10 întrebări, coincidențe și enigme privitoare la asasinarea lui Abraham Lincoln

Pe 14 aprilie 1865, președintele Abraham Lincoln mergea să vadă piesa „Vărul nostru american” la teatrul Ford din Washington, DC. Avea să fie pentru ultima oară când președintele a fost văzut în viață. Asasinarea lui Abraham Lincoln a fost unul dintre cele mai șocante evenimente din istoria SUA și a lumii.

În acea seară, actorul și simpatizantul confederat John Wilkes Booth s-a strecurat în loja prezidențială și l-a împușcat în ceafă pe Lincoln cu revolverul său, un Derringer de calibrul 44.

Apoi, Booth a sărit din lojă pe scenă, unde și-a rupt piciorul. A strigat „Sic semper tyrannis!”, care era motto-ul latin al statului Virginia. În traducere, „Asta li se va întâmpla întotdeauna tiranilor”.

avion-transparent-lincoln-assassination-thumb-1140x630_redimensionat_COMP

După ce fugit Booth, Lincoln a fost dus într-o casă din apropiere, unde a murit la ora 7:22 , în ziua următoare. Avea 56 de ani. Booth a fost găsit și împușcat de soldații Uniunii și patru dintre cei care participaseră la conspirație au fost și ei uciși.

Lincoln a fost împușcat la numai cinci zile după ce generalul confederat Robert E. Lee s-a predat cu armata sa la tribunalul Appomatox din Virgina, punând capăt Războiului Civil.

Însă acesta nu era cel mai ciudat lucru legat de asasinarea lui Abraham Lincoln. Iată alte zece întrebări, coincidențe și mistere privitoare la împrejurările aceste crime și urmările sale:

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

1. Ce făceau cei din Servicul Secret când s-a petrecut asasinarea lui Abraham Lincoln?

Agenții Serviciului Secret dejoacă o tentativă de asasinare îndreptată împotriva lui Ronald Reagan

Tehnic vorbind, nu erau mobilizați încă. Fiindcă, printr-o ironie a sorții, Lincoln a semnat decretul de înființare a Serviciului Secret abia în seara dinaintea celei în care a fost la teatru.

2. Unde era garda de corp a președintelui?

Vechea gardă de corp, Ward Hill Lamon, care l-a slujit mult timp pe Lincoln, a încetat să îl mai protejeze pe președinte cu puțin înainte de asasinare

Numele său era John Parker. Și a devenit celebru fiindcă se dusese în barul de lângă teatru în timpul pauzei și nu se mai întorsese.

3. Ce s-a întâmplat cu celelalte persoane din loja prezidențială?

Nu au sfârșit prea bine. După ce a tras cu pistolul, Booth l-a tăiat la brațul drept pe diplomatul Henry Reed Rathbone. Acesta și-a revenit după ce a fost înjunghiat, însă a suferit de stres post-traumatic.

Pumnalul lui John Wilkes Booth

Înainte de Crăciunul anului 1883, și-a ucis soția (celălalt membru al lojei), după care a încercat să se înjunghie. A supraviețuit și și-a petrecut restul vieții într-un azil.

Cea de-a patra persoană din lojă era Mary Todd Lincoln, soția președintelui, care a fost internată într-un azil în 1875.

4. Cine era John Wilkes Booth, asasinul lui Lincoln?

John Wilkes Booth în rolul lui Cezar

Nu era pentru prima dată când îl amenința pe președinte. Cu doi ani înainte de asasinarea lui Abraham Lincoln, pe 9 noiembrie 1863, Booth a jucat în piesa „Inima de marmură” la teatrul Ford.

Soții Lincoln erau acolo și Booth a folosit de două ori replici din piesă pentru a arunca insulte către președinte. La a treia ocazie a arătat către președinte, lucru pe care Lincoln l-a pomenit după aceea. Era, așadar, un  preludiu al violenței care avea să urmeze.

5. Ce alte tragedii au avut loc în teatrul Ford?

Fratele lui Booth, Edwin, a murit pe 7 iunie 1893. În timpul slujbei înmormântării sale, desfășurată la o biserică din New York, o bucată de 12 metri din clădirea teatrului s-a prăbușit și a ucis 22 de oameni.

6. Ce s-a întâmplat cu Edwin Booth?

Edwin era actor, la fel ca fratele lui. În această imagine, îl joacă pe Hamlet

Edwin era un erou; îi salvase viața fiului lui Lincoln cu câteva luni înainte de asasinat. Robert Lincoln căzuse pe niște șine de tren din New Jersey și Edwin l-a tras de acolo, ferindu-l de pericol.

7. Care au fost ultimele cuvinte ale lui Abraham Lincoln?

Mary Todd Lincoln

În timpul piesei, președintele și-a luat soția de mână, un gest care, făcut în public, era considerat destul de scandalos la acea vreme. Soția sa l-a întrebat ce părere avea să-și facă logodnica lui Rathbone despre această scenă, iar președintele a răspuns: „N-o să-și facă nicio părere.”

8. Unde a fost dus Abraham Lincoln după ce a fost împușcat?

A fost dus în casa lui William Petersen, un croitor. În 1871, Petersen a ingerat din greșeală prea mult alcool și opiacee și a fost găsit leșinat pe o bancă din parc.

Lincoln pe patul de moarte, în casa lui Petersen

După ce medicii au încercat să-i golească stomacul, a murit. Soția lui a murit cu exact trei luni mai târziu.

9. Cine a consolat-o pe Mary Todd după asasinarea lui Abraham Lincoln?

Prietenul de familie Anson Henry, un doctor care s-a mutat în Illinois cu fosta primă doamnă în mai 1865. Din nefericire, câteva luni mai târziu, s-a înecat atunci când vasul pe care era pasager, Brother Jonathan, s-a scufundat în apropierea coastelor Californiei.

Vaporul Brother Jonathan

10. Ce s-a ales de fiul președintelui, Robert Lincoln?

Robert era în Casa Albă când a avut loc asasinarea lui Abraham Lincoln. Pe 2 iunie 1881 se afla cu președintele Garfield în gara locală, când Garfield a fost împușcat de asasinul Charles Guiteau.

Robert Lincoln (dreapta) alături de Warren Harding și William Taft

Iar pe 6 septembrie 1901, când președintele Wiliiam McKinley a fost împușcat de Leon Czolgosz în Buffalo, Robert tocmai sosea cu trenul în oraș.

Probabil că nu era foarte indicat să stai aproape de Robert Lincoln…


În continuare, descoperă 5 momente în care alcoolul a schimbat istoria, apoi citește despre sfârșitul brutal al lui Johan de Witt, politicianul olandez mâncat de propriii săi compatrioți.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu