Sferele de piatră din Bosnia: indicii enigmatice ale unei lumi dispărute

Sfera de piatră enormă descoperită în Bosnia-Herzegovina ar putea fi cel mai vechi obiect de acest gen realizat de mâna omului, susține arheologul bosniac Semir Osmanagic.

Găsită într-o pădure din apropierea orașului bosniac Zavidovici, sfera de piatră are o rază de aproape 1.5 metri și un conținut foarte ridicat de fier.

Osmanagic crede că ea dovedește existența unei civilizații avansate care a existat în zonă acum aproape 1.500 de ani.

Sfera de piatră, vestigiu al unei civilizații pierdute?

Sfera de piatra
Foto: Euronews

Conform lui Osmanagic, citat de Telegraph, în regiune a existat un număr mult mai mare de asemenea sfere, dar multe au fost distruse în anii ’70.

Motivul: zvonurile conform cărora în interiorul lor ar exista aur. În prezent, doar opt astfel de sfere se mai găsesc în pădurile din apropiere de Zavidovici, incluzând-o pe cea descoperită recent.

„Avem încă o dată dovada că în acest areal a existat o civilizație avansată, care dispunea de tehnologii de mare precizie, despre care nu știm aproape nimic”, susține Osmanagic.

Enigmatica sferă de piatră din Europa seamănă izbitor cu misterioasele sfere gigantice descoperite în anii ’30 în Costa Rica. În total, în Costa Rica au fost excavate 300 de astfel de sfere de piatră, unele cântărind aproape 15 tone.

sfera de piatra -2
Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Se crede că au fost create de civilizația dispărută Diquis, ceea ce i-a determinat pe arheologi să aproximeze vechimea lor tot la 1.500 de ani, la fel ca în cazul sferei descoperite în Bosnia-Herzegovina.

Sferele găsite în Costa Rica au diametrele cuprinse între câțiva centimetri și doi metri, iar multe dintre ele au fost sculptate într-o rocă numită gabro (o rocă din grupa bazaltelor), iar unele au fost finisate cu o precizie uimitoare.

O rețea misterioasă de piramide

Cunoscut ca și „Indiana Jones din Bosnia”, arheologul Semir Osmanagic a devenit celebru în 2005, când a afirmat că sub mai multe dealuri din Valea Visoko, din centrul Bosniei, s-ar afla, de fapt, o serie de piramide antice (așa-numitele piramide din Bosnia) legate printr-o rețea de tuneluri subterane.

Deși afirmațiile lui au fost luate în derâdere de unii, guvernul bosniac a alocat fondurile de care Osmanagic avea nevoie pentru a realiza săpături în zonă.

sfera de piatra -3
Foto: CEN/Piramidasunca

Până în prezent, echipa lui Osmanagic a reușit să dezgroape mai multe tuneluri subterane, care par să fi fost create de om.

Cu toate acestea, munca lui Osmanagic este contestată de o mare parte a arheologilor convenționali. Anthony Harding, președintele Asociației Europene a Arheologilor, a descris săpăturile de la Visoko drept „o aberație”.

„Există, într-adevăr, niște vestigii arheologice sub acele dealuri și am auzit că ar fi medievale sau poate din vremurile romanilor. Dar speculațiile conform cărora este vorba de o structură veche de mii de ani sunt o fantezie stupidă și oricine are cunoștințe minime de arheologie sau istorie ar trebui să știe asta”, spune Harding.

Acesta, însă, nu a vizitat niciodată șantierul arheologic din zona Visoko.


În continuare, descoperă 6 obiecte misterioase care nu pot fi explicate. Apoi, citește mai multe detalii despre 5 minuni antice care rămân învăluite în mister.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.
Cartea „Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu