Mormântul lui Ginghis Han, cel mai mare secret al mongolilor

Te-ai întrebat vreodată unde este mormântul lui Ginghis Han? Ultimele clipe din viața Marelui Han, cauza morții și locul său de îngropăciune reprezintă cel mai mare mister din istoria sângeroasă a mongolilor.

Se știe că Marele Han a murit în vara lui 1227, în timpul unei campanii împotriva tanguților, în zona superioară a Fluviului Galben, în Yinchuan.

Mormântul lui Ginghis Han
Complexul de statui Ginghis Han din Ulan Bator, Mongolia. Foto: Wikimedia

Însă modul în care acesta a murit este necunoscut. Este rezonabil să presupunem că a decedat din cauza rănilor pe care le-a suferit în bătălie.

De asemenea, este rezonabil să presupunem că aceste răni nu fuseseră provocate de o săgeată inamică, așa cum spune Marco Polo, ci de faptul că a căzut de pe cal în timpul vânătorii, potrivit lucrării „Istoria Secretă a Mongolilor” – o genealogie aproape mitologică a lui Ginghis Han, scrisă la scurt timp după moartea sa.

Pe de altă parte, unele legende spun că Ginghis Han ar fi murit din cauza hemoragiei, după ce prințesa Xia, care fusese capturată drept pradă de război, și-a inserat o capcană în vagin, care i-ar fi sfârtecat organele sexuale Hanului atunci când a încercat să se culce cu ea.

Totiți, savanții care au studiat istoria mongolilor cred că această poveste a fost iventată și răspândită de inamicii Hanului pentru a-l pune pe acesta într-o lumină nefavorabilă.

Misterul din jurul morții lui Ginghis Han a dat naștere speculațiilor și mai târziu a inspirat atâtea povești, încât este dificil să separi adevărul de ficțiune.

Potrivit unei anecdote, cu mult timp înaintea morții sale, Ginghis Han a spus că dorește să fie îngropat într-un mormânt nemarcat din munții Burkhan Khaldun.

Mormântul lui Ginghis Han
Reconstituirea unei bătălii a mongolilor. Foto: Wikimedia

Potrivit „Istoriei Secrete a Mongolilor”, Ginghis Han vâna în zonă, în apropierea ținutului său natal, când s-a așezat sub un copac ca să se odihnească și a fost atât de copleșit de frumusețea peisajului, încât a cerut să fie îngropat în acei munți.

Burkhan Khaldun mai are încă o semnificație pentru viața lui Ginghis Han. Când lupta împotriva triburilor Merkit, Ginghis Han era cât pe ce să fie ucis și s-a refugiat în ținuturile sacre ale munților Burkhan Khaldun, unde a fost adăpostit de o bătrână.

Mormântul lui Ginghis Han, un loc bine ascuns

A jurat ca de atunci să onoreze muntele cu sacrificii și rugăciuni în fiecare dimineață. După moartea sa, rămășițele pământești ale lui Ginghis Han au fost duse de soldați până în ținuturile natale ale hanului, unde acesta a fost îngropat potrivit dorinței sale – într-un mormânt nemarcat, undeva în inima munților Burkhan Khaldun.

Nu există niciun monument care să marcheze locul îngropării – niciun mausoleu, niciun templu, nicio piatră funerară. Așadar, nimeni nu știe cu exactitate unde este îngropat Ginghis Han.

O relatare adeseori repetată povestește cum soldații lui Ginghis Han au ucis fiecare persoană și animal pe care le-au întâlnit în timpul călătoriei lor din Yinchuan.

După înhumarea secretă, soldații i-au ucis pe toți cei care au participat la înmormântare, pentru ca locația să rămână secretă.

La rândul lor, acești soldați au fost uciși de un alt grup de soldați, care au fost de asemenea uciși. După înmormântare, o mie de cai au călcat cu copitele întreaga zonă, pentru a ascunde și mai bine locul unde se află mormântul.

Potrivit unei alte relatări, peste mormântul lui Ginghis Han a fost deviat cursul unui râu, ceea ce face imposibilă depistarea sa.

