticale de pe Sfinx (cauzate de ploi masive și îndelungate) și a ajuns la concluzia că structura trebuie să fi fost construită înainte ca regiunea să devină un deșert fierbinte, adică în urmă cu cel puțin 9.000 de ani.

Lucrurile sunt similare și în cazul supoziției lui Robert Bauval și Graham Hancock, care au propus teoria că Piramidele din Egipt sunt aliniate cu stelele din constelația Orion, așa cum erau acestea dispuse în mileniul 11 î.e.n.

Aceste mistere ale lumii încă așteaptă să fie explicate.

4

Piramida neterminată de la Zawiyet el-Aryan, Egipt

mistere ale lumii
Foto: Minilua

De zeci de ani, Piramida neterminată de la Zawiyet el-Aryan nu poate fi vizitată de turiști. Coridorul acesteia, cu adâncimea de 22 de metri, a fost tăiat în stânca de calcar.

Oamenii de știință încă se întreabă cum au reușit egiptenii antici să realizeze niște pereți atât de netezi fără ajutorul tehnologiei moderne.

Se crede că aici se află baza unei piramide, însă mărimea coridorului depășește mărimea oricărei piramide cunoscute, iar în Egipt nu există morminte ovale.

mistere ale lumii
Foto: WTF in the World

În plus, greutatea blocurilor de piatră așezate pe podeaua acestei templu este imensă. Structura nu seamănă cu nicio altă piramidă din Egipt și încă ne întrebăm cum și de ce a fost construită.

5

Mistere ale lumii: Licuricii sincronizați

În loc să lumineze aleatoriu, licuricii Photinus carolinus se aprind în același moment (la fiecare secundă sau la două secunde) și sunt foarte bine sincronizați.

Jonathan Copeland, de la Universitatea de Sud din Georgia, susține că ar putea fi vorba despre un ritual practicat de aceste insecte. Însă nimeni nu știe cu exactitate despre ce este vorba.

6

Piatra Meredith

mistere ale lumii
Foto: Factinate

Iată un alt exemplu inexplicabil de pe lista noastră cu mistere ale lumii. Această piatră a cărei formă seamănă cu un ou a fost descoperită în 1872, în timpul lucrărilor din orașul Meredith, situat pe malurile lacului Winniepesaukee (New Hampshire, SUA).

Artefactul este o bucată de cuarț lucrată migălos. Cum în statul New Hampshire nu au existat niciodată resurse de cuarț, cel mai probabil piatra provine de altundeva. Originea și funcția acestei pietre nu au fost încă stabilite de experți.

7

Mistere ale lumii: Zumzetul din Taos

Locuitorii din Taos (New Mexico, SUA) aud de mulți ani un murmur de frecvență joasă, cu origini necunoscute. Zumzetul din Taos amintește de zgomotul produs de vehiculele care se deplasează pe o șosea, deși lângă acest oraș nu se află șosele mari.

8

Labirinturile de piatră de pe insula Bolșoi Zaiatski

mistere ale lumii
Foto: Pinterest

Pe insula Bolșoi Zaiatski se află multe construcții de piatră. Nimeni nu știe care anume este funcția lor, însă există multe teorii: labirinturile ar fi putut fi folosite pentru anumite ritualuri sau drept model pentru împletirea unei plase de pescuit.

9

Mari mistere ale lumii: Monumentul Yonaguni

În 1986, un grup de scufundători a descoperit o serie de construcții ciudate, care semănau cu niște clădiri, lângă insula Yonaguni, din Japonia.

Numit și „Atlantida din Japonia”, monumentul Yonaguni prezintă elemente care indică faptul că această structură scufundată a fost făcută de mâna omului. Cercetătorii încă dezbat acest subiect.

10

Strălucirea roșiatică de pe Oceanul Pacific

mistere ale lumii
Foto: Mediavida

Această lumină roșie ciudată a fost văzută pentru prima oară de Christiaan van Heijst. Acesta zbura din Hong Kong spre Alaska cu un Boeing 747-8 când a observat o strălucire roșiatică sub el.

Această strălucire apărea după ce un fulger strălumina aerul la mare distanță. Chiar și astăzi, este un fenomen inexplicabil. Oamenii de știință cred că ar putea fi reflexia unei erupții vulcanice subacvatice, dar și aceasta este doar o presupunere.

11

Mistere ale lumii: Sferele de piatră din Bosnia

 

Unii presupun că strămoșii noștri au confecționat astfel de pietre ca simboluri ale corpurilor cerești sau ca pietre de hotar. De fapt, originea sferelor de piatră descoperite în multe țări din lume, printre care și Bosnia, este încă necunoscută și neexplicată.

12

Secretul de pe muntele Rushmore

mistere ale lumii
Foto: Zpore

Un alt loc demn de menționat pe orice listă cu mistere ale lumii este muntele Rushmore. În timpul construcției acestui monument celebru, arhitectul Gutzon Borglum voia să creeze o Sală a Arhivelor înăuntrul unei fețe de pe faleză.

Din acest motiv, a săpat o încăpere în spatele capului lui Abraham Lincoln. În 1998, la mai bine de 50 de ani după moartea sa, copii ale documentelor importante și memoriile mai multor președinți americani au fost depuse în sala neterminată, care acum are rolul unei „capsule a timpului”.

Nimeni nu știe cum a fost folosită încăperea în cei 50 de ani în care a stat goală. Unii cred că aici au existat niște laboratoare secrete, însă nu există niciun element care să susțină această teorie.

13

Mormântul lui Ginghis Han

 

Timp de sute de ani, oamenii au vrut să afle unde se află mormântul lui Ginghis Han. S-au făcut mai multe descoperiri în Mongolia și China, însă nimeni nu ar putea să spună cu siguranță unde a fost îngropat marele conducător al mongolilor.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „13 mistere ale lumii pe care, probabil, nu le vom descifra niciodată”

  1. Felicitari echipei de la INCREDIBILA ,va citesc cu mare placere, ma intereseaza aceste documentare care ne arata cate mistere si lucruri incredibile se petrec in lume,nu avem de unde sti decat citind publicatia dumnevoastra !

Lasă un comentariu