Mormântul lui Ginghis Han
Ginghis Han pe banconta de 20.000 de tögrög (moneda din Mongolia). Foto: Wikimedia

Așa că locul în care se află mormântul a fost de la bun început un secret, și nu o chestiune care să fi fost uitată de-a lungul secolelor. Când Marco Polo a călătorit în regiune în secolul XIII, niciun mongol nu putea să-i spună unde era mormântul Marelui Han.

La scurt timp după moartea și îngroparea lui Ginghis Han, soldații au sigilat întreaga zonă – peste 386 de kilometri pătrați -, iar locul a devenit Ikh Korig, adică „Marele Tabu”.

Zona, care era oricum greu de accesat din cauza unui șir de munți acoperiți de o pădurea deasă, a fost declarată sacră.

Accesul a fost interzis oricui, cu excepția membrilor familiei și celor numiți Darkhad, un grup de războinici de elită și familiile lor, care au primit sarcina de a se asigura că nimeni nu intra aici. Pedeapsa pentru cei care încălcau interdicția era moartea.

Grupul Drakhad și descendenții lor și-au îndeplinit cu grijă misiunea la mult timp după ce Imperiul Mongol s-a prăbușit. Când armatele străine au invadat unele regiuni din Mongolia, mongolii nu au permis nimănui să intre în zona sacră în care se afla îngropat strămoșul lor.

Mulți mongoli cred că mormântul Marelui Han trebuie să rămână nederanjat

În 1924 a fost fondată Republica Populară Mongolă, un stat satelit al URSS, iar liderii sovietici au continuat să onoreze tradiția, temându-se că, dacă nu vor face acest lucru, ar oferi un impuls naționalismului mongol.

Sovieticii au declarat zona ca fiind „zonă cu acces strict limitat”, și au împrejmuit 10.400 de kilometri pătrați. Abia în ultimii 20 de ani măsurile de securitate s-au mai relaxat, permițându-le arheologilor străini să înceapă căutările după mormântul lui Ginghis Han.

În anii ’90, a fost lansată o expediție mongolo-japoneză cu denumirea de Gurvan Gol (ceea ce se traduce prin „Trei Râuri”) pentru depistarea mormântului.

Folosind ultrasunete, echipa a identificat 1.380 de posibile locuri ale mormântului, însă cercetările au fost oprite din pricina protestelor publice masive.

Mulți mongoli cred că locul final de odihnă al liderului lor nu ar trebui deranjat, și, cum muntele Burkhan Khaldun a intrat pe lista patrimoniului UNESCO, desfășurarea lucrărilor arheologice a devenit și mai dificilă.

Cum accesul este în mare parte interzis, unii cercetători au început să folosească mijloace de imagistică prin satelit.

În 2010, o echipă condusă de Albert Yu-Min Lin, cercetător la Universitatea California, San Diego, a invitat voluntari online să încerce să depisteze indicii legate de mormânt pe mii de fotografii cu înaltă rezoluție.

Problema este că savanții nu știau ce anume să caute, așa că voluntarilor li s-a cerut să marcheze orice lucru care iese în evidență.

După cum a spus chiar Lin, „este ca și cum ai căuta acul în carul cu fân, însă fără să știi cum arată acul.” În numai șase luni, peste 10.000 de voluntari au marcat peste două milioane de locuri, iar cercetătorii au redus lista la 100 de puncte pe hartă.

O echipă de teren a explorat aceste locuri și a identificat pozitiv 55 de situri ca fiind semnificative din punct de vedere cultural și arheologic. Însă în niciunul dintre ele nu se află mormântul Marelui Han.

Invazia mongolă a Ungariei. Mongolii pedestrași, cu femei capturate, sunt în partea stângă, iar ungurii, cu o femeie salvată, în partea dreaptă a imaginii. Foto: Wikimedia

Ideea de a găsi mormântul continuă să atragă arheologii. Unii au început să folosească drone ca să cerceteze mai de aproape terenul, fără să fie nevoiți să calce pe zona sacră.

Mongolii nu împărtășesc fascinația străinilor pentru mormântul lui Ginghis Han. Pentru ei, Ginghis Han este o figură pe care o respectă enorm.

Dacă Marele Han a vrut ca mormântul său să nu fie găsit niciodată, dorința sa ar trebui respectată.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu